-->

UGC NET Original Questions Paper II in Physical Education { 2013 June }



1. From the following, identify the one which is not a theory of management:


(A) The classical theory


(B) The neo-classical theory


(C) The systematic-analytical theory


(D) The modern theory


Answer: (C)





2. From the following, identify the one which is not the principle of organisation:


(A) Decentralization


(B) Delegation


(C) Over-lapping


(D) Communication


Answer: (C)





3. Management has traditionally been divided along a bipolar authoritarian democratic continuum. The management where the manager does not provide active leadership and believes that problems will solve themselves if given time is called:


(A) Authoritarian management


(B) Democratic management


(C) Eclectic management


(D) Laissez faire management


Answer: (D)





4. A subject exercised for five minutes in Harward step test. If his total pulse count was 250, then his fitness index will be:


(A) 60


(B) 70


(C) 75


(D) 55


Answer: (A)





5. Validity may be of different types such as face validity, concurrent validity and construct validity. Among them establishment of logical validity is included in:


(A) Concurrent validity


(B) Construct validity


(C) Predictive validity


(D) Face validity


Answer: (D)





6. Two groups were tested for abdominal strength endurance using sit-up test. Mean values of the groups in sit-up were 25 and 27.4 respectively. The standard error of the difference between means was 1.2. Calculated t-value was:


(A) 26.2


(B) 1.2


(C) 2.0


(D) 2.4


Answer: (C)





7. The research which involves an in-depth study and evaluation of available information to explain the nature of complex phenomenon is:


(A) Experimental research


(B) Analytical research


(C) Descriptive research


(D) Qualitative research


Answer: (B)





8. A substantial imbalance between demand (physical and psychological) & response capability, where failure to meet demand has important consequences refers to:


(A) Tension


(B) Trait anxiety


(C) Stress


(D) State anxiety


Answer: (C)





9. A measure of the percentage of one’s maximum capacity necessary to perform the exercise is referred as:


(A) Absolute Volume


(B) Absolute Intensity


(C) Relative Volume


(D) Relative Intensity


Answer: (B)





10. Ground friction depends on


(A) Surface area of contact and nature of surface.


(B) Nature of material and surface area.


(C) Nature of surface and nature of material.


(D) Nature of surface and coefficient of friction.


Answer: (C)





11. Causal analysis of motion is called:


(A) Kinetics


(B) Statics


(C) Kinematics


(D) Dynamics


Answer: (A)





12. Mass and weight are two dimensions of a matter. Among them:


(A) Mass changes but weight remains unchanged.


(B) Mass is fixed but weight changes.


(C) Both mass and weight are fixed.


(D) Both mass and weight change.


Answer: (B)





13. Milk, butter and ghee provide


(A) Vitamin B and C


(B) Vitamin E and K


(C) Vitamin A and D


(D) Vitamin C and E


Answer: (C)





14. Calorie is a measurement unit of


(A) Liquids


(B) Heat


(C) Solids


(D) Cold


Answer: (B)





15. The deficiency of insulin in the body causes


(A) Rickets


(B) Diabetes


(C) Asthma


(D) Allergy


Answer: (B)





16. Respiratory exchange ratio for carbohydrate is:


(A) 0.95


(B) 1.00


(C) 1.50


(D) 1.45


Answer: (B)





17. The contractile unit of skeletol muscle is:


(A) Sarcomere


(B) Actin and Myosin


(C) Z-line


(D) Myofibril


Answer: (A)





18. Identify from the following list which one is not to be considered as major for professional preparation:


(A) Leadership


(B) Academic studies


(C) Professional experience


(D) Nature and requirement of the job


Answer: (A)





19. Identify the area which is not required to be successful in teaching profession:


(A) Communication


(B) Instruction


(C) Social service


(D) Human relation


Answer: (C)





20. Reciprocal Innervation means


(A) When agonist muscles contract and antagonist muscles relax / extend.


(B) When agonist muscles contract and antagonist muscles remain static.


(C) When antagonist muscles relax/extend and agonist muscles remain static.


(D) When both agonist muscles and antagonist muscles contract.


Answer: (A)





21. Modern concept of physical education is


(A) Education of the physical


(B) Education for the disabled


(C) Education for the society


(D) Education through the physical


Answer: (D)





22. Planning is a major function of management. It involves:


(A) Setting objectives and communication


(B) Directing and motivating


(C) Goal setting and mission statement


(D) Recruiting and professional development


Answer: (C)





23. Test and measurement helps in


I. Assessment of status


II. Assessing the differences


III. Drawing conclusions


IV. Setting up of objectives


Find the correct combination:


(A) I, II & IV


(B) I, II & III


(C) II & III


(D) II, III, IV


Answer: (B)





24. A guideline for finding a research problem should be to look for:


(A) Basic causes and not just the effects.


(B) The effects and not the causes.


(C) Both the effects and the causes.


(D) Neither the effects nor the causes.


Answer: (A)





25. Descriptive research is concerned with status. Different methods of Descriptive research are:


(A) Interview, Review, Survey


(B) Review, Survey, Case study


(C) Survey, Case study, Interview


(D) Case study, Interview, Review


Answer: (C)





26. Variability is the degree of difference between each individual score and the central tendency. Estimates of variability are:


(A) Range and standard deviation


(B) Mean and standard deviation


(C) Mean and range


(D) Mean and quartile deviation


Answer: (A)





27. Play theories are:


I. Catharsis theory


II. Attribution theory


III. Individual zone of optimal functioning theory


IV. Psycho-analytic theory


Find the correct combination:


(A) I & II


(B) I & IV


(C) II & III


(D) III & IV


Answer: (B)





28. Distance between pommels in pommel horse in gymnastics shall be


(A) Minimum ≤ 40 cm and Maximum ≥ 45 cm


(B) Minimum ≤ 45 cm and Maximum ≥ 48 cm


(C) Minimum ≤ 40 cm and Maximum ≥ 43 cm


(D) Minimum ≤ 40 cm and Maximum ≥ 50 cm


Answer: (A)





29. Arrange the following muscles according to their position in ascending order from the code given below:


I. Posterior deltoid


II. Rectus abdominis


III. Soleus


IV. Rectus femoris


(A) III, IV, II, I


(B) IV, II, I, III


(C) II, I, III, IV


(D) I, III, IV, II


Answer: (A)





30. Smooth functioning of an organization involves many factors like:


I. Money


II. Material


III. Method


IV. Manipulation


V. Machinery


From the following, find the correct combination of factors of which management is a unified force:


(A) I, II, III, IV


(B) I, III, IV, V


(C) I, II, III, V


(D) I, II, IV, V


Answer: (C)





31. Load parameters structure for developing maximum strength are:


I. Load should be high


II. Load should be medium


III. Rest interval should be high


IV. Rest interval should be low


Find the correct combination:


(A) I and IV


(B) I and III


(C) II and III


(D) II and IV


Answer: (B)





32. Vital capacity depends on


I. Alveolar size


II. Capillary network surrounding alveolar walls


III. Max VO2 requirement of the body


IV. Strength of inter coastal muscle


Select the right combination


(A) I, II & IV


(B) I, III & IV


(C) I & III


(D) I & IV


Answer: (D)





33. Slow twitch muscle fibres are characterised by:


I. Greater cross-sectional area


II. Greater Kreb cycle enzymatic capacity


III. Low nerve conduction velocity


IV. Greater glycolytic capacity


Select the right combination


(A) I, II & IV


(B) II, III & IV


(C) II & III


(D) II & IV


Answer: (C)





34. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:


List – I                                                List – II


I. Personel Management                     1. Disposal procedures


II. Instructional Management                         2. Audit and Accounts


III.Financial Management                  3. Revision of Curriculam


IV.Material Management                    4. Conflict Resolution


Codes:


      I II III IV


(A) 4 3 2 1


(B) 3 2 1 4


(C) 2 1 4 3


(D) 1 4 3 2


Answer: (A)





35. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:


List – I                        List – II


I. Hydrometry                         1. Fibre type


II. Biopsy                    2. Age


III. Barometer                         3. Vital capacity


IV. Skeletal x-ray        4. Atmospheric pressure


5. Body composition


Codes:


      I II III IV


(A) 5 1 2 3


(B) 5 1 4 2


(C) 3 5 4 2


(D) 4 1 5 2


Answer: (B)





36. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:


List – I                                                            List – II


(Test/Technique)                                 (Authors)


I. Progressive Relaxation                    1. Nideffer, R.N.


II. Autogenic training                                     2. Edmond Jacobson


III. Sports competition Anxiety test   3. Schultz & Luthe


IV. Concentration and attention         4. Martens et.al.


Codes:


      I II III IV


(A) 1 2 3 4


(B) 2 4 1 3


(C) 4 3 2 1


(D) 2 3 4 1


Answer: (D)





37. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                    List – II


I. Identical element theory      1. Condition affecting transfer generalization


II. Bilateral transfer                2. Practice effect of learning of one task on another


III. Intent of transfer              3. Type of transfer of training


IV. Transfer of training           4. Theory of transfer


Codes:


      I II III IV


(A) 4 3 1 2


(B) 1 2 3 4


(C) 3 4 2 1


(D) 2 1 4 3


Answer: (A)





38. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                                List – II


I. Weight of Handball (men)              1. 22.4 cm to 22.9 cm


II. Weight of Football                         2. 425 g to 475 g


III. Circumference of cricket ball       3. 22.4 cm to 23.5 cm


IV. Circumference of hockey ball      4. 410 g to 450 g


Codes:


      I II III IV


(A) 4 2 1 3


(B) 2 4 1 3


(C) 4 2 3 1


(D) 2 4 3 1


Answer: (B)





39. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:


List – I                        List – II


I. Anterior deltoid       1. Extension of elbow


II. Biceps femoris       2. Planter flexion


III. Gastrocnemius      3. Flexion of Knee


IV. Triceps                  4. Flexion of shoulder


Codes:


      I II III IV


(A) 2 1 4 3


(B) 1 4 3 2


(C) 4 3 2 1


(D) 3 2 1 4


Answer: (C)





40. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                    List – II


I. Physical hazards                  1. Insecurity


II. Chemical hazards               2. Arsenic


III. Biological hazards            3. Heat and Cold


IV . Psycho-social hazards      4. Parasitic agents


Codes:


      I II III IV


(A) 2 4 1 3


(B) 3 4 2 1


(C) 4 1 3 2


(D) 3 2 4 1


Answer: (D)





41. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:


List – I                        List – II


I. Agility                     1. Red muscle fibres


II. Speed                     2. Capillary network


III. Endurance            3. White muscle fibres


IV. Max V02               4. Neuro muscular coordination


5. Cellular metabolism


Codes:


      I II III IV


(A) 3 5 2 1


(B) 4 3 1 2


(C) 4 3 2 1


(D) 3 4 1 2


Answer: (B)





42. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                    List – II


I. Chronological Age              1. Secretion of Hormones related to puberty


II. Anatomical Age                 2. Psychological Test


III. Physiological Age             3. Growth and development of one’s skeletal system


IV. Mental Age                       4. Recorded in years, months and days.


Codes:


      I II III IV


(A) 3 1 2 4


(B) 4 3 1 2


(C) 1 4 2 3


(D) 2 3 1 4


Answer: (B)





43. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                    List – II


I. Surplus energy theory          1. Lord Kames


II. Cathertictheory                  2. Van Schiller


III. Recapituation theory        3. Stanley Hall


IV . Recreation theory            4. Aristotle


Codes:


      I II III IV


(A) 2 4 3 1


(B) 2 3 4 1


(C) 2 3 1 4


(D) 2 1 3 4


Answer: (A)





44. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                    List – II


I. Aerobic exercise                  1. Exercise done in absence of oxygen


II. Anaerobic exercise             2. Length of muscles changes during contraction and relaxation


III. Isotonic exercise               3. Length of muscles does not change during contraction and relaxation


IV. Isometric exercise             4. Exercise done in presence of oxygen


Codes:


      I II III IV


(A) 1 2 3 4


(B) 4 1 2 3


(C) 1 4 2 3


(D) 4 3 2 1


Answer: (B)





45. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):


Assertion (A): Evaluation is a process of interpreting the gathered data through various list and measurement techniques.


Reason (R): It is incomplete if the interpretation of the data is not considered in line with the set objectives of the programme.


In the context of the two statements which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the right explanation of (A).


(C) (A) is false but (R) is true.


(D) (A) is true but (R) is false.


Answer: (A)





46. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):


Assertion (A): Politics has become an integral part of competitive sport in the world today.


Reason (R): Competitive sport is used at international level to demonstrate national supremacy in ideology and economic sufficiency.


In the context of the two statements which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is right but (R) is wrong.


(D) (A) is wrong but (R) is right.


Answer: (B)





47. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other one is Reason (R):


Assertion (A): Higher the load, the lower the number of repetitions and rhythm of execution.


Reason (R): Both the number of repetition and rhythm or speed of execution is a function of load.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is wrong but (R) is right.


(D) (A) is right but (R) is wrong.


Answer: (B)





48. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):


Assertion (A): Good posture enables to feel relaxed, comfortable and at ease while efficiently performing different kinds of movements necessary for daily living.


Reason (R): School going children develop bad postures due to improper clothing, bad habit of sitting, reading and writing and carrying heavy school bag.


In the context of the two statements which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is right but (R) is wrong.


(D) (A) is wrong but (R) is right.


Answer: (A)





49. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):


Assertion (A): The success of imparting a good lesson depends on the use of appropriate and suitable teaching aids, use of modern gadgets and instructional technology.


Reason (R): Lesson planning involves defining the objectives, selecting and arranging the subject matter and determining the method and procedure.


In the context of the two statements which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is right but (R) is wrong.


(D) (A) is wrong but (R) is right.


Answer: (A)





50. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):


Assertion (A): Aim of physical education is the all-round development of the personality of the individual.


Reason (R): Logic seeks to provide human beings with a sound and intelligent method of living and thinking.


In the context of the two statements which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is right but (R) is wrong.


(D) (A) is wrong but (R) is right.


Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting