-->

UGC NET Original Questions Paper II in Physical Education { 2013 December }



1. In Beijing Olympics, Michael Phelps broke the record of


(A) Mark Spitz


(B) Wilson Cherian


(C) Ian Thorpe


(D) Rolland Matthews


Answer: (A)





2. Which one of the following pair is correctly matched?


(A) Impulse is the product of – Force and distance


(B) Sagittal axis is perpendicular to – Sagittal plane


(C) Linear motion is created by – Centric force


(D) Nature of collision during kicking a ball – Perfectly elastic collision


Answer: (C)





3. Select the correct choice: Haemoglobin is found in


(A) Red Blood Corpuscles (RBC)


(B) White Blood Corpuscles (WBC)


(C) Platelets


(D) Bone marrow


Answer: (A)





4. The motion of a pole vaulter in downward direction after clearing the bar is an example of


(A) Regular motion


(B) Regularly accelerated motion


(C) Decelerated motion


(D) Irregularly decelerated motion


Answer: (B)





5. Select the correct option:


A skill where there is time to prepare, previews the situation and completely control the movement is termed as:


(A) Closed skill


(B) Self-paced skill


(C) Mixed paced skill


(D) Externally paced skill


Answer: (B)





6. The National Plan of Physical Education was published by Government of India in


(A) 1956


(B) 1957


(C) 1958


(D) 1959


Answer: (A)





7. Newton’s Third Law of Motion can be primarily used to explain:


(A) Running and jumping


(B) Throwing and catching


(C) Kicking and hitting


(D) Bowling and batting


Answer: (A)





8. Which of the following Vitamins is available from Sun rays?


(A) Vitamin A


(B) Vitamin B


(C) Vitamin C


(D) Vitamin D


Answer: (D)





9. Transition period in training cycle aims at


(A) Recovery


(B) Peaking


(C) Rehabilitation


(D) Super compensation


Answer: (A)





10. If we toss three coins, probability of three heads will be


(A) 1/8


(B) 2/8


(C) 3/8


(D) 4/8


Answer: (A)





11. When the reliability and validity of a test have already been established, it is called


(A) Objective test


(B) Teacher-made test


(C) Standardised test


(D) Subjective test


Answer: (C)





12. Which of the following is against the principles of organisation?


(A) Overlapping of authority


(B) Proper communication


(C) Proper decentralisation


(D) Delegation of power


Answer: (A)





13. How much protein a working woman should take every day?


(A) 27 gm


(B) 46 gm


(C) 37 gm


(D) 50 gm


Answer: (C)





14. The first institute in India to propagate the cause of indigenous physical activities is


(A) YMCA, Madras


(B) LNIPE, Gwalior


(C) H.V.P. Mandal, Amravati


(D) Punjab Government College of Physical Education, Patiala


Answer: (C)





15. Which one of the following is not a research tool?


(A) Stop watch


(B) Video camera


(C) Questionnaire


(D) Survey


Answer: (D)





16. The ambit within which the sports management must not perform is generally referred to as


(A) Evaluation in Sports


(B) Innovation in Sports


(C) Sphere of Sports Management


(D) Leadership in Sports


Answer: (B)





17. Advantages of Interschool sports are:


I. Development of proficiency in skills


II. Overemphasis on winning


III. Less emphasis on mass participation


IV. Development of high level of physical fitness


Find the correct combination:


Codes:


(A) I, II


(B) II, III


(C) I, IV


(D) II, IV


Answer: (C)





18. Which of the following combination of food components does not produce Heat and Energy in the body?


I. Carbohydrates


II. Vitamins


III. Water


IV. Lipids


Select the correct answer:


(A) II & III


(B) I & II


(C) II & IV


(D) I & IV


Answer: (A)





19. Select the correct order of arrangement of the following anatomical structures in descending order of their locations:


(A) Xiphoid process, Glenoid cavity, Coracoid process, Acetabulum


(B) Glenoid cavity, Xiphoid process, Acetabulum, Coracoid process


(C) Coracoid process, Glenoid cavity, Xiphoid process, Acetabulum


(D) Acetabulum, Xiphoid process, Glenoid cavity, Coracoid process


Answer: (C)





20. It is alleged that Istanbul lost the bid to host 2020 Summer Olympic Game mainly due to these reasons:


I. Geopolitical uncertainties in neighbouring country


II. Poor presentation by their officials


III. Lesser economic resources


IV. Unsure of ability to provide required standard of facilities


Find the correct combination:


Codes:


(A) II & IV


(B) I & III


(C) II & III


(D) IV & I


Answer: (B)





21. Professional ethics in physical education includes:


I. Dedication to profession


II. Physical efficiency


III. Sociability


IV. Moral values


Find the correct combination:


Codes:


(A) I, II


(B) II, III


(C) I, IV


(D) II, IV


Answer: (C)





22. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:


List – I                                    List - II


I. Saliva                                   1. Mouth


II. Hydrochloric Acid (HCl)   2. Stomach


III. Bile                                   3. Liver


IV. Insulin                               4. Pancreas


Codes:


I           II         III        IV


(A)       4          3          1          2


(B)       1          4          2          3


(C)       1          2          3          4


(D)       2          1          3          4


Answer: (C)





23. The process of super-compensation involves


I. Optimum level of fatigue


II. Administering load


III. Rest and Recovery


IV. Compensation of energy


Arrange the above in proper sequential order:


Codes:


(A) II, I, III, IV


(B) I, II, III, IV


(C) III, IV, I, II


(D) IV, III, II, I


Answer: (A)





24. Select the correct combination of guidelines to be followed for asking questions during interview from the codes given below:


Guidelines:


I. Questions should be ambiguous.


II. Questions should be unbiased.


III. Questions should be relevant.


IV. Questions should be short.


Codes:


(A) I, II and III


(B) II, III and IV


(C) II, IV and I


(D) IV, I and II


Answer: (B)





25. The test, measurement and evaluation are used to perform the following functions:


I. Determining status


II. Making comparison


III. Making appreciation


IV. Giving warning


Find out the correct combination from the following codes:


Codes:


(A) I, III


(B) I, IV


(C) II, III


(D) I, II


Answer: (D)





26. Find out the correct sequence from the codes given below:


Following are the main functions of sports management:


I. Controlling


II. Coordinating


III. Planning


IV. Organising


Codes:


(A) II, III, IV, I


(B) III, IV, II, I


(C) I, II, III, IV


(D) IV, I, II, III


Answer: (B)





27. Use the correct code given below:


Arrange the skeletal muscles sequentially in descending order:


I. Sterno mastoid


II. Trapezius


III. Quadriceps


IV. Gastrocnemius


Codes:


(A) I, II, III, IV


(B) II, I, III, IV


(C) III, IV, I, II


(D) IV, III, II, I


Answer: (A)





28. Carron has identified two basic systems for conceptualizing the leadership process. They are:


I. Influence system


II. Social system


III. Reward system


IV. Power system


Find the correct combination:


Codes:


(A) I and II


(B) I and III


(C) II and IV


(D) III and IV


Answer: (B)





29. The underlying factors governing training of advanced athletes are:


I. Growth and development


II. Environmental factors


III. Nature and volume of previous training


IV. Talent


Find the correct combination:


Codes:


(A) I, II


(B) III, IV


(C) II, IV


(D) I, III


Answer: (B)





30. Given below are some stages of acquisition of knowledge. Arrange them in a sequential order from the codes given below:


I. Analysis


II. Information


III. Evaluation


IV. Application


Codes:


(A) I, II, III, IV


(B) II, III, IV, I


(C) IV, I, II, III


(D) II, I, IV, III


Answer: (D)





31. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):


Assertion (A): Physical Education is not only limited to physical development.


Reason (R): Competitive Sports stress only on winning a competition.


Which one of the following statements is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





32. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): Circulatory system is also known as the system of Transportation.


Reason (R): Heart sends O2 and digested food material to every cell and receives CO2 & wastes from cells.


In the context of two statements, which one of the following statements is correct?


(A) Both (A) & (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) & (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is right, but (R) is wrong.


(D) (A) is wrong, but (R) is right.


Answer: (A)





33. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):


Assertion (A): Type – III lever provides advantage in form of speed.


Reason (R): Type III lever has longer resistance arm.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





34. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): Psychological core of personality is the deepest component which includes attributes, value, interests, motives and self-worth of an individual.


Reason (R): Psychological core of personality is dynamic and external and make adjustment to the environment.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


(A) Both are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





35. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): Curriculum development at elementary school level should concentrate on perceptual motor learning and movement education.


Reason (R): Education is a lifelong process, and we continue to learn from experience throughout our lives.


In the context of two statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





36. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):


Assertion (A): Norms of a standard test provide means to assess the performance of an athlete.


Reason (R): Values of norms of a standard test cannot be changed by any one.


In the context of the above statements, which one of the following is true?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





37. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): First-aid and safety education should be the part of curriculum of school education.


Reason (R): Knowledge of health and safety skills is required to face any emergency situation in life.


In the context of the two statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (R) is true and (A) is false.


(D) (A) is true and (R) is false.


Answer: (A)





38. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Degrees of freedom are the numbers of scores in a sample that are free to vary.


Reason (R):‘t’-value to test the level of significance depends on degrees of freedom.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





39. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Blood pressure is also used as a guide to the efficiency of the heart and blood vessels. Normal values are 120 mm/80 mm.


Reason (R): At systole, when the heart thrusts from the left ventricle into the aorta, the pressure is 120 mm. At diastole, the left ventricle is being refilled, the pressure is 80 mm.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is right, but (R) is wrong.


(D) (A) is wrong, but (R) is right.


Answer: (B)





40. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): WADA coordinates doping programme at the National and International levels.


Reason (R): WADA works to protect athletes from the harmful effects of performance-enhancing drugs and strives to create an equal opportunity in athletic competition.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (D)





41. Arrange the following schemes in a sequential order based on their chronological origination:


I. NSS


II. NDS


III. NCC


IV. NPFP


Codes:


(A) III, IV, II, I


(B) I, II, III, IV


(C) II, III, IV, I


(D) IV, III, II, I


Answer: (A)





42. Which one of the following pairs is not correctly matched?


(A) Rejection of Null hypothesis when Ho is true –               Type-I error


(B) Acceptance of Null hypothesis when Ho is false –           Type-II error


(C) Acceptance of Null hypothesis when Ho is true –            Type-I error


(D) Rejection of Null hypothesis when Ho is false –             Type-I error


Answer: (C)





43. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


I. Guts Maths                          1. Sweden


II. Per Henrik Ling                 2. Denmark


III. Franz Nachtegall              3. England


IV. Archibald Maelaren          4. Germany


Codes:


I           II         III        IV


(A)       1          2          3          4


(B)       4          1          2          3


(C)       2          3          4          1


(D)       3          4          1          2


Answer: (B)





44. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


I. Systemic circulation            1. Supply of O2 & Nutrients to all parts


II. Coronary circulation          2. Supply of O2 & Nutrients to Heart muscle


III. Pulmonary circulation       3. Purification of blood


IV. Renal circulation               4. Separating urine from blood


Codes:


I           II         III        IV


(A)       4          3          2          1


(B)       2          1          4          3


(C)       3          4          1          2


(D)       1          2          3          4


Answer: (D)





45. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                    List – II


I. Insight Theory                     1. Motivation


II. Attribution Theory                         2. Aggression


III. Drive Theory                    3. Personality


IV. Psychodynamic Theory    4. Learning


Codes:


I           II         III        IV


(A)       1          4          3          2


(B)       2          3          4          1


(C)       4          1          2          3


(D)       3          2          1          4


Answer: (C)





46. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:


List – I                        List – II


(Skill Test for)             (Author)


I. Basketball                1. Hyde


II. Archery                  2. Brady


III. Volleyball                         3. Cornish


IV. Handball               4. Johnson


Codes:


I           II         III        IV


(A)       4          3          2          1


(B)       3          2          1          4


(C)       4          1          2          3


(D)       1          4          3          2


Answer: (C)





47. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                                List – II


I. Weight training method                  1. Speed endurance


II. Interval Training Method               2. Strength


III. Continuous Training Method       3. Power


IV. Plyometric Training Method        4. Basic endurance


Codes:


I           II         III        IV


(A)       2          1          4          3


(B)       3          2          1          4


(C)       1          3          4          2


(D)       4          1          2          3


Answer: (A)





48. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                                        List - II


I. Teaching career opportunity                                    1. Health Clubs


II. Coaching career opportunity                                  2. Adapted Physical Education


III. Fitness and health related career opportunity      3. Athletic administration


IV. Sports management career opportunity                4. Commercial Sports Club


Codes:


I           II         III        IV


(A)       2          4          1          3


(B)       2          1          4          3


(C)       1          2          3          4


(D)       4          3          2          1


Answer: (A)





49. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:


List – I                        List – II


I. Iron                          1. Proper thyroid function


II. Sodium                   2. Development of strong bones


III.Phosphorus            3. Functioning of nervous system


IV. Iodine                   4. Formation of haemoglobin


Codes:


I           II         III        IV


(A)       1          2          3          4


(B)       2          1          4          3


(C)       3          4          1          2


(D)       4          3          2          1


Answer: (D)





50. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                                        List – II


I. Supervision of instructional programme                  1. Recruitment or staffing


II. Supervision of facilities and equipments               2. Performance and honour of athletes


III. Supervision of Personnel                                      3. Time table, class scheduling


IV. Supervision of Records                                        4. Annual maintenance of playfield, gymnasium, swimming pool etc.


Codes:


I           II         III        IV


(A)       1          2          3          4


(B)       4          3          2          1


(C)       2          3          4          1


(D)       3          4          1          2


Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting