-->

UGC - NET Library and Information Science (MCQ) - 3



1. UNISIST is a 


(A) Software 


(B) A Programme 


(C) Welfare association 


(D) A committee 


Answer: (B)





2. Where did Dr. S. R. Ranganathan put forth his five laws of library science? 


(A) Meenakshi college, Annamalainagar 


(B) Hindu College, New Delhi 


(C) City College, Bangalore 


(D) Christ College, Bangalore 


Answer: (A) 





3. When did ILA became the member of IFLA? 


(A) 1952 


(B) 1955 


(C) 1957 


(D) 1965 


Answer: (C) 





4. In which year Aslib was acquired by MCB group, the holding company for emerald group publishing? 


(A) 2003 


(B) 2005 


(C) 2009 


(D) 2010 


Answer: (D) 





5. Which association`s tagline is “managing information”? 


(A) IFLA 


(B) Aslib 


(C) ALA 


(D) LC 


Answer: (B) 





6. Which association`s tagline is “connecting people and information”? 


(A) SLA 


(B) IFLA 


(C) ALA 


(D) COMLA 


Answer: (A) 





7. When was the International institute of Documentation established? 


(A) 1931 


(B) 1934 


(C) 1940 


(D) 1945 


Answer: (A) 





8. Which organization has introduced the concept of “Sister libraries” for children`s and young adults reading? 


(A) UNESCO 


(B) IFLA 


(C) LC 


(D) LA 


Answer: (B) 





9. In which year the ISBN allocation office in India shifted from Kolkatta to Delhi? 


(A) 2009 


(B) 2010 


(C) 2011 


(D) 2012 


Answer: (C) 





10. Which two organizations jointly publish survey on digitization and preservation? 


(A) IFLA + UNESCO 


(B) ALA + UNESCO 


(C) IFLA + ALA 


(D) IFLA + LC 


Answer: (A) 





11. Who said that “Librarianship is not a profession”? 


(A) Madden, Moon, Moore, Mc Pheron 


(B) Goode, Rossi, Shaffer, Gullis 


(C) Dewey, Rundey, Reeves, Aishen 


(D) Ranganathan, Dewey, Cutter 


Answer: (A) 





12. Which organization was joined with Library Association to form CILIP in 2002? 


(A) Institute of Bibliography 


(B) Institute of Information Scientists 


(C) Institute of Documentation 


(D) Institute of Librarianship 


Answer: (B) 





13.In which year International institute of Documentation changed to International federation of Documentation? 


(A) 1931 


(B) 1937 


(C) 1945 


(D) 1948 


Answer: (B) 





14.In which year headquarter of FID was shifted from Brussels to The Hague? 


(A) 1925 


(B) 1928 


(C) 1930 


(D) 1934 


Answer: (D) 





15. When was the curriculam development committee on LIS instituted? 


(A) 1988-89 


(B) 1990-93 


(C) 1994-97 


(D) 1999-02 


Answer: (B) 





16. Who published the journal International classification? 


(A) IFLA 


(B) UNESCO 


(C) ISKO 


(D) ALA 


Answer: (C) 





17. Which association in India awards teachers in LIS? 


(A) IATLIS 


(B) ILA 


(C) IASLIC 


(D) SIS 


Answer: (A) 





18. Where is the headquarter of SLA? 


(A) New York 


(B) Lagos 


(C) Shimla 


(D) New Delhi 


Answer: (A) 





19.Which law of library Science relates to the growth of libraries 


(A) Forth law 


(B) First law 


(C) Second law 


(D) Fifth law 


Answer: (D)





20. UAP stands for what of the following 


(A) United Academy of publication 


(B) Universal Association of Publishers 


(C) Universal Availability of Publications. 


(D) Universal Association of Publishers 


Answer: (C)





21. Resource sharing is a part of 


(A) Library cooperation


(B)Library Administration 


(C)Library Management


(D)Library Cataloging


Answer: (A)





22. When was the Amercian Library Assoication established


(A) 1876


(B) 1872


(C) 1875


(D) 1880


Answer: (A)





23. Which term was coined by Dr.S.R.Ranganathan for mobile libraries


(A) Moving Library


(B) Library on Wheels


(C) Library Machine


(D) All of above


Answer:(B) 





24. The Librarian Day celebrated on 


(A) 15th Sep


(B) 24th Nov


(C) 11th Dec


(D) 12th Aug


Answer: (D)





25. Forms of Extension service


(A) Library Websites


(B) Library Orientation


(C) Book fair and Exhibition


(D) All


Answer: (D)





26. The first library school was started by


(A) Melvin Dewey


(B) Charles Williamson


(C) John Macfarlane


(D) William Allenson Borden


Answer:(A)





27. Encyclopedia of library and Information Science is published by :


(A) H. W. Wilson 


(B) R. R. Bowker 


(C) Marcel Dekker 


(D) Andrew Deutsch 


Answer: (C) Marcel Dekker





28. The secondary source of information comprised of: 


(A) Text books and research monographs. 


(B) Subject periodicals and encycyclopaedias 


(C) Indexing and Abstracting periodicals 


(D) Bibliography and patents 


Answer:(C) Indexing and Abstracting periodicals 





29. Who categorized information source into conventional, non conventional, neo conventional and micro documents : 


(A) Ranganthan 


(B) Bradford 


(C) Grogan 


(D) Henson 


Answer: (A) Ranganthan 


   


30. Article published in research journal are… 


(A) Reference sources 


(B) Secondary sources 


(C) Primary sources 


(D) Tertiary sources 


Answer: (C)





31. What is the Thesaurus? 


(A) A collection of selected terminology 


(B) Synonymous terms 


(C) List of words 


(D) All of the above 


Answer: (D)





32. What is a Patent 


(A) An agreement to the Government 


(B) Document of the library 


(C) An agreement between the inventor and the Government 


(D) An agreement between library and Publisher 


Answer: (C)





33. World of learning is a what source of information 


(A) Primary source 


(B) Documentary source 


(C) Secondary source 


(D) Tertiary source 


Answer: (C)





34. Indian books in Print are published from 


(A) Tamil nadu 


(B) Chennai 


(C) Bombay 


(D) New Delhi 


Answer: (D)





36. What is e-prints ?


(A) A catalogue


(B)  A journal


(C) A repository Software


(D) An encyclopeadia


Answer: (C)





37. What  two is a Library Management  Software for small libraries?


(A) Library Solution and Follet


(B) Follet and MSN


(C) MSN and Tar


(D) LYCOS and Live  Search


Answer: (A)





38. What is APS ? 


(A) A Search Engine?


(B) A Full-text e-resourse


(C) Bibliographic database


(D) Library Management Software


Answer: (B)





39. Which one is Library and Information Science Journal name?


(A) Reference Reviews incorporating ASLIB Book Guide


(B) Reference Reviews incorporating ASLIB Book journals


(C) Reference Reviews incorporating ASLIB Book Review


(D) Reference Reviews incorporating ASLIB E-Book


Answer: (A)





40. "Shodhganga" is a national level repository of: 


(A) E-Books 


(B) E-Journals 


(C) E-Theses 


(D) Journal Articles 


Answer: (C) 





41. Questionnaire is a :


(A) Research method


(B) Measurement Technique 


(C) Tool for data collection 


(D) All the above


Answer: (C)





42. Mean, Median and Mode are :


(A) Measures of deviation 


(B) Sampling Techniques 


(C) Measures of control tendency 


(D) None of the above


Answer: (D)


43.  ‘Cranfield Studies’ are an example of :


(A) Survey Research 


(B) Experimental Research 


(C) Historical Research 


(D) Case Study


Answer: (B)





44. Research is


(A) Searching again and again


(B) Finding solution to any problem


(C) Working in a scientific way to search for truth of any problem


(D) None of the above


Answer: (C)





45. Which of the following is the first step in starting the research process?


(A) Searching sources of information to locate problem.


(B) Survey of related literature


(C) Identification of problem


(D) Searching for solutions to the problem


Answer: (C)





46. A common test in research demands much priority on


(A) Reliability


(B) Useability


(C) Objectivity


(D) All of the above


Answer: (D)





47. Action research means


(A) A longitudinal research


(B) An applied research


(C) A research initiated to solve an immediate problem


(D) A research with socioeconomic objective


Answer: (C)





48. A reasoning where we start with certain particular statements and conclude with a universal statement is called


(A) Deductive Reasoning


(B) Inductive Reasoning


(C) Abnormal Reasoning


(D) Transcendental Reasoning


Answer: (B)





49. Research is conducted to


I. Generate new knowledge


II. Not to develop a theory


III. Obtain research degree


IV. Reinterpret existing knowledge


Which of the above are correct?


(A) I, III & II 


(B) III, II & IV


(C) II, I & III 


(D) I, III & IV


Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting