-->

General Knowledge for All Competitive Examinations Series - 1

Q1. A nine-judge Constitution Bench of the Supreme Court of India, declared that the right to privacy is 'intrinsic to life and liberty' and an inherent part of the fundamental freedoms enshrined in Part III of the Constitution of India. In this context, which of the following is correct ?
a) Right to privacy is an intrinsic part of Article 21 that protects life and liberty of the citizens of India
b) The ruling has implications for the government's vast biometric ID scheme, covering access to benefits, bank accounts and payment of taxes
c) The other outcomes are unambiguously positive
d) All the above

Q2. The Bench comprising of five judges of Supreme Court of India, including Chief Justice JS Khehar, from major faiths in India i.e., Hinduism, Christianity, Islam, Sikhism and Zoroastrianism delivered judgement in which case recently ?
a) Triple Talaq
b) Animal protection
c) Land Acquisition
d) Child marriages

Q3. Which of the following is not a fundamental right now, in Indian Constitution?
a) Right to equality
b) Right to freedom
c) Right to privacy
d) Right to property

Q4. Devendra Jhajharia and Sardara Singh received which award recently ?
a) Rajiv Khel Ratna Award, 2017
b) Dronacharya Award
c) Dhyan Chand Award
d) Bharat Ratna Award

Q5. Article 12 of the Universal declaration of Human Rights (UN) guarantees which of the following ? 
a) No one shall be subjected to arbitrary interference with his privacy, family, home or correspondence, nor to attacks upon his honour and reputation.
b) Everyone has the right to the protection of law against such interference or attacks
c) Everyone has the right to a nationality
d) Both (a) and (b)

Q6. For Ramon Magsaysay Award, who are selected recently ?
a) Gethsie Shanmugam from Sri Lanka
b) Abdon Nababan from Indonesia
c) Lilia de Lima from Philippines
d) All the above

Q7. The Indian Council of Food and Agriculture on 19th August, 2017 announced the Global Agriculture Leadership Award to whom ?
a) K.Chandrasekhara Rao, CM , Telangana
b) Nitish Kumar
c) P.Vijayan
d) Mamta Banerjee

Q7. The motif of 'Hampi with Chariot' is printed on the reverse of which currency note ?
a) One Rupee Note
b) Rs. 500 note
c) Rs.50 note
d) Rs.1000 note

Q9. Who has taken charge as Pakistan High Commissioner to India recently ?
a) Kulbhushan Jadhav
b) Sohail Mahmood
c) Mohamoud Abbas
d) Hassan Rouhani

Q10. Who assumed charge as the 45th Chief Justice of India on 28th August, 2017 ?
a) Justice Dipak Misra
b) Justice J S Khehar
c) Dalbir Singh Bhandari
d) Justice Leila Seth

Answer Keys
1. D
2. A
3. D
4. A
5. D
6. D
7. A
8. C
9. B

10. A

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting