-->

UGC NET Original Questions Paper II in Physical Education { 2012 June }



1. N.I.S. was established in


(A) 1957


(B) 1960


(C) 1962


(D) 1964


Answer: (B)





2. Biological foundation of Physical Education involves


I. Motor learning


II. Sex characteristics


III. Body type


IV. Personality traits


Find the correct combination:


(A) I and II


(B) II and III


(C) III and IV


(D) IV and I


Answer: (B)





3. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): Physical Education is an elective discipline.


Reason (R): Physical Education borrows principles from other allied fields.


In the context of two statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





4. In skill learning the information processing model is comprised of four components. Arrange them in sequential order:


I. Decision making


II. Input


III. Feedback


IV. Output


Code:


(A) I II III IV


(B) III IV II I


(C) II I IV III


(D) IV III I II


Answer: (C)





5. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:


List – I            List – II


I. 1936             1. London


II. 1948           2. Berlin


III. 1980          3. Seoul


IV. 1988          4. Moscow


5. Los Angeles


Code:


I           II         III        IV


(A)       1          2          5          4


(B)       2          4          1          5


(C)       4          3          2          1


(D)       2          1          4          3


Answer: (D)





6. Which organ performs endocrine as well as exocrine functions in human body?


(A) Liver


(B) Kidneys


(C) Pancreas


(D) Gall bladder


Answer: (C)





7. Purpose of systemic circulation is


(I) Supply of O2 and nutrients to all parts of the body


(II) Purification of blood


(III) Bringing CO2 and wastages from all parts of the body


(IV) Removal of urine from blood


Find the correct combination:


Codes:


(A) I and II


(B) I and III


(C) II and IV


(D) III and IV


Answer: (B)





8. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): Skeletal muscles are called voluntary muscles.


Reason (R): Muscles are machines that convert chemical energy into mechanical work.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true and (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





9. Arrange the parts of large intestine (colon) sequentially:


I. Ascending colon


II. Sigmoid colon


III. Descending colon


IV. Transverse colon


Codes:


(A) I IV III II


(B) II III IV I


(C) III II I IV


(D) IV I II III


Answer: (A)





10. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:


List – I                        List – II


I. Soleus                      1. Chest


II. Sartorius                 2. Upper back


III. Trapezious                        3. Lower leg


IV. Pectoralis              4. Across the thigh


Codes:


I           II         III        IV


(A)       2          3          1          4


(B)       3          4          2          1


(C)       4          2          3          1


(D)       1          3          4          2


Answer: (B)





11. Find the correct answer. Frontal plane divides the body into


(A) Front and back halves


(B) Left and right halves


(C) Upper and lower halves


(D) Inner and outer halves


Answer: (A)





12. Kinetics is the study of


(I) Velocity


(II) Impulse


(III) Acceleration


(IV) Force


Find the correct combination:


Codes:


(A) I and II


(B) II and III


(C) II and IV


(D) III and IV


Answer: (C)





13. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): Most of human body provides mechanical advantages in form of range of motion.


Reason (R): Skeletal lever is a form of human body machine.


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false and (R) is true.


Answer: (A)





14. Total movement structure of a squat jump involves the following phases:


I. Going down


II. Take-off


III. Moving up


IV. Landing


Proper sequence of these phases is:


(A) IV I III II


(B) II IV I III


(C) III II IV I


(D) I III II IV


Answer: (D)





15. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:


List – I                                    List – II


I. Hinge joint                           1. Wrist


II. Pivot joint                          2. Hip


III. Ball and socket joint         3. Elbow


IV. Gliding joint                     4. Neck


Codes:


I           II         III        IV


(A)       1          3          4          2


(B)       2          1          3          4


(C)       3          4          2          1


(D)       4          2          1          3


Answer: (C)





16. Which of the following is a secondary law of learning?


(A) Law of readiness


(B) Law of recency


(C) Law of exercise


(D) Law of effect


Answer: (B)





17. Important Personality Theories are:


I. Maslow’s Need Theory


II. Social Learning Theory


III. Trait Theory


IV. Attribution Theory


Codes:


(A) II and III


(B) I and II


(C) III and IV


(D) I and IV


Answer: (A)





18. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): Team’s performance goes down due to lack of cooperation.


Reason (R): Group cohesion is the togetherness among group members striving for a common goal.


Find the correct answer:


(A) (A) is true, but (R) is false.


(B) (A) is false, but (R) is true.


(C) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


Answer: (C)





19. Cognitive process consists of                                                 


I. Sensation


II. Thinking


III. Perception


IV. Problem solving


Identify the correct sequence:


Codes:


(A) I III II IV


(B) II IV I III


(C) IV I III II


(D) III II IV I


Answer: (A)





20. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:


List – I                                    List – II


I. Inverted U hypothesis         1. Achievement


II. Aggression                                     2. Autocratic style


III. Leadership                        3. Anxiety


IV. Motivation                        4. Instrumental


Codes:


I           II         III        IV


(A)       1          2          3          4


(B)       4          3          1          2


(C)       2          1          4          3


(D)       3          4          2          1


Answer: (D)





21. Development of maximum strength should start at the age of


(A) 8 – 10 years


(B) 11 – 13 years


(C) 14 – 15 years


(D) 16 – 18 years


Answer: (D)





22. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): Physical education teacher should be highly skillful.


Reason (R): Physical education teacher requires demonstrating correctly the skill being taught.


Find the correct answer from the following:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





23. While constructing time-table for physical education class, the factors to be considered are


I. Head of institution’s preference


II. Convenience of parents


III. Availability of facilities


IV. Availability of Physical Education teacher


Codes:


(A) II and III


(B) III and IV


(C) IV and I


(D) I and II


Answer: (B)





24. Following food components do not produce heat and energy in the body:


I. Protein


II. Vitamin


III. Fat


IV. Minerals


Select correct answer from the code given below:


(A) I and III


(B) II and III


(C) III and IV


(D) II and IV


Answer: (D)





25. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): An obese person has BMI more than 30.


Reason (R): BMI indicates the nutritional status of a person.


Find the correct answer from the following:


(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





26. Health related fitness does not include


(A) Flexibility


(B) Speed


(C) Endurance


(D) Body composition


Answer: (B)





27. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:


List – I                        List – II


(Vitamin)                     (Disease)


I. Vitamin – A             1. Pyorrhoea


II. Vitamin – B           2. Rickets


III. Vitamin – C          3. Beri-Beri


IV. Vitamin – D          4. Night blindness


Code:


I           II         III        IV


(A)       2          4          3          1


(B)       1          2          4          3


(C)       4          3          1          2


(D)       3          1          2          4


Answer: (C)





28. Incomplete recovery is vital in


(A) Continuous method of training


(B) Interval training


(C) Fartlek


(D) Cross country


Answer: (B)





29. Criteria for classification of competition are:


I. Level of competition


II. Age of competitor


III. Mode of organizing competition


IV. Training methodical aspect


Arrange the above criteria in proper sequence:


(A) I, II and III


(B) II, III and IV


(C) II, IV and I


(D) IV, I and II


Answer: (C)





30. Given blow are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): Selection of a sport is the first phase for identification of talent.


Reason (R): Talent identification has three phases.


Find the correct answer from the following:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





31. Long-term sport training process involves following stages:


I. Basic training


II. Training for high performance


III. Training for maintaining performance


IV. Advanced training


Arrange in proper sequential phases:


(A) I IV II III


(B) I II III IV


(C) I III IV II


(D) I II IV III


Answer: (A)





32. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:


List – I                                                            List – II


I. High performance                                        1. Tactical action


II. Organization of competition                      2. Talent identification


III. Screening of children                               3. Training stage


IV. Motor solution of competition task          4. Competition system


Code:


I           II         III        IV


(A)       1          3          4          2


(B)       3          4          2          1


(C)       4          2          1          3


(D)       2          1          3          4


Answer: (B)





33. Close form questionnaire contains questions that call for


(A) Descriptive response


(B) Free response


(C) Short response


(D) Check response


Answer: (C)





34. Hypothesis in research means


I. Intellectual guess


II. Brilliant guess


III. Intelligent guess


IV. Negative guess


Find the correct answer from the following:


(A) I II III


(B) II III IV


(C) I III IV


(D) I II IV


Answer: (A)





35. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): External criticism establishes genuineness and authenticity of data.


Reason (R): Research should get true data.


Find the correct answer from the following:


(A) (R) is true, but (A) is false.


(B) Both (A) and (R) are true.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (B)





36. Identify the correct steps for relevant statistical procedure:


I. Mean values of two groups of data


II. Mean difference


III. Testing significance


IV.‘t’ value


Find the correct answer from the following:


Codes:


(A) II III IV I


(B) I II IV III


(C) III IV I II


(D) IV I II III


Answer: (B)





37. Match List – I and List – II and select the correct answer from the codes given below :


















































Answer: (C)





38. Cooper’s 12-minutes Run and Walk test measures:


(A) Agility


(B) Strength


(C) Speed


(D) Cardiorespiratory endurance


Answer: (D)





39. Performance related fitness involves


I. Power


II. Basic endurance


III. Flexibility


IV. Agility


Find the correct combination:


(A) I and II


(B) III and IV


(C) II and III


(D) I and IV


Answer: (A)





40. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): Johnson Basketball test is a standardized test.


Reason (R): Johnson Basketball test evaluates Basketball playing ability.


Find out the correct answer from the code given below:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





41. Four steps for preparing a standardized test are:


I. Preparation of preliminary form


II. Preparation of final form


III. Testing of validity


IV. Testing of reliability


Find out the correct sequence:


(A) I II IV III


(B) I III II IV


(C) III IV I II


(D) II I III IV


Answer: (B)





42. Match List – I and List – II and find out correct combination from the code given below:


List – I                        List – II


I. Obesity                    1. Mesomorphy


II. Linearity                 2. Endomorphy


III. Muscularity           3. Goniometry


IV. Flexibility                         4. Ectomorphy


Codes:


I           II         III        IV


(A)       2          4          1          3


(B)       4          1          3          2


(C)       1          3          2          4


(D)       3          2          4          1


Answer: (A)





43. Planning Physical Education lesson must emphasize on


(A) Body type of learner


(B) Efficiency of teacher


(C) Time of teaching


(D) Age of learner


Answer: (D)





44. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R):


Assertion (A): Physical education teacher should be good in theory as well as practical skills.


Reason (R): Physical education profession provides socioeconomic status.


In the context of two statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





45. Match List – I and List – II and select the correct answer from the code given below:


List – I                        List – II


I. Intramural                1. Visitation


II. Finance                   2. Competition


III. Supervision           3. Reappropriation


IV. Infrastructure        4. Layout


Code:


I           II         III        IV


(A)       2          3          1          4


(B)       3          2          4          1


(C)       4          1          3          2


(D)       1          4          2          3


Answer: (A)





46. Arrange the following phases of presentation technique in correct sequence:


I. Demonstration


II. Explanation


III. Practice and Supervision


IV. Feedback


Find the correct combination:


(A) II III IV I


(B) I II III IV


(C) III IV I II


(D) IV I II III


Answer: (B)





Teaching offers many rewards, regardless of whether it takes place in a traditional or an alternative setting. Probably most important is that it offers an opportunity to help Shape people’s lives and promote a healthy life-style. Students select teaching as a career for many reasons. Each prospective teacher should take the time to list the reasons he or she has for choosing this career. Many physical educators want to teach because of their love of children and their desire to help others. The conviction that involvement in a sound physical education program can have a significant impact on the quality of life of its participants motivates some individuals to enter the teaching profession. Prospective teachers who have been fortunate to reap the benefits of participation in a sound physical education program often express the desire to share with others the same benefits that they themselves have realized. Other individuals who had poor experiences while students in physical education enter the teaching profession because of the desire to improve the quality of physical education programs so that the benefits known to be associated with quality programs can be attained. Certainly personal interest, likes, and dislikes influence one’s decision to enter the teaching profession. Many choose to teach physical education because of their love for sport and perhaps the desire to transmit this love to others. The opportunities to be outdoors, to work out and stay physically fit, and to have fun are often given as reasons for entering the teaching profession. The nature of the job attracts many individuals. In the school selling the long vacations, the informality of teaching in the gymnasium as compared to the classroom, and the security offered by tenure are some of the positive benefits that prompt some people to seek a teaching career.





47. Which of the following rewards of physical education teaching is the most important?


(A) Getting a job


(B) Promotion of healthy life style


(C) Enjoying the leisure time


(D) Improving the social contacts


Answer: (B)





48. What makes physical education teachers teach physical education activities?


(A) The love of children


(B) Monetary gains


(C) As a part of their job


(D) Devotion to profession


Answer: (A)





49. Which of the following influences the person to enter the teaching profession?


(A) Personal benefit


(B) Social obligation


(C) Political pressure


(D) Personal interest


Answer: (D)





50. The nature of physical education teaching job is


(A) Positive teaching


(B) Negative teaching


(C) Informality of teaching


(D) Formality of teaching


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting