-->

UGC NET Original Questions Paper II in Physical Education { 2012 December }



1. India participated in Olympic Games for the first time in ________


(A) 1896


(B) 1900


(C) 1904


(D) 1924


Answer: (B)





2. Bones in human body are classified on the basis of ________


(A) Structure and Functions


(B) Location and Attachment


(C) Size and Shape


(D) Joint and Movement


Answer: (C)





3. Find the correct answer:


(A) Friction is a negative force for performance.


(B) Friction is a positive force for performance.


(C) Friction is negative as well as positive force for performance.


(D) Friction does not have any influence on performance.


Answer: (C)





4. Theory of insight learning was propounded by ________


(A) Thorndike


(B) Pavlov


(C) Kohler


(D) Cattell


Answer: (C)





5. First Teachers’ Training College in India was started at ________


(A) Lucknow


(B) Kandivali


(C) Chennai


(D) Amravati


Answer: (C)





6. Aim of sports training is ________


(A) Improvement of physical fitness.


(B) Improvement of technical skills.


(C) Improvement of tactical efficiency.


(D) Improvement of sports performance.


Answer: (D)





7. One of the important research tools is ________


(A) Questionnaire


(B) Library technique


(C) Hypothesizing


(D) Survey


Answer: (A)





8. Test, Measurement and Evaluation are related with one another in the following way:


(A) Measurement and Evaluation are parts of test.


(B) Evaluation and Test are parts of measurement.


(C) Test and Measurement are parts of evaluation.


(D) Evaluation is a part of both Test and Measurement.


Answer: (C)





9. Basic function of Association of India Universities (AIU) is ________


(A) Purchase of equipment for Universities


(B) Planning of the Inter- University Competitions.


(C) Providing finance to develop sports facilities


(D) Appointment of Physical Education Directors for Universities


Answer: (B)





10. Sociological foundation of physical education discusses


I. Body type


II. Motor learning


III. Competition and Co-operation


IV. Socialization process


Find the correct combination.


(A) I and IV


(B) II and IV


(C) I and III


(D) III and IV


Answer: (D)





11. The digested food material in small intestine is absorbed in ________


I. Duodenum


II. Vilus


III. Ilium


IV. Villi


Find the correct combination:


(A) I and III


(B) II and IV


(C) IV and III


(D) II and I


Answer: (B)





12. Angular velocity depends on:


I. Radius of rotation directly.


II. Radius of rotation inversely.


III. Linear velocity directly.


IV. Linear velocity indirectly.


Find the correct combination:


(A) I and III


(B) III and II


(C) II and IV


(D) IV and I


Answer: (B)





13. Motivation consists of ________


I. Direction


II. Intensity


III. Persistence


IV. All of above


Find the correct combination.


(A) I and II


(B) II and III


(C) I and III


(D) IV


Answer: (D)





14. Micronutrients include:


I. Carbohydrate


II. Minerals


III. Vitamins


IV. Fat


Find the correct combination.


(A) I and II


(B) II and III


(C) III and IV


(D) IV and I


Answer: (B)





15. Interval training load depends on


I. Load volume


II. Heart rate


III. Load intensity


IV. Lactic acid concentration


Find the correct combination.


(A) I and II


(B) I and III


(C) II and III


(D) II and IV


Answer: (D)





16. Research problem involves the following characteristics:


I. Novelty


II. Valuability


III. Feasibility


IV. Simplicity


Find the correct combination:


(A) I, II, III


(B) II, III, IV


(C) I, III, IV


(D) I, II, IV


Answer: (C)





17. Criteria of a standard test involve


I. Reliability


II. Complexity


III. Variability


IV. Norm


Find the correct combination.


(A) I and II


(B) II and III


(C) III and IV


(D) IV and I


Answer: (D)





18. The primary goal of intramural competition is:


I. To provide opportunity for mass participation of students.


II. To participate in Inter-school competition.


III. To provide Intra-school competition experience.


IV. To improve sports performance for higher level of competition.


Find the correct combination.


(A) I and II


(B) III and IV


(C) I and III


(D) II and IV


Answer: (C)





19. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): Self-expression is the aim of physical education according to Naturalism.


Reason (R): Naturalism believes nothing beyond nature.


In the context of the two statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





20. Assertion (A): Internal respiration means the exchange of gases in cell through extracellular fluid.


Reason (R): Pulmonary circulation means systemic circulation.


In the context of above statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





21. Assertion (A):Lowering centre ofGravity of the body increasesdegree of stability.


Reason (R): Equilibrium hasindirect relation with height ofCentre of Gravity.


In the context of above statements,which one of the following is correct?


(A) (A) is true and (R) is false.


(B) (A) is false and (R) is true.


(C) Both (A) and (R) are false.


(D) Both (A) and (R) are correct.


Answer: (D)





22. Assertion (A): Hostile aggressionprovokes one to harm othersphysically.


Reason (R): Aggression is intent to harm another personmentally and / or physically.


In the context of above statements,which one of the following is correct?


(A) (A) is true, but (R) is false.


(B) Both (A) and (R) are true, and(R) is the correct explanation of(A).


(C) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correctexplanation of (A).


(D) (A) is false, but (R) is correct.


Answer: (B)





23. Assertion (A): Before independence,there was not a single physicaleducation college in India.


Reason (R): Y.M.C.A. College ofPhysical Education was startedin 1920 in Chennai.


In the context of above statements,which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).


(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correctexplanation of (A).


(C) (A) is true but (R) is false.


(D) (A) is false but (R) is true.


Answer: (D)





24. Assertion (A): Person suffering fromsmallpox should be isolated.


Reason (R): Isolation is a measurefor prevention of infection.


In the context of above statements,which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).


(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correctexplanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





25. Assertion (A): For improvement ofperformance in long distancerunning, continuous training iseffective.


Reason (R): Continuous methodof training improves basicendurance.


In the context of above statements,which one of the following statements is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).


(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correctexplanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





26. Assertion (A):‘t’ test is used toassess the significance ofdifference between two means.


Reason (R):‘t’ test is a methodused for inferential statistics.


In the context of above statements,which one of the following statements is correct?


(A) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correctexplanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).


(D) (A) is true and (R) is false.


Answer: (C)





27. Assertion (A): Lean Body Mass isthe amount of body weightexcluding body fat.


Reason (R): Body compositioninvolves components withwhich human body is formed.


In the context of above statements,which one of the following statements is correct?


(A) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correctexplanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is right.


Answer: (A)





28. Assertion (A): Managementinvolves organizing,administering and supervisingthe work.


Reason (R): Well began is halfdone.


In the context of above statements,which one of the following statements is correct?


(A) Both (A) and (R) are correctand (R) is the correctexplanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correctbut (R) is not the correctexplanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





29. Arrange the following events in chronological order:


I. Foundation of L.C.P.E.


II. Starting of Y.M.C.A. College ofPhysical Education, Chennai.


III. Starting of academicdepartment for PhysicalEducation in Universities.


IV. Starting of M. Phil course inPhysical Education.


Codes:


(A) I, II, IV, III


(B) III, IV, I, II


(C) II, I, III, IV


(D) IV, III, II, I


Answer: (C)





30. Arrange the following body parts in descending order:


I. Cell


II. Tissue


III. Organ


IV. System


Codes:


(A) I, II, III, IV


(B) IV, III, II, I


(C) III, IV, I, II


(D) II, I, IV, III


Answer: (A)





31. Arrange the following phases of take-off in proper sequence:


I. Absorption


II. Active stretching


III. Take-off


IV. Touch down


Codes:


(A) I, II, III, IV


(B) IV, I, II, III


(C) III, IV, I, II


(D) II, III, IV, I


Answer: (B)





32. Arrange the following in correct sequence for skill learning:


I. Associative Phase


II. Presentation stage


III. Automatization stage


IV. Cognitive stage


Codes:


(A) I, III, IV, II


(B) II, IV, I, III


(C) III, I, II, IV


(D) IV, II, III, I


Answer: (B)





33. Arrange the following sequence for First Aid Management in sprain:


I. Compression


II. Ice


III. Rest


IV. Elevation


Codes:


(A) II, III, IV, I


(B) III, II, I, IV


(C) I, III, II, IV


(D) IV, I, II, III


Answer: (B)





34. Arrange the following phases ofperiodization in correct sequence:


I. Preparatory phase


II. Transition phase


III. Competition phase


IV. Pre-competition phase


Codes:


(A) I, II, III, IV


(B) I, III, IV, II


(C) I, IV, III, II


(D) II, I, IV, III


Answer: (C)





35. Arrange the following phases ofresearch in correct sequence:


I. Analysis of data


II. Drawing conclusions


III. Testing hypothesis


IV. Collecting data


Codes:


(A) II, III, I, IV


(B) I, IV, III, II


(C) IV, I, II, III


(D) III, II, IV, I


Answer: (C)





36. Arrange the following test inchronological order in respect of their origination:


I. Physical fitness


II. Motor fitness


III. Health Related fitness


IV. Motor Educability


Codes:


(A) I, III, IV, II


(B) II, IV, III, I


(C) III, I, II, IV


(D) I, II, III, IV


Answer: (D)





37. Arrange the following steps for managing a sports program:


I. Budgeting


II. Directing


III. Planning


IV. Staffing


Codes:


(A) II, III, I, IV


(B) III, I, IV, II


(C) I, II, III, IV


(D) IV, I, II, III


Answer: (B)





38. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


a. Educational Gymnastics     i. Ancient Olympics


b. Turner movement                ii. Rome


c. Gladiatorial combat             iii. Germany


d. Stade race                           iv. Sweden


Codes:


       a b c d


(A) iv iii ii i


(B) iii iv i ii


(C) i ii iv iii


(D) ii i iii iv


Answer: (A)





39. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


a. Aorta                                   i. Brings oxygenated blood to heart from lungs


b. Pulmonary vein                   ii. Supplies oxygenated blood to heart muscles


c. Vena-Cava                          iii. Brings deoxygenated blood to lungs


d. Coronary artery                   iv. First artery to leave heart


v. Brings deoxygenated blood to heart


Codes:


      a b c d


(A) i ii iii iv


(B) iii iv ii v


(C) iv i v ii


(D) iv v i iii


Answer: (C)





40. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                        List – II


a. Force of Gravity      i. Stability


b. Frictional force        ii. Rebound


c. Buoyant force         iii. Free fall


d. Elastic force            iv. Floating


Codes:


       a b c d


(A) iii i iv ii


(B) i iv ii iii


(C) ii iii i iv


(D) iv ii iii i


Answer: (A)





41. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


a. Motivational theory             i. Psychoanalytic theory


b. Play theory                          ii. Attribution theory


c. Learning theory                   iii. Social learning theory


d. Personality theory               iv. Operant theory


Codes:


       a b c d


(A) iv iii ii i


(B) i iv iii ii


(C) iii ii i iv


(D) ii i iv iii


Answer: (D)





42. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


a. B.M.I.                                  i. Leanness


b. Body composition               ii. Performance related fitness


c. Explosive strength               iii. Health related fitness


d. Pondoral Index                   iv. Obesity


Codes:


      a b c d


(A) i iv iii ii


(B) iv iii ii i


(C) iii ii i iv


(D) ii i iv iii


Answer: (B)





43. Match List – I with List – II andselect the correct answer from the codes given below:


List – I                        List – II


a. Penalty corner         i. Volleyball


b. Penalty spot            ii. Track & Field


c. Libero                      iii. Hockey


d. Stop Board                         iv. Football


Codes:


       a b c d


(A) ii iii iv i


(B) i ii iii iv


(C) iv i iii ii


(D) iii iv i ii


Answer: (D)





44. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                List – II


a. F-test                                               i. Co-efficient of correlation


b. Measuring central tendency            ii. Standard Deviation


c. Test of correlation                           iii. ANOVA


d. Measuring variability                      iv. Median


Codes:


       a b c d


(A) i iii ii iv


(B) iii iv i ii


(C) iv ii iii i


(D) ii i iv iii


Answer: (B)





45. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                            List – II


a. Miller Volley test                                        i. Team cohesion


b. PACER                                                       ii. Badminton


c. SCAT                                                          iii. Cardiorespiratory endurance


d. Group Environment Questionnaire             iv. Anxiety


Codes:


       a b c d


(A) ii iii iv i


(B) iii iv i ii


(C) iv i ii iii


(D) i ii iii iv


Answer: (A)





46. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


a. Three seconds rule               i. Football


b. Throw-in                             ii. Hockey


c. Straight push                       iii. Basketball


d. Service                                iv. Badminton


v. Baseball


Codes:


     a b c d


(A) i ii iii v


(B) ii i iv iii


(C) iii i ii iv


(D) i ii v iv


Answer: (C)





Read the following passage and answer the question given below.


Burnout is becoming increasingly prevalent among teachers and coaches. Burnout can be defined as physical, emotional and attitudinal exhaustion. There are many causes of teacher burnout. Lack of administrative support, lack of input into the curriculum process, public criticism and the accompanying lack of community support are all factors contributing to burnout. Inadequate salaries, discipline problems too little time to do the ever growing amount of work, large class sizes, and heavier teaching loads may also contribute to this problem. The lack of challenge, inadequate supervisory feedback and the absence of opportunities for personal and professional growth may also lead to burnout. In the coaching realm burnout may be caused by competitive seasons that seem to go on without end, administrative and community pressures and time pressures. Teacher-coach role conflict occurs when a disparity exists between the expectations associated with being a teacher and a coach, these results in a multitude of simultaneous, somewhat diverse demands. The teacher coach unable to satisfy these demands, experiences role conflict.





In both the teaching and coaching realms, personal problems may interact with professional problems to exacerbate burnout. Personal problems such as conflicts within one’s family, money difficulties, or perhaps problems with relationships may cause additional stress for the individual. These stresses coupled with professional problems may hasten the onset of burnout. The consequences of burnout are many and are often quite severe, affecting teachers as well as their students. The most critical impact of burnout may be on instruction. Burned out teachers may cope with the demands of teaching by sitting on theside lines.





47. Which of the following is the prevalent cause of ‘Teacher-burn out’?


(A) Lack of financial support


(B) Lack of administrative support


(C) Lack of political support


(D) Lack of family support


Answer: (B)





48. Which of the following is the most important cause of ‘Coach-burn out’?


(A) Administrative and community pressure


(B) Parents pressure


(C) Participant’s pressure


(D) Higher authority’s pressure


Answer: (A)





49. Which role conflict leads to the burnout of a teacher-coach?


(A) Demands of the participants


(B) Demands of administration


(C) Demands of the parents


(D) Expectations of being ateacher-coach


Answer: (D)





50. Which of the following is the mostdominant factor that leads to burnoutin teaching and coaching?


(A) Political problems


(B) Social problems


(C) Personal problems


(D) Administrative problems


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting