-->

UGC NET Paper II in Education { 2012 December - Previous Questions}



1. Epistemology is the branch of philosophy which deals with the theories of


(A) Reality


(B) Existence


(C) Knowledge


(D) Values


Answer: (C)





2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): Philosophy helps in determining aims of education.


Reason (R): Education depends mostly on Philosophy.


In the context of the two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





3. “Things as they are and as they are likely to be encountered in life rather than words” was the slogan of the


(A) Pragmatists


(B) Realists


(C) Idealists


(D) Existentialists


Answer: (B)





4. An existentialistic teacher should emphasize on


I. Freedom


II. Responsibility


III. Subjective feelings


IV. Cooperative living


In the above which combination is correct?


Codes:


(A) I & II are correct.


(B) I & III are correct.


(C) I, II & III are correct.


(D) II, III & IV are correct.


Answer: (C)





5. Who advocated the creation of a classless society?


(A) Plato


(B) Auguste Comte


(C) M.K. Gandhi


(D) Karl Marx


Answer: (D)





6. The Vedas teach us that


(A) Creation is without beginning


(B) Creation is without an end.


(C) Creation is without beginning and without an end.


(D) Creation has a definite beginning and also an end.


Answer: (C)





7. According to Samkhya philosophy, the sequence of creation is as under:


(A) Purusa, Prakrati, Ahankar, Mahat


(B) Prakrati, Purusa, Ahankar, Mahat


(C) Prakrati, Purusa, Mahat, Ahankar


(D) Purusa, Prakrati, Mahat, Ahankar


Answer: (D)





8. Match the following:


List – I                                                List – II


(Buddhist Concept)                            (Meaning/Example)


a. AryaSatya                                       1. Namrupa


b. DwadashNidan                               2. Samadhi


c. AshtangaMarg                                 3. SamyakaVyayam


d. Nirvana                                           4. Controlling of breath


5. Sorrow in life


Codes:


      a b c d


(A) 2 4 1 3


(B) 5 1 3 2


(C) 5 1 4 2


(D) 1 5 4 3


Answer: (B)





9. Critically judge the following:


Assertion (A): All Muslim Women need to go to school.


Reason (R): Muslim Philosophy lays emphasis on the equality of all-men or women.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) Statement (A) is true, but (R) is false.


(D) Statement (A) is false, but (R) is true.


Answer: (D)





10. In Tagorian Education System the child learns better by


I. Debates and Discussion


II. Reading, Writing and Speaking


III. Dance, Drama and Music


IV. Travelling and interacting with nature.


In the context of the above, which statements are true ?


(A) All I, II, III and IV are true.


(B) Statements I, III and IV are true.


(C) Statements I, II and III are true.


(D) Statements II, III and IV are true.


Answer: (B)





11. The right to free and compulsory education for children between age group of 6 to 14 has been inserted in Indian Constitution as


(A) Article 46


(B) Article 16


(C) Article 45A


(D) Article 21A


Answer: (D)





12. Who advocated the logical analysis of language for getting the true meaning?


(A) A.J. Ayer


(B) Bertrand Russel


(C) Morris L. Biggie


(D) G.E. Moore


Answer: (A)





13. Sociology of Education is


(A) A branch of Anthropology


(B) A study of the Society


(C) An analysis of Sociological processes involved in the institutions of Education.


(D) A science which studies primitive societies.


Answer: (C)





14. Schools are basically social institutions as


(A) They preserve and instil the values of our culture in future generations.


(B) They suggest ways and means for social progress.


(C) They suggest solutions to social problems.


(D) They are established by the society.


Answer: (A)





15. Which is not a criterion used consistently for placing people in a particular social class?


(A) Race


(B) Religion


(C) Knowledge


(D) Wealth


Answer: (C)





16. Beginning with family as the lowest unit which of the following constitutes correctly sequenced hierarchy of social group?


(A) Nation – Race – Class – Tribe – Family.


(B) Family – Class – Tribe – Race – Nation.


(C) Family – Tribe – Race – Class – Nation.


(D) Family – Race – Class – Tribe – Nation.


Answer: (B)





17. Use of Science and Technology in replacing existing social practices is termed as


(A) Socialization


(B) Westernization


(C) Sanskritization


(D) Modernization


Answer: (D)





18. The process of imbibing one’s own culture in one’s personality is termed as


(A) Enculturation


(B) Acculturation


(C) Socialization


(D) sanskritization


Answer: (A)





19. Critically judge the following:


Assertion (A): My religion is the best religion.


Reason (R): The democratic philosophy allows me to think and live with freedom.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) Only (A) is true, but (R) is false.


(D) Only (R) is true.


Answer: (D)





20. Which of the following chains represents the change processes underlying educational system of Free India?


(A) Psychological change – Social change – Political change – Educational change.


(B) Political change – Social change – Psychological change – Educational change.


(C) Social change – Psychological change – Political change – Educational change.


(D) Educational change – Social change – Psychological change.


Answer: (B)





21. The son of a rickshaw puller struggles and becomes an engineer. This is an example of


(A) Social change


(B) Social stratification


(C) Social mobility


(D) Social cohesion


Answer: (C)





22. An example of Social Stratification is


I. People with different status living in an area.


II. A society divided into different social status.


III. A separate colony in which only class III government employees live.


IV. A society consisting of upper and lower castes.


(A) All the above statements are correct.


(B) Statements I, II and IV are correct.


(C) Statements I, II and III are correct.


(D) Statements II, III and IV are correct.


Answer: (B)





23. Equality of opportunities in education implies that each student


(A) Passes examination with first division.


(B) gets equal number of books and stationery.


(C) Gets facilities according to his abilities and interests.


(D) Gets facilities according to his potential and level in the society.


Answer: (C)





24. Disadvantaged sections of society consist of


I. Scheduled Castes and Scheduled Tribes


II. Women


III. Physically handicapped


IV. Rural people


(A) All the above


(B) Only I, II and III


(C) Only II, III and IV


(D) Only I, II and IV


Answer: (A)





25. Introspection method lacks in


(A) Reliability


(B) Validity


(C) Objectivity


(D) All the above three


Answer: (D)





26. Which of the following is not a principle of development?


(A) Principle of continuity.


(B) Principle of individual difference.


(C) Principle of proceeding from specific to general response.


(D) Principle of integration.


Answer: (C)





27. Development of language in children, according to B.F. Skinner, is the result of


(A) Training in grammar


(B) Imitation and reinforcement


(C) Innate abilities


(D) Maturation


Answer: (B)





28. Behaviour pattern that increases in frequency when followed by a reward is known as


(A) Shaping


(B) Classical Conditioning


(C) Generalization


(D) Operant Conditioning


Answer: (D)





29. Find out the odd one:


(A) Originality


(B) Punctuality


(C) Flexibility


(D) Fluency


Answer: (B)





30. Who propounded Self Theory of Personality?


(A) Kretschmer


(B) Allport


(C) Eysenck


(D) Roger


Answer: (D)





31. Archimedes found the solution of his problem when he was in his bath tub.


This will come under which step of process of creativity?


(A) Preparation


(B) Incubation


(C) Illumination


(D) Verification


Answer: (C)





32. Assertion (A): Motivation is important in the process of teaching and learning.


Reason (R): Motivation is attraction towards a goal and clarifies its meaning.


Codes:


(A) Only (A) is correct and (R) is incorrect.


(B) Only (A) is correct.


(C) Only (R) is correct.


(D) Both (A) and (R) are correct.


Answer: (D)





33. The pioneer of functionalism is


(A) Wilhelm Wundt


(B) William James


(C) J.B. Watson


(D) Kurt Lewin


Answer: (B)





34. Names of different types of intelligence tests are given in List – I and examples of questions are given in List – II. Match the correct name of the test to questions.


List – I                                    List – II


a. Vocabulary test                   1. In what ways animals and plants are alike?


b. Memory test                        2. Where is Tajmahal situated?


c. Information test                  3. What is the meaning of the word “Eventually”?


d. Association test                  4. What is the mobile number of your class teacher?


5. Why are nights longer and days shorter in winter?


Codes:


       a b c d


(A) 3 5 4 1


(B) 3 1 5 2


(C) 1 4 2 5


(D) 3 4 2 1


Answer: (D)





35. Re-arrange the following steps of social learning theory as given by Bandura.


a. Remembering the behaviour.


b. Converting the memory into action.


c. Reinforcement of the imitated behaviour.


d. Attending to and perceiving the behaviour.


(A) a, b, d, c


(B) d, a, b, c


(C) d, a, c, b


(D) a, d, b, c


Answer: (B)





36. Nihar fails in the examination and attributes his failure to the framing of the faulty question paper. Which defence mechanism does he use?


(A) Projection


(B) Compensation


(C) Identification


(D) Rationalisation


Answer: (D)





37. Which of the following is not a characteristic of Naturalistic Inquiry?


(A) Multiple Realities


(B) Generalisation


(C) Human Relations


(D) Value Based Research


Answer: (B)





38. Assertion (A): Longer tests are more reliable than shorter ones.


Reason (R): Each item adds to test reliability.


Which of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct.


(B) Only (A) is correct.


(C) Only (R) is correct.


(D) None of the (A) and (R) is correct.


Answer: (B)





39. Which of the following variances is not controlled or manipulated in a research design?


(A) Variance of independent variable.


(B) Variance of dependent variable.


(C) Variance of extraneous variables.


(D) Error variance.


Answer: (B)





40. Which of the following is not a criterion for the statement of a good research problem?


(A) Expression of relationship between/among variables.


(B) Clarity and unambiguousness.


(C) Possibility of empirical testing.


(D) Possibility of use of statistical analysis.


Answer: (D)





41. Which of the following variables is continuous?


(A) Attitude towards school


(B) Family size in a locality


(C) Marital status of College students


(D) Religious affiliation of workers.


Answer: (A)





42. Read the following statements about a laboratory experiment.


I. It has relatively complete control of extraneous variables.


II. Its results are applicable to real life situations.


Which of the following is correct?


Codes:


(A) Both I and II are correct.


(B) I is incorrect, but II is correct.


(C) Neither of I and II is correct.


(D) I is correct, but II is incorrect.


Answer: (D)





43. Which of the following is not correctly matched?


(A) Achievement Test – Content validity


(B) Aptitude Test – Predictive validity


(C) Reasoning Test – Content validity


(D) Personality test – Concurrent validity


Answer: (C)





44. Read the following two lists of items:


List – I                                    List – II


a. Historical Research             1. Current status


b. Action Research                  2. Control of variables


c. Survey Research                  3. Natural setting


d. Experimental Research       4. Local problem


5. Past oriented


Which of the following matching is correct?


Codes:


      a b c d


(A) 3 4 1 2


(B) 5 4 1 2


(C) 4 3 2 5


(D) 1 2 3 4


Answer: (B)





45. In the context of a Survey Research, the following steps are taken in a certain order:


1. Sampling


2. Inference


3. Data analysis


4. Data collection


Which of the following is the right order of these steps?


(A) 2, 3, 1, 4


(B) 1, 4, 3, 2


(C) 3, 2, 4, 1


(D) 4, 1, 2, 3


Answer: (B) 





46. Which of the following is a measure of location?


(A) Mode


(B) Mean


(C) Percentile


(D) Standard Deviation


Answer: (C)





47. An investigator wants to study the vocational aspirations of visually challenged children in a wide geographical area. He should select his sample by using


(A) Sample Random sampling


(B) Stratified sampling


(C) Purposive sampling


(D) Convenient sampling


Answer: (C)





48. The distribution of a large number of means based on samples of the sample size selected from the same population is known as


(A) Normal distribution


(B) Sampling distribution


(C) Standard distribution


(D) Rectangular distribution


Answer: (B)





49. Two variables X and Y are correlated. This means that the two variables


(A) Cause variation in each other


(B) Measure the same trait


(C) Vary together


(D) Vary independently


Answer: (C)





50. When the questions are presented to the respondents in a face-to-face situation and the interviewer fills out the query rather than the subjects it is known as


(A) An inventory


(B) A questionnaire


(C) A schedule


(D) A test


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting