-->

UGC NET Paper II in Education { 2013 June - Previous Questions}



1. ‘Internal criticism’ is a required stepin


(A) Experimental Research


(B) Historical Research


(C) Descriptive Research


(D) Philosophical Research


Answer: (B)





2. Which sampling technique will be most appropriate to draw a representative sample of heterogeneous population?


(A) Stratified Random


(B) Quota


(C) Purposive


(D) Incidental


Answer: (A)





3. Chi-square test is an example of


(A) Parametric test


(B) Non-Parametric test


(C) Descriptive test


(D) Survey test


Answer: (B)





4. A highly reliable test is required for the purpose of


(A) Using teacher made test


(B) Testing for research purpose


(C) Dividing students into ability groups


(D) Providing guidance services


Answer: (C)





5. Which of the following won a Nobel Prize for his pioneering work on learning theories?


(A) R.M. Gayne


(B) J.S. Bruner


(C) Lev Vygotsky


(D) Ivan Pavlov


Answer: (D)





6. According to Piaget, cognitive development in human beings takes place through four important stages. Identify the correct order of these stages.


(A) Pre-operational, formal operational, concrete operational, sensory motor


(B) Sensory motor, concrete operational, formal operational pre-operational


(C) Formal operational, sensory motor, pre-operational, concrete operational


(D) Sensory motor, pre-operational, concrete operational, formal operational


Answer: (D)





7. Match the List – I with List – II &select the correct answer using the code given below:


List – I                        List – II


a. Carl Roger               i. Field theory


b. Kurt Levin              ii. Social learningtheory


c. Bandura                   iii. Self-theory


d. Bruner                     iv. Psychoanalytic theory


v. Cognitive theory


Codes:


       a b c d


(A) iii iv ii v


(B) ii i v iii


(C) i ii iv v


(D) iii i ii v


Answer: (D)





8. In Pavlov’s experiments on the salivary conditioning of dogs, the CS was


(A) The taste of food


(B) Salivation to the taste of food


(C) The sound of a bell


(D) Salivation to the sound of bell


Answer: (C)





9. Kohlar developed


(A) S-R bond theory


(B) Insight theory


(C) Field theory


(D) Conditioning theory


Answer: (B)





10. Which of the following is an incorrect pair?


(A) Multiple theory of intelligence – Guilford


(B) Theory of classical conditioning – Pavlov


(C) Psycho-social theory – Erikson


(D) Theory of meaningful verbal learning – Aasubel


Answer: (A)





11. What is the view of Educational Sociologists on Character Education?


(A) Character Education is the exclusive province of the home and religious organisations.


(B) Character Education is impossible without religious and denominational doctrine


(C) Character Education is best handled by giving the target readymade judgements.


(D) Character Education should involve the direct discussion of moral issues.


Answer: (D)





12. “Investment in Education is the single, largest item of expenditure, next to defence, in many countries today.” What is the social justification?


I. Education has become a pressing need under globalization.


II. Education is the Panacea for social ills.


III. Education produces unselfish and competent leaders for establishing polity.


IV. Education helps to procure security, prosperity and social well-being for all.


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) I and III


(B) II and IV


(C) I and II


(D) III and IV


Answer: (B)





13. Which was the major factor for caste distinction in India before independence?


(A) Religion


(B) Poverty


(C) English Education


(D) Family Occupation


Answer: (D)





14. Deductive Reasoning helps in


(A) Research Reporting


(B) Formulation of Hypothesis


(C) Data Analysis


(D) Tools Preparation


Answer: (B)





15. Which method focuses on generating new hypothesis?


(A) Pattern


(B) Deductive


(C) Inductive


(D) None is correct


Answer: (C)





16. The feasibility of a research study should be considered in the light of


(A) Potential ethical concerns


(B) Skills required for the researcher


(C) Cost and time required to conduct the research


(D) All of above


Answer: (D)





17. Which of the following is not the feature of symbols assigned to categories on a nominal scale?


(A) No quantitative meaning


(B) Nothing more than labels or names


(C) May be ordered according to magnitude


(D) Cannot be subjected to arithmetic operations


Answer: (C)





18. The learning theories under behaviourist category are based on the belief that


(A) Child is a natural learner.


(B) Environment can change a man.


(C) All behaviours can be learnt.


(D) Everybody can learn everything.


Answer: (C)





19. Bruner identified three major stages of cognitive growth. Identify the correct order of the stages.


(A) Symbolic, Iconic, Enactive


(B) Iconic, Symbolic, Enactive


(C) Enactive, Iconic, Symbolic


(D) Symbolic, Enactive, Iconic


Answer: (C)





20. Army Beta test is an example of


(A) Individual verbal test of intelligence


(B) Group non-verbal test of intelligence


(C) Group verbal test of intelligence


(D) Performance test


Answer: (B)





21. Critically judge the following:


Assertion (A): Adolescence is a period of stress and storm.


Reason (R): Capacity to acquire and utilise their knowledge reaches its peak.


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





22. “The responses which are followed by satisfying after-effects tends to be learned”, is


(A) The law of exercise


(B) The law of effect


(C) The law of readiness


(D) The law of relativity


Answer: (B)





23. Spranger’s typology is based on men


(A) Interests


(B) Body structure


(C) Behaviour


(D) Attitude


Answer: (A)





24. What is meant by the term socialization?


(A) Influencing the rural illiterate masses, by social and service organisations, to send their children to schools regularly.


(B) Media information, including advertisements, to keep their houses, streets and public places clean.


(C) Process of interaction among members of the society and inhibiting values.


(D) Participating in social service activities.


Answer: (C)





25. Who is regarded as the Father of Sociology?


(A) Auguste Comte


(B) McIver


(C) Robert Payne


(D) Talcott Parson


Answer: (A)





26. Which one does indicate a healthy atmosphere for the social functioning of the class/school?


(A) Democracy as a compromise between Laissez faire and Autocracy.


(B) Democracy as a compromise between Persuasion and Permission.


(C) Laissez faire


(D) Democracy


Answer: (B)





27. The proposition about research that you do not agree is


(A) Research improves the quality of teaching.


(B) Research leads to finding solution to too many problems.


(C) Research is only a personnel achievement.


(D) Research contributes to social progress of the society.


Answer: (C)





28. Which of the following is a non-parametric test?


(A) Analysis of Covariance


(B) Analysis of Variance


(C) Median Test


(D) Critical Ratio


Answer: (C)





29. Which of the following statements is true for reliability and validity of a measuring instrument?


(A) Reliable test is also valid.


(B) Validity does not ensure reliability.


(C) Validity and reliability are not related.


(D) Valid test must be reliable.


Answer: (D)





30. According to the behaviourist school of psychology, the teacher is


(A) store-house of knowledge.


(B) A leader in the classroom.


(C) Supervisor of children’s learning activities.


(D) Creator of appropriate learning conditions.


Answer: (D)





31. Who has given the theory of ‘Social Learning’?


(A) Thorndike


(B) Spearman


(C) Albert Bandra


(D) Watson


Answer: (A C)





32. Law of exercise enables students to


(A) Diligence


(B) Intelligence


(C) Insight


(D) Problem solving


Answer: (D)





33. Which of the following students need their teachers attention?


(A) Introvert


(B) Slow learners


(C) Gifted


(D) All of these


Answer: (D)





34. Which one of the following conditions qualifies to be an instance of negative reinforcement?


(A) Giving a punishment


(B) Withholding a reward


(C) Withdrawing a painful stimulus


(D) Excessive rewarding


Answer: (B)





35. A child who uses a wheel chair


(A) Should not be in the regular school.


(B) Should study only in a special school.


(C) Should be given education with non-disabled students in a regular school.


(D) Should be given education in a regular school in a lower class.


Answer: (C)





36. “School is a community in miniature, a micro society.” What do the terms “Community” and “Society” signify in the context?


I. Community signifies freedom.


II. Community signifies equal treatment to all.


III. Society signifies equality of educational and job opportunities.


IV. Society signifies control.


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) III and II


(B) III and I


(C) III and IV


(D) I and IV


Answer: (D)





37. ‘Individual Differences’ are given the least importance in


(A) Idealism


(B) Realism


(C) Naturalism


(D) Pragmatism


Answer: (A)





38. What is the basic criterion for social class?


(A) Occupation


(B) Status


(C) Religion


(D) Locale of Residence


Answer: (B)





39. On the basis of an achievement test, the teacher rated Ram, Shyam &Dhyan as 1st, 2nd & 3rd respectively. This is an example of


(A) Ratio Scale


(B) Ordinal Scale


(C) Internal Scale


(D) Nominal Scale


Answer: (B)





40. If the tenth grade students find science test to be very easy and majority of them scored high marks, the resulting description would be


(A) Normal


(B) Mesocratic


(C) Skewed to the left


(D) Skewed to the right


Answer: (D)





41. “Give me the baby and I will make it as you desire” was the diction pronounced by


(A) Guthrie


(B) Pavlov


(C) Skinner


(D) Watson


Answer: (D)





42. The term “Behaviourism” was first given by


(A) David Ausubel


(B) J.B. Watson


(C) E.L. Thorndike


(D) B.F. Skinner


Answer: (B)





43. Thorndike’s theory is also known as


(A) Connectionism


(B) Associationism


(C) Cognitivism


(D) Socialism


Answer: (A)





44. In introspection method, observation is done by


(A) Others


(B) Animals


(C) self


(D) Theirs


Answer: (C)





45. In which one of the methods the “existing knowledge” is used to draw conclusions?


(A) Inductive reasoning method


(B) Deductive reasoning method


(C) Survey method


(D) Positivistic method


Answer: (B)





46. Pavlov and Skinner belongs to


(A) Structuralism


(B) Functionalism


(C) Behaviourism


(D) Gestalt Psychology


Answer: (C)





47. Which of the following is an agent of positive social change?


(A) Power


(B) Education


(C) Money


(D) Calamity


Answer: (B)





48. Why is Sharda Act important in the Indian context?


(A) It recommends free education for all children up to the age of fourteen.


(B) It recommends supply of study materials to girls free of cost.


(C) It prohibits child marriage of girls.


(D) It prohibits child labour.


Answer: (C)





49. How is the term “Culture” defined?


(A) As a complex whole, this includes virtually everything, acquired by man being a member of the society.


(B) As the using of the latest in costumes, home appliances, cars, etc. in the day to day life.


(C) As the using of computer, mobile phones and internet.


(D) As becoming members of prominent clubs, wearing costly dress and eating in luxury hotels.


Answer: (A)





50. A student has scored 80 marks in a test of Psychology and 60 marks in Statistics. These scores can be compared by converting them into


(A) Percentages


(B) Categories


(C) Standard scores


(D) Rank differences


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting