-->

TNPSC - Important Questions and Answers of General Studies

1. Among the following Presidents of India, who was also the Secretary General of Non-Aligned Movement for Some period?
a. Dr. Servapalli Radhakrishnan
b. Varahagiri Venkatagiri
c. Giani Zail Singh
d. Dr. Shankar Dayal Sharma

Answer:   Giani Zail Singh

2. Which one of the following pairs is not correctly matched
a. Japan - Nikkei
b. Singapore - Shcomp
c. UK - FTSE
d. USA - Nadaq

Answer: Singapore - Shcomp

3. In India, Which one of the following states has the largest inland saline wetland?
a. Gujarat
b. Haryana
c. Madhya Pradesh
d. Rajasthan

Answer: Gujarat

4. To integrated cultural leaders into its meetings, which one of the following gives "Crystal Award"?
a. Asia Pacific Economic Cooperation
b. International Bank for Reconstruction and Development
c. World Health Organisation
d. World Economic Forum

Answer: World Economic Forum

5. In India the ports are categorised as major and non-major ports. which one of the following is a non-major port?
a. Kochi (Cochin)
b. Dehej
c. Paradip
d. New Mangalore

Answer:  Dehej

6. With which one of the following has the B.K.Chaturvedi Committee dealt?
a. Review of Centre-State Relations
b. Review of Delimitation Act
c. Tax reforms and measures to increase revenues
d. Price Reforms in the oil sector

Answer: Price Reforms in the oil sector

7. In which  state is the Buddhist site Tabo Monastery located?
a. Arunachal Pradesh
b. Himachal Pradesh
c. Sikkim
d. Uttarkhand

Answer: Himachal Pradesh

8. Under the administration of which one of the following is the Department of Atomic Energy?
a. Prime Minister Office
b. Cabinet Secretariat
c. Ministry of Power
d. Ministry of Science and Technology

Answer: Prime Minister Office

9. Which among the following has the World's largest reserves of Uranium?
a. Australia
b. Canada
c. Russian Federation
d. USA

Answer:  Australia

10. With whose permission did the  English set up their first factory in Surat?
a. Akbar
b. Jahangir
c. Shahjahan
d. Aurangzeb

Answer: Jahangir

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting