-->

Anthropology 2012 December UGC NET Solved Question Paper II









1. Process of evolution____


(A) Does not refer to changes in the genetic composition of population.


(B) Is a change in the genetic composition of the population?


(C) Is a static process.


(D) Does not refer to genetic mutations.


Answer: (B)





2. Immediate response on exposure to cold environment involves


(A) Thermogenesis


(B) Vasodilation


(C) Homeostasis


(D) Vasoconstriction


Answer: (D)





3. Peak height velocity during adolescence indicates:


(A) Intensity of spurt


(B) Rate of growth


(C) Timing of adolescent spurt


(D) All of the above


Answer: (D)





4. The progressional change from an undifferentiated state to highly specialized state is known as:


(A) Development


(B) Growth


(C) Maturation


(D) Regionalization


Answer: (A)





5. Who among the following feminist anthropologists gave the concept of “muted group” referring to women?


(A) H.L. Moore


(B) Sherry Ortner


(C) Edwin Ardener


(D) Eleanor Leacock


Answer: (C)





6. In her book “Pattern of Culture” Ruth Benedict discusses the cultures of:


(A) Zuni, Greek, Dobu


(B) Zuni, Omaha, Dobu


(C) Kwakintl, Dobu, Hopi


(D) Zuni, Kwakintl, Dobu


Answer: (D)





7. First hand personal study of local settings is referred to as


(A) Ethnology


(B) Ethno-science


(C) Ethnography


(D) Ethno-history


Answer: (C)





8. Unilineal Kin group is characterized by


(A) Their size


(B) Their corporate character


(C) Their utility in emergency situation


(D) Their amorphous character


Answer:(B)





9. Who among the following is a consanguineal kin?


(A) Father’s young brother


(B) Wife’s sister


(C) Wife’s brother


(D) Sister’s husband


Answer: (A)





10. Who among the following advocated a ‘four-fold approach’ that divided anthropology into cultural anthropology, physical anthropology, archaeology and linguistics?


(A) Bronislaw Malinowski


(B) Franz Boas


(C) A.R. Radcliffe Brown


(D) Marcel Mauss


Answer: (B)








11. Who among the following has made the statement? “Anthropology is the science of human similarities and differences.”


(A) A.L. Krocbar


(B) A.R. Radcliffe Brown


(C) M.J. Herskowits


(D) Clyde Kluckhohn


Answer: (D)





12. What are the main tool types that characterise Upper Palaeolithic in Europe?


(A) Backed blades


(B) Chopper / Chopping


(C) Microliths


(D) Side scraper


Answer: (A)





13. Which one of the following research methods, is best suited to study the processual aspect of political organization?


(A) Key Informant Interview


(B) Extended Case Study Method


(C) Participant Observation


(D) Focus Group Discussion


Answer: (B)





14. The inheritance rule that makes the eldest child (usually the eldest son) the only heir.


(A) Primogeniture


(B) Ultimogeniture


(C) Equigeniture


(D) None of the above


Answer: (A)





15. Which one of the following best describes the custom by which a widower marries the sisters of the deseased wife?


(A) Sororate


(B) Levirate


(C) Polygyny


(D) Plural marriage


Answer: (A)





16. Levalloisean technique appears for the first time in which of the following cultural traditions?


(A) Azillo-Tardenoisean


(B) Aurignacian


(C) Maglamosean


(D) Acheulian


Answer: (D)





17. Which one of the following regions shows Stellenbosh culture?


(A) Western Europe.


(B) Central Europe.


(C) South Africa.


(D) East Africa.


Answer: (D)





18. Acheulian culture heralds the beginning of which of the following techniques?


(A) Block-on-block technique


(B) Cylinder hammer technique


(C) Pressure flaking technique


(D) Punching technique


Answer: (B)





19. Forensic Anthropology


(A) Is a field of applied physical anthropology.


(B) Specializes in identification of human skeleton remains for legal purposes.


(C) Specializes in identification of murder victims, age, sex and ethnicity.


(D) All of the above.


Answer: (D)





20. DNA molecule represents


(A) Single helix strand


(B) Double helix strand


(C) Triple helix strand


(D) None of the above


Answer: (B)





21. Who among the following wrote the book “Human Heredity”?


(A) A. Montagu


(B) R.H. Lowie


(C) E.A. Hoebel


(D) A.M. Brues


Answer: (A)





22. Natural selection accounts for


(A) Changes over a period of time.


(B) Progressive adaptation of organisms to environment.


(C) The production of differences recognized by systematics.


(D) All of the above.


Answer: (D)





23. Who among the following named Pithecanthropus?


(A) W. Howells


(B) E. Dubois


(C) E. Hooton


(D) F. Haeckel


Answer: (D)





24. Given below are two statements one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):


Assertion (A): In a population at genetic equilibrium, both gene and genotype frequencies remain constant from one generation to next.


Reason (R): Genetic equilibrium results in the presence of micro evolutionary forces.


Codes:


(A) (A) is correct, but (R) is false.


(B) Both (A) and (R) are correct.


(C) (A) is false, but (R) is correct.


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (A)





25. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):


Assertion (A): Anthropologists distinguish between the ‘family of orientation’ (formed when one marries and has children) and ‘family of procreation’ (the family in which one is born and grows up).


Reason (R): From individual’s point of view, the critical relationships are with spouse and children in the family of orientation and with parents and siblings in the family of procreation.


Based on the above statement choose the correct answer code:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct


(B) (A) is correct and (R) is wrong


(C) (A) is wrong and (R) is correct


(D) Both (A) and (R) are wrong


Answer: (D)





26. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):


Assertion (A): Early states are formed during chalcolithic period.


Reason (R): This was mainly possible for the rise of professionals.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct.


(B) Both (A) and (R) are incorrect


(C) (A) is correct, (R) is incorrect.


(D) (A) is incorrect, (R) is correct.


Answer: (A)





27. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other Is labelled as Reason (R):


Assertion (A): State less societies lack in centralized political control.


Reason (R): Such societies rely primarily on generalized economic exchange to integrate members into the society.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





28. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):


Assertion (A): Secret societies are all male societies.


Reason (R): Secret initiation ceremonies provide social solidarity to secret societies.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, and (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (D)





29. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other


As Reason (R):


Assertion (A): A descent group is a permanent social unit in human society.


Reason (R): Members of a descent group claim their origin from a common ancestor, who may be mythical or human.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are false.


(B) (A) is false (R) is true.


(C) (A) is true, (R) is false.


(D) Both (A) and (R) are true.


Answer: (D)





30. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):


Assertion (A): Matrilineal and Patrilineal descent are types of unilineal descent which is same as the ambilineal descent.


Reason (R): With matrilineal descent, people join the mother’s group automatically at birth and stay as members throughout life; with patrilineal descent, people automatically have life time membership in the father’s group.


Based on the above statements, choose the correct answer.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are Wrong.


(B) (A) is correct and (R) is wrong.


(C) (A) is wrong and (R) is correct.


(D) Both (A) and (R) are correct.


Answer: (C)





31. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):


Assertion (A): Flake and blade tools are more advanced.


Reason (R): These provide the possibility of finer manipulation.


Codes:


(A) (A) is correct (R) is correct.


(B) (A) is incorrect (R) is correct.


(C) (A) is correct (R) is incorrect.


(D) Both (A) and (R) are incorrect.


Answer: (A)





32. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):


Assertion (A): Goitre is prevalent among Himalayan populations.


Reason (R): People suffer from Goitre due to iodine deficiency.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are false.


(B) (A) is correct, but (R) is false.


(C) (A) is false, but (R) is correct.


(D) Both (A) and (R) are correct.


Answer: (D)





33. Identify the correct sequence in the process of cell division:


(A) Metaphase – Prophase –Anaphase – Telophase


(B) Prophase – Metaphase –Anaphase – Telophase


(C) Anaphase – Telophase – Prophase – Metaphase


(D) Prophase – Anaphase –Metaphase – Telophase


Answer: (B)





34. Arrange the following anthropological studies in ascending chronological sequence.


I. League of Traquois


II. Trobriand Island study


III. Torres straight Expedition


IV. Yale-Cambridge Expedition


(A) I, II, III, IV


(B) I, III, II, IV


(C) II, IV, I, III


(D) IV, III, I, II


Answer: (B)





35. Choose the correct sequence of the following stone age tool types:


(A) Trapeze – Cleaver – Backed knife.


(B) Cleaver – Trapeze – Backed knife.


(C) Trapeze – backed knife – Cleaver.


(D) Cleaver – backed knife – Trapeze.


Answer: (D)





36. Identify the correct sequence designating sacred complex:


(A) Sacred Geography – Sacred Performance – Sacred Cluster


(B) Sacred Specialists – Sacred Zone – Sacred Centre


(C) Sacred Object – Sacred Cluster – Sacred Geography


(D) Sacred Geography – Sacred Performance – Sacred Specialist


Answer: (D)





37. Identify the correct sequence of economic organisation.


(A) Gathering and hunting – Fishing – Pastoralism – Cultivation


(B) Fishing – Gathering and hunting – Cultivation – Pastoralism


(C) Pastoralism – Cultivation – Gathering and hunting – Fishing


(D) Cultivation – Pastoralism – Fishing – Gathering and hunting


Answer: (A)





38. Choose the correct sequence of cultural tradition:


(A) Mousterian – Acheulian – Magdalenian


(B) Magdalenian – Acheulian – Mousterian


(C) Acheulian – Mousterian – Magdalenian


(D) Acheulian – Magdalenian – Mousterian


Answer: (C)





39. Identify the correct sequence in ascending order of human evolution:


(A) Anthropoidea – Hominoidea – Cattarrhini – Hominidac


(B) Anthropoidea – Cattarrhini – Hominoidea – Hominidac


(C) Hominidac – Hominoidea – Cattarrhini – Anthropoidea


(D) Hominoidea – Anthropoidea – Cattarrhini – Hominidac


Answer: (B)





40. Identify the correct sequence in ascending order.


(A) Palaeocene – Eocene – Oligocene – Miocene


(B) Miocene – Palaocene –Oligocene – Eocene


(C) Palaeocene – Oligocene – Eocene – Miocene


(D) Eocene – Miocene – Palaeocene – Oligocene


Answer: (A)





41. Identify the correct sequence in the pathway of gene expression:


(A) DNA – RNA transcript –mRNA – Protein


(B) RNA transcript – DNA – Protein – mRNA


(C) MRNA – RNA transcript – DNA – Protein


(D) DNA – mRNA – RNA transcript – Protein


Answer: (A)





42. Identify the correct sequence of Key Neandertal fossil discoveries by chronology in descending order:


(A) Tabun – Shanidar – La – Chapelle


(B) Shanidar – La – Chapelle – Tabun


(C) Shanidar – Tabun – La – Chapelle


(D) Tabun – La – Chapelle – Shanider


Answer: (A)





43. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:


List-I                                                   List-II


a. Hb S                                                i. Micro evolutionary force


b. Hb E                                                ii. Africa


c. Thalasaemia                                         iii. S.E. Asia


d. Migration                                           iv. Greece


Codes:


      a b c d


(A) ii i iv iii


(B) iii iv ii i


(C) iv i ii iii


(D) ii iii iv i


Answer: (D)





44. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the code given below:


List-I                           List-II


a. 11. 9. 7.                   i. Finger


b. Hypothenar                 ii. Triradius


c. Angle atd                  iii. Palm


d. Pattern type               iv. Main line


Codes:


      a b c d


(A) iv i iii ii


(B) ii i iv iii


(C) ii iv i iii


(D) iv iii ii i


Answer: (D)





45. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:


List-I                                       List-II


(Pheno type)                            (Geno type)


a. Blood group A                    i. OO


b. Blood group B                    ii. AA, AO


c. Blood group O                    iii. AB


d. Blood group AB                 iv. BB, BO


Codes:


      a b c d


(A) i iv iii ii


(B) i iii ii iv


(C) ii i iv iii


(D) ii iv i iii


Answer: (D)





46. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:


List-I                                       List-II


a. Occipital bones                    i. Fore arm


b. Maxilla                                ii. Lower limb


c. Tibia                                    iii. Cranial part


d. Radius                                 iv. Facial part


Codes:


      a b c d


(A) ii i iv iii


(B) ii i iii iv


(C) iii iv ii i


(D) iv i ii iii


Answer: (C)





47. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:


List-I                                       List-II


a. Hunting-Gathering              i. Lower Palaeolithic


b. Fishing-Fowling                  ii. Mesolithic


c. Farming                               iii. Neolithic


d. Large game hunting            iv Upper Palaeolithic


Codes:


      a b c d


(A) i ii iii iv


(B) ii iii iv i


(C) iv ii iii i


(D) iii iv i ii


Answer: (A)





48. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:


List-I                                                   List-II


a. Leavalloise technique                      i. Solutrean culture                                         


b. End scraper                                                 ii. Achenliam culture


c. Denticulate                                      iii. Mousterian


d. Laurel leaf                                       iv. Magdaelenian


Codes:


      a b c d


(A) ii iv iii i


(B) i ii iv iii


(C) ii iii iv i


(D) iv ii i iii


Answer: (A)





49. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:


List-I                           List-II


a. Bushman                 i. Fishing


b. Nuer                        ii. Gathering


c. Kwakitul                 iii. Horticulturists


d. Kujkuru                   iv. Pastoralism


Codes:


      a b c d


(A) i iii ii iv


(B) iv iii i ii


(C) iii ii iv i


(D) ii iv i iii


Answer: (D)





50. Which one of the following is NOT correctly matched?


(A) Taboo – Prohibition backed by supernatural sanction


(B) Shaman - A part-time religious practitioner who mediates between ordinary people and supernatural beings and forces


(C) Animism - Belief in souls


(D) Communitas - The critically important marginal or in between phase of a rite of passage


Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting