-->

UGC - NET Library and Information Science (MCQ) - 4



50. Which of the following variables cannot be expressed in quantitative terms?


(A) Socio-economic Status


(B) Marital Status


(C) Numerical Aptitude


(D) Professional Attitude


Answer: (C)





51. The essential qualities of a researcher are


(A) Spirit of free enquiry


(B) Reliance on observation and evidence


(C) Systematization or theorizing of knowledge


(D) All the above


Answer: (D)





52. In the process of conducting research ‘Formulation of Hypothesis” is followed by


(A) Statement of Objectives


(B) Analysis of Data


(C) Selection of Research Tools


(D) Collection of Data


Answer: (C)





53. A research paper is a brief report of research work based on


(A) Primary Data only


(B) Secondary Data only


(C) Both Primary and Secondary Data


(D) None of the above


Answer: (C)





54. One of the following is not an open source software :


(A) D’space 


(B) Windows 


(C) Green-stone 


(D) Linux


Answer: (B) Windows





55. When RRRLF was established? 


(A) 1970 


(B) 1971 


(C) 1972 


(D) 1974 


Answer: (C) 





56. Cumulative book index is published from 


(A) India 


(B) USA 


(C) Canada 


(D) Thailand 


Answer: (B)





57. Statesman year book is published from 


(A) London 


(B) New york 


(C) Calcutta 


(D) Chicago 


Answer: (A) (MacMillan , Annual) 





58. Word of learning is Published by 


(A) Asian events 


(B) Keesing’s 


(C) Europa publication 


(D) Harper & Row 


Answer: (C) ( London) 





59. Who is the editor of “Library Herald” 


(A) Krishan Kumar 


(B) C. K. Sharma 


(C) S. R. Ranganathan 


(D) F.Monbray Volte 


Answer: (A)





60. Who was Published the monthly Journal “The Library World’ 


(A) Krishan kumar 


(B) J. D. Brown 


(C) H. W. Wilson 


(D) K. Navlavi 


Answer: (B)





61. Facts of File is weekly digest of 


(A) Indian events 


(B) American events 


(C) World events 


(D) England events 


Answer: (C)


62. Who is the first editor of “Modern Librarian”? 


(A) F.Monbrary Volte 


(B) Dr. S. R. Ranganathan 


(C) J. D. Brown 


(D) Krishan Kumar 


Answer: (A)


63. Indian national Bibliographical first appeared in 


(A) 1947 


(B) 1957 


(C) 1967 


(D) 1937 


Answer: (B) 


64. Who is the author of “Dictionary of anonymous and pseudonymous literature” 


(A) S. Halkett & J. Laing 


(B) Robert Proctor 


(C) Ralph De sols 


(D) Hanuman Sastri 


Answer: (A)


65. Compton year book contains 


(A) Political events 


(B) Cultural events 


(C) Outstanding events 


(D) Economic events 


Answer: (C) 


66.Online Europa year book has a coverage since 


(A) 1965 


(B) 1975 


(C) 1984 


(D) 1985 


Answer: (D) 


67. Which of the following is a multi-subject gateway? 


(A) Renardus 


(B) Humbul 


(C) Sapling 


(D) EdWEb 


Answer: (A) 





68. Which of the following is a specialized information organization online tool? 


(A) Mamma 


(B) Dogpile 


(C) Vivisimo 


(D) Entireweb 


Answer: (C) 





69. Research periodicals are which category of sources? 


(A) Primary 


(B) Secondary 


(C) Tertiary 


(D) Non documentary. 


Answer: (A) 





70. Reference sources are those 


(A) Which are large in size? 


(B) Which are read at home easily? 


(C) Which used to obtain particular information? 


(D) Which are costly? 


Answer: (C) 





71. Who is the publisher of Encyclopedia of Library and information science? 


(A) Boweker 


(B) H.W.Wilson company 


(C) M.Dekker 


(D) H.W.Wilson 


Answer: (C) 


72.Retrospective search service is a type of 


(A) Referral service 


(B) Responsive service 


(C ) CAS 


(D) SDI 


Answer: (B) 


73. Which part of new encyclopedia Britannica is useful for ready references? 


(A) Macropaedia 


(B) Propaedia 


(C ) Micropaedia 


(D) Premedia 


Answer: (B) 





74. Year book are also known as 


(A) Hand book 


(B) annual 


(C ) Directory 


(D) Dictionary 


Answer: (B) 


75. What is India: A reference annual? 


(A) Year Book 


(B) Almonac 


(C ) Gide book 


(D) Hand book 


Answer: (A) 





76. What is Trade bibliography? 


(A) List of Author Bibliography 


(B) List of Special Bibliography 


(C ) List of books in print or for sale compiled by a publisher 


(D) List of books of trade Library 


Answer: (C) 





77. What are the suitable reference sources to know about the information of a particular place? 


(A) Directory 


(B) Gazetteer 


(C) Encyclopedia 


(D) Year book 


Answer: (B) 


78. What is the suitable reference sources to find out the list of historical monuments of Delhi? 


(A) Atlas 


(B) Gazetteer 


(C) Guide book 


(D) Globe 


Answer: (C) 





79. What do you call a collection of maps, tables, charts, etc.? 


(A) Globe 


(B) Gazetteer 


(C) Atlas 


(D) Map 


Answer: (C) 





80. How many volumes Micropaedia of new Encyclopedia Britannica is published? 


(A) 2 


(B) 10 


(C) 19 


(D) 12 


Answer: (B) 





81. Encyclopedia Americana consists of 


(A) 20 Volumes 


(B) 25 Volumes 


(C) 28 Volumes 


(D) 30 Volumes 


Answer: (D) 





82. Which of the following are not the secondary sources? 


(A) Encyclopedia 


(B) Digest 


(C) Thesis 


(D) Text book 


Answer: (C) 





83. What is the publication frequency of books in print? 


(A) Monthly 


(B) Weekly 


(C) Annually 


(D) Quarterly 


Answer: (C) 





84. What is National bibliography? 


(A) List of books of National Library 


(B) List of books published in a particular Nation 


(C) List of books written by National government 


(D) List of books on a nation 


Answer: (B) 





85. What is world of learning? 


(A) Directory 


(B) Encyclopedia 


(C) Dictionary 


(D) Year book 


Answer: (A) 





86. What is the frequency of I.N.B.? 


(A) Quarterly 


(B) Monthly 


(C) Weekly 


(D) Annual 


Answer: (B)


87. ‘ Facts on File’ is a 


(A) Weekly list 


(B) Fortnightly 


(C) Monthly 


(D) Quarterly 


Answer: (A) 


88. The term “Information Service” is an improvised name … 


(A) Administration 


(B) Documentation 


(C) Bibliography 


(D) Reference service 


Answer: (D)





89. Which terms was coined by S.R. Ranganathan for mobile libraries 


(A) Moving library 


(B) Library on wheels 


(C) Library machine 


(D) All of the above 


Answer: (B)





90. Reading centre, story hours, exhibition and reading to literature are form of 


(A) Extension service


(B) Service of Public library


(C) Both


(D) None


Answer: (A)





91. Who Invented the Dictionary Catalogue? 


(A) Dr. S. R. Ranganathan 


(B) C. A. Cutter 


(C) D. B. Krishna Rao 


(D) K. N. Raj 


Answer: (B)





92. What is another name of Added entries? 


(A) Main entry 


(B) Cross reference entry 


(C) Secondary entries 


(D) Subject entry 


Answer: (C)





93. When was SLSH published? 


(A) 1903 


(B) 1897 


(C) 1923 


(D) 1933 


Answer: (C)





94.  When was MARC project completed? 


(A) 1987 


(B) 1967 


(C) 1947 


(D) 1968 


Answer: (B)





95. Who defined notation as shorthand sign 


(A) Dr. S. R. Ranganathan 


(B) Benjamin A. Custer 


(C) Immanuel Kant 


(D) E. C. Richardson 


Answer : (D)





96. In which year DDC 23rd edition was published 


(A) 2000 


(B) 2011 


(C) 2003 


(D) 2010 


Answer: (B)





97. The word classification comes from the Latin word 


(A) Classis 


(B) Classes 


(C) Clauses 


(D) Fiction 


Answer: (A)





98. The first edition of DDC published in 


(A) 1875 


(B) 1876 


(C) 1874 


(D) 1896 


Answer: (B)





99. The first edition of UDC published in 


(A) 1904 


(B) 1901 


(C) 1905 


(D) 1894 


Answer: (C)





100. Who is the publishers of Sear’s list of subject headings


(A) Dr. S. R. Ranganathan 


(B) Brown 


(C) H. W. Wilson 


(D) C. A. Cutter 


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting