-->

TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 14

1. Who curbed the Judicial Review power of Judiciary through Amendment of the Constitution?
(A) State Legislature
(B) Parliament
(C) Council of State
(D) Legislative Council
Answer: B

2. Who restored the Judicial Review power of Judiciary under Indian Constitution?
(A) Supreme Court of India
(B) High Court
(C) Chief Metropolitan Magistrate
(D) District Court
Answer: A

3. In which House, Janta Government failed to secure two-third majority for new clause under Article 368 for introducing referendum for effecting changes in certain logic features of the Constitution?
(A) Legislative Council
(B) State Legislature
(C) State Assembly
(D) Rajya Sabha
Answer: D

4. Who said in his judgement that no part of our Constitution is unamendable?
(A) Allahabad High Court
(B) Calcutta High Court
(C) Madras High Court
(D) Supreme Court of India
Answer: D

5. What was the important landmark judgement regarding amendment of the Constitution (Article 368)
(A) Shankari Prasad vs. Union of India
(B) Golak Nath vs State of Punjab
(C) Kesavananda vs State of Kerala, Minerva Mill vs. Union of India
(D) All the above
Answer: D

6. Which Supreme Court judgement described the basic structure of the Constitution of India for the first time?
(A) Sankari Prasad vs. Union of India
(B) Kesavananda vs. State of Kerala
(C) Indira Gandhi vs. Union of India
(D) Golak Nath vs. State of Punjab
Answer: B

7. How many judges of the Supreme Court were in the Bench to describe the basic structure of the Constitution for the first time in the landmark Judgement Kesavananda vs. State of Kerala?
(A) Article 13
(B) Article 12
(C) Article 14
(D) Article 15
Answer: A

8. Under which Chief Justice of India, the Constitution Bench described the basic structure of the Constitution for the first time?
(A) Mr. Justice J. M. Shelat
(B) Mr. Justice J. S. Verma
(C) Mr. Justice C. J. Sikri
(D) Mr. Justice K. V. Chandrachud
Answer: C

9. In which Supreme Court Judgement, it has been pronounced that Parliament cannot enlarge its own powers by making itself new Constitution?
(A) Sasanka vs. Union of India
(B) Kesavananda vs. State of Kerala
(C) Minerva Mills vs. Union of India
(D) Sankari Prasad vs. Union of India
Answer: C

10. What is the nature of the Indian Constitution?
(A) Rigid Constitution
(B) Flexible Constitution
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting