-->

TNPSC - General English Original Questions and Answer Date of Exam: 26.07.2015 (Part - 2)

TNPSC - General English 
Date of Exam: 26.07.2015

                                Original Questions and Answer

16. Which figure of speech does the expression, "the hissing noise of the snake" contain?
a. logopoeia
b. anaphora
c. diaspora
d. onomatoepia

Answer: d. onomatoepia

17. 'The ship anchor'd safe and sound, its voyage closed and done' - The figure of speech used by Walt Whitman in these lines is ________
a. Oxymoron
b. Personification
c. Simile
d. Metaphor

Answer: d. Metaphor

18. 'Imaging if your precious nose were sandwiched in between your toes'
What does the word " Sandwiched' mean here?
a. become like a food item
b. trapped
c. replaced
d. pressed between two things

Answer: d. pressed between two things


19. Who do you think is these lines addressed to: you cannot rob us of the rights we cherish nor turn our thoughts away from the bright picture of a'women's mission' our hearts portray
a. an individual reader
b. the poet companion
c. society at large
d. a particular misogynist group

Answer: c. society at large

20. Which of the following line belong to H.W.Longfellow's "A Psalm of life"?
a. and you o my soul where you stand
b. all human roads ae dark and dry
c. your minstrel has no wreath to weave for you
d. art is long and time is fleeting

Answer: d. art is long and time is fleeting

21. Who told the following statement? "Tolerance is the highest result of education"
a. Dr.Abdul Kalam
b. Mahatma Gandhi
c. Helen Keller
d. Subash Chandra Bose

Answer: c. Helen Keller


22. " To call woman the weaker sex is a libel; It is man's injustice to woman". Who said these words about Women?
a. Jawaharlal Nehru
b. Swami Vivekananda
c. Rabindranath Tagore
d. Mahatma Gandhi

Answer: d. Mahatma Gandhi

23." The story of My Experiment with Truth" is an autobiographyical work written by
a. Jawaharlal Nehru
b. Swami Vivekananda
c. Rabindranath Tagore
d. Mahatma Gandhi 

Answer: d. Mahatma Gandhi 

24. In Oscar Wild's 'The Selfish Giant' the spring season did not come to the giant's garden because
a. he built a huge wall around his garden
b he was very unkind to the spring season
c. he did not allow the children inside the garden
d. he liked winter season

Answer: c. he did not allow the children inside the garden

25. In Oscar Wilde's " The Model Millionaire" Hughie is humane and handsome but
a. ineffable
b. a man of no means
c. heartless
d. a paranoid

Answer: b. a man of no means

26. In Oscar Wilde's The Selfish Giant'. the giant's heart melted when he say
a. the spring season
b. the children playing in the garden
c. the children sining and dancing
d. a little child unable to climb a tree

Answer: d. a little child unable to climb a tree

27. In Oscar Wilde's " The Model Millionaire" what did Hughie do in Alan Trevor's absence?
a. hughie spoke to the beggar
b. hughie gave the beggar some money
c. hughie enjoyed a smoke
d. hughie was dreaming

Answer: b. hughie gave the beggar some money


28. " The happit of co-operation once requied will continue with you all your life" Which among the opetions best conveys the meaning of the above passage?
a. the author inisists on hard work
b. the author state the importance of team work
c. the author insists on friendship
d. the author reiterates the importance of good behavior

Answer: b. the author state the importance of team work

29. " No matter what happened.  i always insisted on their being theselves". What does the writed mean by this statement? Choose the right option from the following
a. the writer wants human beings to be day dreams
b. the writer wants human beings to be in their own world
c. the writer wants human beings to be calm
d. the writer wants human being to be individuals and not to imitate others.

Answer: d. the writer wants human being to be individuals and not to imitate others.

30. What is a refrain?
a. ther first line of poem that is repeated in all stanzas
b. the repetition of a line or lines within a poem, at given intervals
c. the first line and the last line are one and the same in the last stanza
d. the last top two lines of the first stanza and the last tow lines of the last stanza are one and the same.

Answer: b. the repetition of a line or lines within a poem, at given intervals

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting