-->

{Answer Key} TNPSC Group - 2 A Non-Interview Post Tentative Answer Key (24.01.2016)

TNPSC Group - 2 A Non-Interview Post 24.01.2016


Tentative Answer Key 



TNPSC GROUP II Exam will be conduct on 24.01.2016. I wish to all aspirants of TNPSC Group -II exam Non-Interview Post. 

Exam Paper: TNPSC Group - II A 


Question Type:
G2AT/16



General Knowledge and General Tamil

101. Which of the following statements on SAHAJ scheme is / are correct?

Answer: A (1) only 

102. Bidhya Bhadari who was elected as the first women President of Nepal in October 2015 belongs to


Answer: B. Communist Party of Nepal



103. When was the state of Nagaland formed?

Answer: B 1963


104. Which of the following schedule was inserted by the 74th Amendment Act?

Answer: A 12th Schedule


105. Which of the following Chief Justice of Supreme Court served as acting President of India?

Answer: B. Justice M.Hidayatullah

106. First pipe can fill a tank in 12 hours, Second pipe can fill the same tank in 6 hours. Third pipe in 4 hours.  How long will it take to fill the tank if all the 3 pipes are opened simultaneously?


Answer: 2 hrs

107. If....

Answer: A. 2:1

108. Match the following

Answer: A (a-iii   b-i    c-iv   d-ii)

109. Complete the following statement with appropriate choices and select the correct option: The state Information Commissioner shall be appointed by the Governor on the recommendation of a committee consisting of

Answer: C (1,2. and 3 Only)


110. When was Supreme Court of India inaugurated?


Answer: B Jan 28, 1950


111. Find out the odd number in the series given 25, 36, 49, 81, 121, 169, 225


Answer: A. 36


112. A can do a certain job in 12 days. B is 60% more efficient than A. How many days does B along take do the same job?


Answer: B. 7 1/2 Days


113. Identify the writer who won the prestigious Man Booker Prize for Fiction, 2015?

Answer: B. Marlon James


114. Which of the following mountains of North America has been renamed as Denali?


Answer: C. Mount Mckinley


115. Consider the following statements with reference to the Indo Soviet Treaty in 1971. Which of the statements given below is /are correct?


Answer: B. I and II only


116. If a:b=6:7 and b:c =8:9 then a:c is equal to?


Answer: A. 16:21


117. Means of 25 observations was found to be 78.4. But later it was found that 96 was mis-read as 69. Then the corrected meas is


Answer: A. 79:48


118. Find the next alphabet in the sequence B,E,I,N,?


Answer: C. T


119. In human, Prothrombin required for blood clotting is synthesized in the


Answer: C. Liver


120. Match List I with List II and select the correct option given below:


Answer: D. (a-ii, b-iv, c-iii, d-i


121. Math the following and choose the correct option;


Answer: A ( 4   3    2  1)


122. Math the following and choose the correct option;


Answer: C. 3  1  4  2


123. Match correctly the following Lists 1, 2, 3:


Answer: D ( I-c-ii  II-b-i   III-d-iii   IV-a-iv


124. The Planet which has the fastest orbital motion is


Answer: Mercury


125. The Mountain which is known as ' horst' is


Answer: B. Block Mountain


126. Largest area in the ocean floor is occupied by


Answer: D. Ocean deeps


127. Match the following and choose the correct one:


Answer: A ( 2  4  1  3)


128. Match List 1 and List 2 and answer through the codes given below:


Answer: C (3  1  4  2)


129.  Math the following and choose the correct answer:


Answer:  A ( 3  1  4  2)


130. The First Indian Woman who conquered the 7077 m  high Mount Kun of the Himalayas is


Answer: C. G.R.Radhika


131. Which Indian state recently hosted the first global conference on gender quality?


Answer: B. Kerala


132. India will chair the Prestigious G-20 forum in the year


Answer: C. 2018


133. Question


Answer: Update Soon


134.  Question


Answer: Update Soon


135. In which of the following tennis tournaments in 2015, Sania Mirza and Martina Higgins pair did not win the women's doubles championship?


Answer: B. French Open


136. In September 2015, Tamil Nadu's largest solar plant was commissioned at


Answer: D. Sengottai (Virudhunagar Dist.)


137. Arrange the following committees in chronological order


Answer: C. 2-1-3-4


138. When did the Constituent Assembly for undivided India meet for the first time?


Answer: B. 9th December, 1946 


139. Murali's present age is half of his father's age.  Before 10 years, his father's age was thrice his age. Find the present age of Murali and his father.


Answer: Update Soon


140. Find the length of the altitude......


Answer: Update soon


141. Match the name of the books in List I with the authors in List II:


Answer: B. ( 3  4  1  2)


142. Who headed the steering committee of Constituent Assembly?


Answer: D. Rajendra Prasad


143. Which article of Indian Constitution deals with Right to Elementary Education?


Answer: B. Article 21 (a)


144. Question


Answer: Update Soon


145. Question


Answer: Update Soon


146. Which one of the following cells formed during gametogenesis is diploid?


Answer: B. Spermatid


147. Match Column I with II and III and choose the correct options:


Answer: C ( 1-c-iv; 2-a-iii; 3-d-i; 4-b-ii


148. Which Indian dynasty imposed a tax called " Patdam" on remarriage of widows?


Answer: B. The Peshwas


149. Identify the Indian Political Leader who uttered the following opinion: "Indians do not deserve freedom from British rule unless they themselves get rid off the evils of undouchability"?.


Answer: C. Mohandas Gandhi


150. Who among the following stayed away without taking part in 1857 Revolt?


Answer: A ( 1, 2 and 4 Only) *


151. Who presided over the karachi Session of Indian National Congress in 1931?


Answer: A (Sardar Vallabhbhai Patel)

152. Find the incorrect statements from the following?


Answer: D. (iii) and (iv) only


153. Turpentine is obtained from


Answer: A ( Pinus roxburghii)

154. Consider the following statement, choose the correct answer from the codes given below?


Answer: C. (A) alone is correct (R) is incorrect.*

155. Which one of the following finance commission prescribed the devolution of tax revenue to states on the net 
proceeds of all central taxes?

Answer: B. 11th finance Commission


156. Which Indian Constitutional Amendment Act on Panchayat Raj mentions under clause I 1/3 of the seats were to be alloted to women belonging to SC's and ST's 


Answer: A. 73rd Amendment

157. Select the pair, which are dimensionally alike among the following


Answer: A. I and II only


158. Arrange the following in the increasing order of their penetration powers


Answer: A. I-II-III


159. In 1868, the National Income estimate Committee of India was headed by


Answer: C. Dadabhoy Naoraji


160. Bharat Nirman was started to unlock the development potential of


Answer: D. Rural India


161. When did the unique identification authority of India generate the first Aadhar card?


Answer: C. 29th September


162. The first BRICS migration conference in October 2015 was held at


Answer: A. Sochi, Russia 

163. Which organisation's 73rd foundation day is being observed on 26th September 2015? 

Answer: C. CSIR

164. The part of the earth's interior which is known as Asthenosphere is


Answer: B. Upper Mantle 

165. The riven which is said to be the lifeline of Sikkim is



Answer: D. Tista 

166. A sum of Rs.1550 was lent partly at 5% and partly at 8% per  annum at simple interest.  The total interest received after 3 years was Rs.300. The ratio of the money lent at 5% to that lent at 8% is

Answer: C. 16:15

167. A sum of Rs.800 amounts to Rs.920 .....

Answer:  C. 992


168. Who has been appointed as the first male member of National Commission for Women?


Answer: A. Alok Rawat

169. When was the first World Antibiotic Awareness week observed?

Answer: A. 16 November to 22 Novemeber 2015.

170. The country which promulgated its New Constitution in 2015 is

Answer: D. Nepal

171. Who nominates the Chairman of the Public Accounts Committee of the Indian Parliament?

Answer: The Speaker of the house of people

172. Which article empowers the President to summon and prorogue either Houses of Parliament

Answer: C. Article 85

173. A sum of Rs.53 is divited among ABC...

Answer: B. 25:18:10


174. A cone,  a hemisphere and a cylinder stand on equal bases and have the same height.  Find the ratio of their volums
Answer: Update Soon

175. With reference to Tamilnadu,  Nisha:2008 is similar as P:2005. Then P points out to

Answer: Update Soon

176. Which gene was identified recently by scientists of India as primarily responsible for obesity among Indians?

Answer: D. THSD7A

177. India's first dedicated multi wavelength space observatory for astronomy research launched on 28th September 2015 is.

Answer: D. ASTROSAT

178. Arrange the following in ascending order of their formation:

Answer: C. I-IV-II-III

179.  Question

Answer: Update Soon


180.  Question

Answer: Update Soon


181.  Question

Answer: Update Soon


182. Match the recipients of Arjuna Awards for the year 2014-2015 with their games.

Answer: A. (1  3  4  2)

183. Match List I with List II and choose the correct answer from the codes given below:

Answer: A. (3  4  1  2)

184. Question

Answer: Update Soon


185. Question

Answer: Update Soon


186. Question

Answer: Update Soon


187. Fructose-6 Phosphate is also known as

Answer: A. Newberg ester

188. Match List I with List II and choose the correct answer from the codes given below:

Answer: C (2  3  4  1)

189. Which of the following were the liquid measurements used by the imperial cholas?

Answer: A. Ma, Kuzhi

190. Pick out the wrong statement about Rabindranath Tagore

Answer: B. II only

191. Who was the President of All India State People conference during 1946-1947?

Answer: B. Pandit Jawaharlal Nehru

192. Which among the following is not related to the Aligarh Movement?

Answer: D. IV. Awakening of Nationalism among Indian Muslims. *

193. Identify the particle physicist through the clues given below

Answer: B. Peter. W.Higgs

194. Question

Answer: Update Soon


195. Question

Answer: Update Soon


196. Match the given hill stations with the states in which they are located.

Answer: B. (4  1  2  3)

197. Question

Answer: Update Soon


198. Question

Answer: Update Soon


199. Which one of the following was not identified under the Basic Minimum Services (BMS) programme of the Ninth Five Year Plan?

Answer: C. Development of renewable sources of Energy

200. The Statistical Indicator of Equitable distribution of Income is

Answer: C. Gini Coefficient

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting