-->

TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 15

1. Which constitutional article defines protection against publication of proceedings of Parliament and Legislature?
(A) Article 361D
(B) Article 361A
(C) Article 364
(D) Article 365
Answer: B

242. Which constitutional article defines the Bar to interference by Courts in disputes arising out of certain treaties, agreements, etc.?
(A) Article 363
(B) Article 370
(C) Article 371
(D) Article 372
Answer: A

3. Which constitutional article abolished the Privy Purses?
(A) Article 374
(B) Article 392
(C) Article 363A
(D) Article 364
Answer: C

4. Which constitutional article defines the effect of failure to comply with or to give effect to direction given by the Union?
(A) Article 356
(B) Article 367
(C) Article 368
(D) Article 365
Answer: D

5. Which constitutional article defines the various definitions of constitutional subject?
(A) Article 366
(B) Article 369
(C) Article 375
(D) Article 378
Answer: A

6. Which Fundamental Rights Article is not in operation during the emergency?
(A) Article 22
(B) Article 19
(C) Article 23
(D) Article 24
Answer: B

7. Which constitutional organ has wider powers when emergency is in operation?
(A) Executive
(B) Legislative
(C) Judiciary
(D) A & B
Answer: D

8. Which organ does not have the right to question and justify as null and void the law which violates Fundamental Rights article?
(A) Executive
(B) Judiciary
(C) Legislative
(D) None of the above
Answer: B

9. Who has the power to declare that citizen has no right to move any court for the enforcement of the rights conferred by Part 3 of Fundamental Rights during the course of emergency?
(A) Executive
(B) President
(C) Governor
(D) Prime Minister
Answer: B

10. Which Fundamental Rights article is enforceable during the period of emergency?
(A) 20
(B) 21
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting