-->

TNPSC: Important Questions of International Organisation - Part 5

121. The world Disarmament conference under the League was attended by ________ states
a) 80
b) 60
c) 30 
d) 34

122. The Kellogg–Briand Pact, was signed in the year ________ 
a) 1928
b) 1933
c) 1946
d) 1955

123. Germany joined League of Nations in the year ________ 
a) 1928
b) 1933
c) 1926
d) 1955

124. Japan withdrawn from League of Nations in the year ________ 
a) 1933
b) 1939
c) 1920
d) 1933

125. The Corfu dispute was associated with ________ 
a) Hitler
b) Stalin
c) Mussolini
d) Churchil

126. The final meeting of the League of Nations was in the year ________ 
a) 1938
b) 1935
c) 1941
d) 1946

127. The Report ‘Larger freedom’ published in 2005 was related to ________ 
a) Human Rights
b) UN reforms
c) Gulf Crisis
d) Human development

128. The First International tribunal to deal with terrorism as a crime was ________ 
a) Special Court for Sierra Leone
b) International Criminal Tribunal for Rwanda
c) Nuremburg tribunal
d) None of the above

129. International Criminal Tribunal for Rwanda was established in the year ________ 
a) 1947
b) 1994
c) 1997
d) 2006

130. The UN High Commissioner for Human Rights was established in ________ 
a) 1993
b) 1989
c) 2012
d) 1950

131. The United Nations advisory services programme is related to ________ 
a) UN reforms
b) Financial aid
c) Human Rights
d) Development

132. The International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights was adapted in the year…
a) 1966
b) 1948
c) 1993
d) 2005

133. The International Covenant on Civil and Political Rights was adapted in the year ________ 
a) 1966
b) 1952
c) 1997
d) 2005

134. The International Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women was adapted in the year ________ 
a) 1977
b) 1952
c) 1997
d) 1981

135. The UN Commission on the Status of Women is composed of ________ members
a) 15
b) 193
c) 32
d) 22

136. The main policy-making body of UN dealing with human rights issues is ________ 
a) Security Council
b) The Human Rights Council
c) UNESCO
d) Human Rights Commissioner

137. The Human Rights Council was established in ________ 
a) 2012
b) 1948
c) 1999
d) 2006

138. The Human Rights Council consists of ________ 
a) 33 members
b) 47 members
c) 193 members
d) 5 members

139. The ‘Third Committee’ is associated with ________ 
a) Collective security
b) Trusteeship
c) Human Rights
d) None of the above

140. NIEO was adopted by the UN in the year ________ 
a) 1972
b) 1974
c) 2000
d) 1950

141. NPT Stands for ________ 
a) Nuclear Non Proliferation Treaty
b) Non Preferential Treaty
c) Non Preferential Trade
d) None of the above

142. NPT was signed by ________ states
a) All
b) 171
c) 51
d) 190

143. Which of the following not include in the goal of economic order
a) Mini income target
b) Science and technology
c) Development and aid
d) exploitation of resource

144. IFC stands for ________ ?
a) International Food corporation
b) International foreign corporation
c) International Finance corporation
d) International Financial company

145. Strategic arms limitations treaty related to curb the race in nuclear arms between one two super power. They are ________ 
a) America- Russia
b) America- Brittan
c) Russia- Brittan
d) America- France

146. CTBT stands for ________ ?
a) Chemical Test Ban Treaty
b) Conventional Test Ban Treaty
c) Comprehensive Test Missile Ban Treaty
d) Comprehensive Test Ban Treaty

147. Which one is not belongs to the methods of peaceful settlement of disputes provided by the U.N?
a) Negotiation
b) arbitration
c) judicial settlement
d) Force

148. An easing of tension between the states can be termed as ________ 
a) Delegation
b) Declaration
c) Demarche
d) D├ętente

149. In the ancient time Iraq was known as ________ 
a) Babylon
b) Abyssinia
c) Syria
d) Mesopotamia

150. The last round of General Agreement on tariffs and trade (GATT) negotiation known as the Uruguay round was completed in 1994. It resulted in the establishment of ________ 
a) IMF
b) UNDP
c) the world Bank
d) WTO

Answer Keys
121-b, 122-a, 123-c, 124-d, 125-c, 126-d, 127-b, 128-a, 129-b, 130-a, 
131-c, 132-a, 133-a, 134-d, 135-c, 136-b, 137-d, 138-b, 139-c, 140-b,
141-a, 142-d, 143-b, 144-c, 145-a, 146-b, 147-d, 148-d, 149-a, 150-d

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting