-->

TNPSC Group 4 Important General Knowledge Questions and Answers

1. On 1st July 1997, where was India’s first Science City inaugurated ?
(A) Mumbai
(B) Bengaluru
(C) Hyderabad
(D) Kolkata
Answer: D

2. What is the name of Morarji Desai’s samadhi in Ahmedabad ?
(A) Raj Ghat
(B) Vijay Ghat
(C) Abhay Ghat
(D) Narayan Ghat
Answer: C

3. In 1829, which Governor-General prohibited the practice of ‘Sati’ ?
(A) Lord Auckland
(B) Lord Amherst
(C) Lord William Bentinck
(D) Lord Dalhousie
Answer: C

4. Who authored the book ‘Indica’ ?
(A) Fa Hian
(B) Megasthanese
(C) Al Beruni
(D) Huen Tsang
Answer: B

5. Which is the oldest stock exchange in Asia ?
(A) Tokyo Stock Exchange
(B) Hong Kong Stock Exchange
(C) Shanghai Stock Exchange
(D) Bombay Stock Exchange
Answer: D

6. Who is the chairman of the Atomic Energy Commission of India ?
(A) Mangala Rai
(B) Sam Pitroda
(C) Anil Kakodkar
(D) G.Madhavan Nair
Answer: C

7. By defeating Harshavardhana on the banks of river Narmada, which Chalukya ruler stopped him from expanding into south ?
(A) Pulkesin I
(B) Pulkesin II
(C) Vinayaditya
(D) Vijayaditya
Answer: B

8. In 1892, who became the first Indian to be elected to the House of Commons (lower house of British Parliament) ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Tej Bahadur Sapru
(D) Gopal Krishna Gokhale
Answer: B

9. Which military training institute located at Khadakwasla near Pune in Maharashtra has adopted ‘Seva Parmo Dharma’ (Service before Self) as its motto ?
(A) National Defence Academy
(B) Indian Military Academy
(C) Defence Services Staff College
(D) Dundigul Air Force Academy
Answer: A

10. Which city houses the headquarters of Asian Development Bank (ADB) ?
(A) Manila (Philippines)
(B) Bangkok (Thailand)
(C) Kualalampur (Malaysia)
(D) Seoul (South Korea)
Answer: A

11. Which natural sugar is found in the milk ?
(A) Lactose
(B) Sucrose
(C) Maltose
(D) Fructose
Answer: A

12. ‘Nepali’, ‘Lepcha’, ‘Bhutia’ and ‘Limbu’ are the main spoken langauges of which Indian state ?
(A) Manipur
(B) Mizoram
(C) Sikkim
(D) Nagaland
Answer: C

13. On 15 May 1952, who became the first speaker of the Lok Sabha ?
(A) Sukumar Sen
(B) G.V.Mavalankar
(C) Harilal J. Kania
(D) S.Radhakrishnan
Answer: B

14. Which royal poet of Delhi Sultanate is regarded as the ‘Father of Qawwali’ ?
(A) Tansen
(B) Baiju Bawra
(C) Nayak Charju
(D) Amir Khusro
Answer: D

15. In 1976, which Bengali lady novelist became the first woman to receive the Jnanpith Award for her novel ‘Pratham Pritisruti’ (First Promise) ?
(A) Ashapurna Devi
(B) Mahasveta Devi
(C) Mahadevi Varma
(D) Amrita Pritam
Answer: A

16. Which Article of the Indian Constitution gives special status to Jammu and Kashmir ?
(A) Article 352
(B) Article 356
(C) Article 360
(D) Article 370
Answer: D

17. Immortalized in the voice of Lata Mangeshkar, Kavi Pradeep’s famous patriotic song ‘Aye mere watan ke logon’ was set to music by which musician ?
(A) Naushad
(B) S.D.Burman
(C) O.P.Nayyar
(D) C.Ramchandra
Answer: D

18. Coined by French priest Henri Didon, ‘Citius, Altius, Fortius’ (Swifter, Higher, Stronger) slogan is the motto of which tournament ?
(A) Olympic Games
(B) Commonwealth Games
(C) FIFA World Cup
(D) Asian Games
Answer: A

19. Who was popularly known as the ‘Lady with the Lamp’ ?
(A) Mother Teresa
(B) Sister Nivedita
(C) Florence Nightingale
(D) The Mother (Mirra Alfassa)
Answer: C

20. Falkland Islands, located in South Atlantic Ocean, are a self-governing Overseas Territory of which country ?
(A) France
(B) United Kingdom
(C) Argentina
(D) Spain
Answer: B

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting