-->

TNPSC - General English Original Questions and Answer Date of Exam: 26.07.2015 (Part - 1)

TNPSC - General English Date of Exam: 26.07.2015

Original Questions and Answer

1. Math the words in column A with the suffixes in Column B

Column A           Column B
a. astonish      1. - ful
b. potential     2. - ment
c. ferocious     3. - ness
d. success       4. - ity

         a      b     c      d
a.      1      4     3     2
b.      3      4     2     1
c.      2      4     3     1
d.      2      4     1     3

Answer: c.  2      4     3     1

2. Pick out the sentence with the wrong usage of articles
a. The cow is a useful animal
b. The rose is the sweetest of all flowers
c. Let's go to the work
d. The banyan is a kind of a fig tree

Answer: d. The banyan is a kind of a fig tree

3. Fill in the blanks with suitable prepositions:

The most popular therapy _____ getting rid _____ hiccups is to have someone to scare you when you least expect it.
a. to,  away
b. on, to
c. off, for
d. for , of

Answer: d. for , of

4. Fill in the blank with a suitable question tag:

Let's go for walk, _______
a. should we?
b. shall we?
c. can we?
d. could we?

Answer: b. shall we?

5. Choose the correct form of the verb to fill in the blank:

They ___ the bridge for several months.
a. have been building
b. are building
c. will be building
d. had been building

Answer: a. have been building

6. Pick out the Correct words from the options given below:

He gave me ________ notes.
a. a ten five rupee
b. ten five rupee
c. a ten five repee's
d. ten five repee

Answer: d. ten five repee

7. Which one of the following word is incorrect?

a. means
b. scissors
c. luggages 
d. premises

Answer: c. luggages 

8. In Oscar wilde's ' The Selfish Giant' only one little boy did not run away on seeing the giant because

a. he was blind
b. he was lame
c. he was afraid
d. he did not see the giant coming

Answer: d. he did not see the giant coming

9. H.W. Longfellow's poem, " the Psalm of life: is a piece of

a. Prayer
b. Encomium
c. Appeal
d. Advice

Answer: d. Advice

10. Rani of Jhansi was associated with_____

a. Battle of Plassey
b. Sepoy Mutity
c. British Government
d. Indian National Congress

Answer: b. Sepoy Mutity

Passage:

Even researchers are finding that introverts make better leaders than extroverts for the simple reason that they are more likely to listen and pay attention to what other people are saying. By taking a backseat, introverted leaders encourage others to suggest ideas, contribute actively and take initiative, thus increasing moral and motivation

11. Introverts make better leaders because they are _____.
a. interested
b. attentive
c. attention-seeking
d. alluring
Answer: b. attentive


12. Which one of the following sentence is incorrect?
a. the flowers smell sweet
b. of Mumbai and Chennai, the former is the wealthiest
c. six miles is a long distance
d. as a novelist, Jane Austen is superior to Mrs. Henry Wood.

Answer: b. of Mumbai and Chennai, the former is the wealthiest

13. Identify the sentence which is in the positive degree:
a. this is a major issue
b. the latter chapter are lacking in interest
c. Rama's intelligence is superior to Hari's
d. He is junior to all his colleagues 

Answer: a. this is a major issue

14. Identify the sentence which is in the positive degree:
a. his age is a matter of minor importance
b. this is the most perfect specimen i have seen
c. the last time i say him: he was in high spirits
d. the longest lane has a turning

Answer: a. his age is a matter of minor importance

15. Which one of the following words is an example of a compound word consisting of an adverb + participle?
a. pale blue 
b. well defined
c. seafood
d. outsourcing

Answer: d. outsourcing

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting