-->

UGC NET Original Questions Paper II in Physical Education { 2013 September }



1. Select the correct option.


To determine what is needed and who will do it, is an important task of a manager. Technically it is known as


(A) Staffing


(B) Organizing


(C) Leading


(D) Controlling


Answer: (B)





2. Select the correct option:


Intramural and extramural are two important programmes of physical education. Among them intramural is


(A) A recreative sport


(B) A competitive sport


(C) A fitness sport


(D) An indigenous sport


Answer: (A)





3. Select the correct option. In the field of human interaction, the essence of management is


(A) Co-operation


(B) Co-ordination


(C) Co-action


(D) Co-existence


Answer: (B)





4. Select the correct option. Eysenck personality inventory measures


(A) Only one dimension of personality


(B) Only two dimensions of personality


(C) Only four dimensions of personality


(D) All dimensions of personality


Answer: (B)





5. The Brozek et al (1963) equation for computing body fat % from body density is


(A) Fat % = [2.39 / 1.57 × Body density – 4.19] × 100


(B) Fat % = [(4.57 ÷ Body density) – 5.142] × 100


(C) Fat % = [(4.57 ÷ Body density) – 4.142] × 100


(D) Fat % = [4.507 / 100 × Body density – 6.142] × 100


Answer: (C)





6. A variable that is responsible for bringing about a change is called


(A) Controlled variable


(B) Dependent variable


(C) Independent variable


(D) Constant variable


Answer: (C)





7. The value of coefficient of correlation ranges between


(A) 00 – 1.00


(B) (–1) – 00


(C) 1.00 – 00


(D) (–1.00) – 1.00


Answer: (D)





8. Mode is a measure of central tendency. It is considered as


(A) Average of the scores


(B) Most frequently occurring score


(C) Value in middle


(D) Sum of all scores


Answer: (B)





9. The research where the investigator can manipulate treatments to cause things happen is


(A) Qualitative research


(B) Analytical research


(C) Experimental research


(D) Descriptive research


Answer: (C)





10. Cluster sampling is a type of


(A) Purposive sampling


(B) Probability sampling


(C) Non-Probability sampling


(D) Non-Random sampling


Answer: (B)





11. Select the correct option.


A 40 year old man has a resting heart rate of 75 beats per minute, a maximum heart rate of 180 beats per minute. What will be his training heart rate at 60% of intensity?


(A) 132 beat per minute


(B) 140 beat per minute


(C) 142 beat per minute


(D) 138 beat per minute


Answer: (D)





12. Select the correct option.


Each Myosin filament is surrounded by


(A) Four Actin Filament


(B) Five Actin Filament


(C) Six Actin Filament


(D) Five Tropomyosin molecules


Answer: (C)





13. Select the correct option. The threshhold of neural excitation is


(A) 11 mV


(B) 9 mV


(C) 12 mV


(D) 10 mV


Answer: (A)





14. Select the correct option. Requirement for building new tissues for growth of a human body is


(A) Carbohydrates


(B) Fat


(C) Protein


(D) Vitamin


Answer: (C)





15. Select the correct option.


A new modified Olympic Oath was taken considering some desired changes in regard to drugs and competing for the glory of the team instead of nation in the Olympic Games of


(A) Sydney 2000


(B) Athens 2004


(C) Beijing 2008


(D) London 2012


Answer: (A)





16. Select the correct option. Insulin is secreted by


(A) Liver


(B) Pituitary


(C) Pancreas


(D) Thyroid


Answer: (C)





17. Select the correct option. Night blindness is caused due to deficiency of


(A) Vitamin D


(B) Vitamin A


(C) Vitamin E


(D) Vitamin K


Answer: (B)





18. In ‘set’ position of a crouch start, the hip line and shoulder line are maintained in the following way:


(A) Shoulder line is higher than the hip line.


(B) Shoulder line and hip line are at same level.


(C) Hip line is lower than shoulder line.


(D) Hip line is higher than shoulder line.


Answer: (D)





19. Resistance of an object to change in its state of motion is


(A) Velocity


(B) Acceleration


(C) Inertia


(D) Momentum


Answer: (C)





20. Select the correct option. The credit of introducing the term “Play way” in education goes to


(A) John Dewey


(B) Friedrich Froebel


(C) Plato


(D) Caldwell Cook


Answer: (D)





21. Two major branches of Mechanics are


(A) Dynamics and kinetics


(B) Kinetics and kinematics


(C) Kinematics and Statics


(D) Statics and Dynamics


Answer: (D)





22. Select the correct option. The use of a particular method of teaching depends on


(A) Skill of the teacher


(B) Sex & age of the teacher


(C) Nature of the activity


(D) Qualification of teacher


Answer: (C)





23. Competition is processes that encompass four distinct events/stages.


I. Subjective competitive situation.


II. Response.


III. Objective competitive situation.


IV. Consequences.


Put these stages in correct sequence.


Codes:


(A) I, II, IV, III


(B) III, I, II, IV


(C) IV, III, I, II


(D) II, IV, III, I


Answer: (B)





24. Select the correction option:


Leading is an important function of management. Leading involves many works such as


(A) Directing, Motivating, Monitoring.


(B) Motivating, Role modelling, Directing.


(C) Role modelling, Recruiting, Goal setting.


(D) Monitoring, Recruiting, Motivating.


Answer: (B)





25. The knowledge test demands measurement of


I. Information


II. Application


III. Recognition


IV. Reviewal


V. Appraisal


Find the correct combination.


(A) I and III


(B) I, II and III


(C) I, II and IV


(D) I, II, III, IV and V


Answer: (B)





26. The development of simple reaction time may be achieved by employing the following methods:


I. Repeated Reaction


II. The Analytic Method


III. The Selective Reaction


IV. The Sensomotor Method


Find the correct combination:


(A) I, III and IV


(B) I, II and III


(C) I, II and IV


(D) II, III and IV


Answer: (C)





27. The determinants of Max VO2 are


I. Capillary network


II. Atreo-venous O2 difference


III. Viscosity of the blood


IV. Sino atrial pacemaker


Select the right combination.


(A) I, II & IV


(B) I, II, III & IV


(C) I & II


(D) II & IV


Answer: (C)





28. Factors affecting development of flexibility are


I. Structure of a joint.


II. Type of a joint.


III. Age and Sex


IV. Fatigue


Find the correct combination.


(A) I and III


(B) I, III and IV


(C) I, II and III


(D) I, II, III and IV


Answer: (D)





29. Aggressive behaviour of a player is affected by


I. Hereditary


II. Emotional identification with their team.


III. Situational factors


IV. Game circumstances


Find the correct combination.


(A) II & IV


(B) I & IV


(C) I & II


(D) III & II


Answer: (A)





30. Anaerobic training enhances


I. Glycolytic capacity


II. Fibre hypertrophy


III. Mitochondrial size


IV. Electron transport system capacity.


Select the correct combination.


(A) I & II


(B) I & III


(C) I, II & IV


(D) II & IV


Answer: (A)





31. Arrange the following phases of action of discus throw according to their sequence of execution from the code given below:www.netugc.com


I. Release action


II. Rotation


III. Release stance


IV. Preliminary swing


Codes:


(A) IV, II, III, I


(B) II, III, I, IV


(C) III, I, IV, II


(D) I, IV, II, III


Answer: (A)





32. Intrinsic motivation include


I. Knowledge


II. Praise


III. Accomplishment


IV. Awards


Find the correct combination:


(A) III & IV


(B) II & I


(C) I & III


(D) IV & II


Answer: (C)





33. Arrange the following institutes in chronological order of their inception in India.


I. Sports Authority of India, New Delhi.


II. All India Council of Sports.


III. Lakshmibai College of Physical Education, Gwalior.


IV. YMCA College of Physical Education, Madras.


Codes:


(A) IV, II, III, I


(B) III, IV, I, II


(C) I, IV, III, II


(D) II, I, IV, III


Answer: (A)





34. Match List-I with List-II using the codes given below:


List – I                                                List - II


I. National teaching aid                      1. Television


II. Extracurricular teaching aid           2. Model


III. Audio-visual teaching aid            3. Camp


IV. Visual teaching aid                       4. Museum


Codes:


I           II         III        IV


(A)       3          4          2          1


(B)       4          3          1          2


(C)       2          3          4          1


(D)       1          4          2          3


Answer: (B)





35. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).


Assertion (A): The tremendous growth of interest in sport and fitness in our society has resulted in increased career opportunities for qualified physical educators.


Reason (R): Modern fast living is a hindrance to mass participation in sport.


In the context of two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is right, but (R) is wrong.


(D) (A) is wrong, but (R) is right.


Answer: (B)





36. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                                                        List - II


I. Physical Barriers to Communication           1. Difference


II. Personal Barriers to Communication         2. Distance


III. Language Barriers to Communication      3. Relationship


IV. Status Barriers to Communication           4. Symbol


Codes:


I           II         III        IV


(A)       4          3          2          1


(B)       3          2          1          4


(C)       2          1          4          3


(D)       1          4          3          2


Answer: (C)





37. Match the tests with their coefficient of validities.


Test                                                                 Validity


I. Adam Physical Education Scale                 1. 0.43


II. Cowell’s social adjustment index              2. 0.93


III. Blanchard Behaviour Rating scale           3. 0.62


IV. Johnson Sportsman Attitude scales          4. 0.77


5. 0.73


Codes:


I           II         III        IV


(A)       5          4          3          1


(B)       4          5          2          1


(C)       4          3          2          1


(D)       5          4          3          2


Answer: (C)





38. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below.


List – I                                                                                                                                                            List - II


I. The Relation expressed in time between working and recovery phases of training.                       1. Inter-muscular Co-ordination


II. The result of a correct alternation between stimulation & regeneration between work and rest.              2. Intramuscular Co-ordination


III. The interaction of various muscular groups during performance.                                                3. Adaption Process


IV. The interaction of the neuromuscular units which simultaneously take part in the task.                         4. Density of Training


Codes:


I           II         III        IV


(A)       3          1          4          2


(B)       1          3          4          2


(C)       4          1          3          2


(D)       4          3          1          2


Answer: (D)





39. Match List-I with List-II and select the correct option from the codes given below:


List – I                        List - II


I. Muscle spindle         1. Actin fibre


II. Triad                       2. Oxygen


III. Z-line                    3. Calcium ions


IV. Myoglobin            4. Stretch reflex


5. Myosin filament


Codes:


I           II         III        IV


(A)       5          1          4          2


(B)       4          3          1          2


(C)       1          5          4          3


(D)       3          1          4          2


Answer: (B)





40. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below:


List – I                        List - II


I. Beliefs                     1. Behaviour


II. Cognitive ability    2. Attitude


III. Emotional ability 3. Perception


IV. Aggression            4. Autoregulation


Codes:


       I II III IV


(A) 2 3 4 1


(B) 1 2 3 4


(C) 3 4 1 2


(D) 4 1 2 3


Answer: (A)





41. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                    List - II


I. Subzero level recreation      1. Painting


II. Active recreation                2. Watching TV


III. Passive recreation                         3. Gambling


IV. Creative recreation           4. Playing


Codes:


       I II III IV


(A) 3 4 2 1


(B) 4 3 1 2


(C) 2 4 3 1


(D) 3 2 1 4


Answer: (A)





42. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:


List – I                        List - II


I. Asthemic                 1. Short, fatty


II. Athletic                  2. Lin and thin


III. Pyknic                   3. Well-built with proportionate musculature


IV. Dysplastic             4. Badly formed


Codes:


       I II III IV


(A) 3 4 1 2


(B) 2 3 1 4


(C) 1 2 3 4


(D) 2 3 4 1


Answer: (B)





43. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:


List – I                        List - II


I. Exteroceptor            1. Receptors receiving internal stimulation.


II. Proprioceptor         2. Receptors receiving external stimulation.


III. Interoceptor          3. Receptors responding largely to injurious stimuli.


IV. Nociceptor            4. Receptors receiving stimulation from within the body


Codes:


       I II III IV


(A) 2 4 1 3


(B) 2 1 4 3


(C) 2 3 1 4


(D) 2 3 4 1


Answer: (A)





44. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                                List - II


I. Law of Inertia                                 1. Reaction Force


II. Law of Acceleration                      2. Elasticity


III. Law of Action and Reaction        3. Concept of Force


IV. Law of Rebound                          4. Momentum


Codes:


       I II III IV


(A) 1 2 3 4


(B) 3 4 2 1


(C) 4 1 2 3


(D) 3 4 1 2


Answer: (D)





45. Given below are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R).


Assertion (A): Criterion referenced test are used to interpret, obtained subject’s score through their comparison with some pre-determined standards.


Reason (R): They establish minimum expected learning requirements of a content area and thus tend to encourage closed convergent thinking.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and


(R) is right explanation of (A).


(B) (A) is true, but (R) is false.


(C) (A) is false, but (R) is true.


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (A)





46. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).


Assertion (A): Maximum strength is a function of the intensity of an impulse and its frequency.


Reason (R): The maximum strength that an athlete can produce depends upon the biomechanical characteristics of a movement and the magnitude of contraction of the muscles involved.


In context of the above statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of(A).


(C) (A) is wrong, but (R) is right.


(D) (A) is right, but (R) is wrong.


Answer: (B)





47. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).


Assertion (A): It is difficult for a coach to accurately estimate a sportsperson’s level of competitive state anxiety.


Reason (R): Coach believes that the sportsperson is suffering a decrement in performance due to elevated competitive state anxiety.


In the context of two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) (A) is right, but (R) is wrong.


(B) (A) is wrong, but (R) is right.


(C) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are right and (R) is not the correct explanation of (A).


Answer: (D)





48. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R).


Assertion (A): Psychological core of personality is the most basic level of personality.


Reason (R): Psychological core is dynamic and external and constantly make adjustment to the environment.


In the context of two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both are right and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both are right, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is right, but (R) is wrong.


(D) (A) is wrong, but (R) is right.


Answer: (C)





49. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).


Assertion (A): Health is the condition of being sound in body, mind or spirit, especially freedom from physical disease or pain.


Reason (R): Health education aims to develop the sense of civic responsibility in the individual.


In the context of the statements which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is right, but (R) is wrong.


(D) (A) is wrong, but (R) is right.


Answer: (A)





50. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).


Assertion (A): The original noble idea of Coubertin to develop international understanding and good will among youth of the world has not been attained so far.


Reason (R): Organisers have used Olympic Games to establish their economic power and political supremacy instead of translating the noble idea of Coubertin.


In the context of the two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) (A) is right, but (R) is wrong.


(C) (A) is wrong, but (R) is right.


(D) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting