-->

General Knowledge for All Competitive Examinations Series - 3

Q21. What is National SC-ST Hub ? Give details.
a) It is launched by Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi
b) It aims to create a supportive ecosystem for SC/ST entrepreneurs by assisting in technology upgradation and capacity building
c) It enables SC/ST entrepreneurs to effectively participate in public procurement processes.
d) All the above

Q22. Which of the following are some of the Priority programmes of central government ? 
a) Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
b) Din Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana
c) Promoting Digital Payments and Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban and Rural)
d) All the above

Q23. Which country is a pioneer in high-speed rail networks, and its Shinkansen bullet train is among the fastest in the world?
a) Japan
b) China
c) France
d) Russia

Q24. 125th Year of Swami Vivekananda's Chicago Address is celebrated this year . When Swami Vivekananda extended love, harmony and brotherhood through his famous speech, 125 years back ?
a) 12th January 1863
b) September 11, 1893
c) 14.11.1889
d) 2.10.1869

Q25. The two-day festival 'North East Calling', is organized by which ministry?
a) Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER)
b) Ministry of External Affairs
c) Ministry of Home Affairs
d) Ministry of Defence

Q26. Which of the following is correct ?
a) National Zoological Park : Delhi
b) The Lion Safari : Etawah
c) Sri Chamarajendra Zoological Gardens : Mysusru
d) All the above

Q27. The Central Zoo Authority (CZA) is a statutory body created under the provisions of the Wildlife (Protection) Act, 1972 by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change. When it came into existence to oversee the functioning of zoos and provide them technical and other assistance?
a) 1992
b) 1975
c) 2001
d) 1985

Q28. The commencement of work on the Country's First High Speed (Bullet train) will begin on 14th September, 2017 in Ahmedabad, Gujarat. What are the salient features of this project ?
a) Length 508 KMs (approx.), doubleline through two states, Maharashtra(156 KMs)and Gujarat(351 KMs) and UT of Dadra and Nagar Haveli (2 KMs).
b) Longest tunnel 21 KM switch 7 KMs undersea (Thane Creek).
c) Maximum Design Speed- :350 kmph
d) All the above

Q29. Who is Defence Minister of India, now?
a) Smt. Nirmala Sitharaman
b) Smt. Indira Gandhi
c) SS Ahluwalia
d) Kiren Rijiju

Q30. The International Literacy Day is celebrated on 8th September every year throughout the world. When UNESCO declared the International Literacy Day ?
a) 1945
b) UNESCO in its 14th Session in November, 1966, declared 8th September as the International Literacy Day
c) 1991
d) 1948

Answer Keys

21. D
22. D
23. A
24. B
25. A
26. D
27. A
28. D
29. A

30. B

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting