-->

TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 17

1. By which Constitutional amendment, the appellation Rajpramukh was omitted?
(A) 7th Amendment Act 1956
(B) 4th Amendment Act 1955
(C) 6th Amendment Act 1956
(D) 10th Amendment Act 1961
Answer: A

2. Which constitutional article provides personal immunity for President and Governors for official act?
(A) Article 362
(B) Article 363
(C) Article 368
(D) Article 361
Answer: D

3. Which constitutional article provides personal immunity to the head of the states for his official act from legal action, including proceedings for contempt of Court?
(A) Article 361
(B) Article 362
(C) Article 368
(D) Article 369
Answer: A

4. Under which constitutional articles, newspapers do not have the right to publish report of the proceedings of a secret session of either of the Houses of Parliament or Legislative Assembly & Legislative Council?
(A) 361
(B) 361A
(C) 361B
(D) 361C
Answer: B

5. Spell out the condition under Article 361A by which any person or newspaper cannot be sued for legal proceeding if any report of proceedings of Parliament and State Legislature is published?
(A) The report must be a report of the `procedings’ of a House of the Union or a State Legislature. Hence, it must be relevant to a motion or other business before the House, and must not have been expunged
(B) It must be a ‘report’ as distinguished from one article or `Comment’.
(C) Such report must be substantially true. Hence, an extract or a garbed or perverted report would not be protected. The reporting must not be actuated by malice
(D) All of the above
Answer: D

6. Any Court including Supreme Court does not have constitutional right under Article 143 to exercise jurisdiction over any dispute arising out of any provision of which agreements that were in operation before commencement of the Constitution?
(A) Treaty, Agrrement
(B) Covenant, Engagement
(C) Sanad
(D) All of the above
Answer: D

7. What is the meaning of Indian State in the Constitution?
(A) Any territory recognised by President of India
(B) Any territory before commencement of Indian Constitution by the British ruler
(C) Any territory which government of the Dominion of India recognised
(D) B & C
Answer: D

8. Before which Constitutional Amendment, Prince, Chief or other person were recognized by the President of India as the Ruler of the Indian State?
(A) 26th Amendment Act 1971
(B) 24th Amendment Act 1971
(C) 16th Amendment Act 1963
(D) 17th Amendment Act 1964
Answer: A

9. Under which Constitutional Amendment Privy Purses were abolished?
(A) 36th Amendment Act 1975
(B) 26th Amendment Act 1971
(C) 16th Amendment Act 1963
(D) 17th Amendment Act 1964
Answer: B

10. Under which Constitutional Article, Union Government has the power to give direction to the State Govt. regarding any of the provisions of the Constitution?
(A) Article 368
(B) Article 362
(C) Article 365
(D) Article 367
Answer: C

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting