-->

General Knowledge for All Competitive Examinations Series - 2

Q11. The Payment of Gratuity Act, 1972 applies to establishments employing 10 or more persons. The present upper ceiling on gratuity amount under the Act is Rs. 10 Lakh. (with implementation of 7th Central Pay Commission, in case of Government servants, the ceiling now is Rs. 20 Lakhs effective from 1.1.2016).Payment of Gratuity Act, 1972 is an important social security legislation to wage earning population in which of the following ?
a) industries
b) factories
c) establishments
d) All the above

Q12. The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for development of six laning of  arasannapetaRanastalam  section of National Highway (NH) - 16 (old NH-5). Narasannapeta - Ranastalam is in which state ?
a) Bihar
b) West Bengal
c) Orisha
d) Andhra Pradesh

Q13. Who is the Union Minister of State for AYUSH (Independent Charge) ?
a) Shri Shripad Yesso Naik
b) Bandaru Dattatreya
c) Shri Ramdas Athawale
d) Smt.Anupriya Patel

Q14. Coarse cereals were included in the 12th scheme and NFSM coarse cereal is being implemented in how many districts ?
a) 200 districts
b) 265 districts of 28 states since 2014-15.
c) 150 districts
d) None of these

Q15. Who is the Secretary of DIPP ?
a) Dr.S.Christopher
b) Ramesh Abhishek
c) A.S.Kiran Kumar
d) S.Basu

Q16. Who are the enablers for the startups in India ?
a) Venture Capitalists (VCs)
b) Incubators
c) Accelerators, Banks, etc.
d) All the above

Q17. Ministry of Corporate Affairs cancelled registration of around 2.10 lakh (2,09,032) defaulting companies . After closing of around 2.10 Lakh Companies, how many companies are there having Active status with the Registrar of Companies?
a) about 11 Lakh companies
b) 4 lakh companies
c) 6 lakh companies
d) None of these

Q18. Area of Sir Creek because of the relevance of the area to the overall security requirements of Southern Command. Where is Sir Creek ?
a) Gujrat coast ( tidal estuary between Pakistan and Pakistan )
b) Maharashtra sea coast
c) Karnataka sea coast
d) Kerala sea coast

Q19. Work will start on three river interlinking projects within the next three months. These include which of the following ?
a) Ken-Betwa Linking Project
b) Damanganga- Pinjal Link Project
c) Par-Tapi-Narmada Link projects
d) All the above

Q20. When Government of India confers the "Highest Civilian Honor for Women" by presenting "Nari Shakti Puraskars"?
a) June 5
b) 8th March, every year, International Women's Day
c) June 21
d) April 7

Answer Keys
11. D
12. D
13. A
14. B
15. B
16. D
17. A
18. A
19. D
20. B

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting