-->

TNPSC - General Studies Important Questions and Answers

1. ‘Smart Money’ is a term used for___
(A) Internet Banking
(B) Credit Card
(C) Cash with Bank
(D) Cash with Public

Answer: Cash with Public

2. International Children’s Peace Prize for 2008 has been awarded to___
(A) Mayra Avellar
(B) Nkosi Johnson
(C) Vaclav Jirsa
(D) None of these

Answer: Mayra Avellar

3. Which among the following countries has joined World Trade Organisation as the 153rd member ?
(A)  Nepal
(B)  Cape Verde
(C)  Singapore
(D)  Iran

Answer: Cape Verde

4. Which of the following cities is not situated at river Ganga ?
(A) Kanpur
(B) Dhanbad
(C) Patna
(D) Haridwar

Answer:  Dhanbad

5. Panini is related to____
(A)  Painting
(B)  Sanskrit Grammar
(C)  Music
(D)  All of these

Answer: Sanskrit Grammar

6. Sati system came to end during the tenure of which Governor- General?
(A)  Cornwallis
(B)  Warren Hastings
(C)  William Bentick
(D)  None of these

Answer: William Bentick

7. Match events given in List-I with the name of the person associated given in List-II and choose the answers from the codes given below.
List-I (Events)                                               List-II (Person)
(a) Establishment of Mughal empire         1. Sir Saiyad Ahmed Khan
(b) Formation of Azad Hind Fauz              2. Akbar
(c) Establishment of Muslim University     3. Babar
(d) Starting of Din-e-Elahi                       4. Subhash Chandra Bose

Codes :
       (a) (b) (c) (d)
(A)  3    4    1     2
(B)  3    4    2     1
(C)  3    1    4     2
(D)  2    4    1     3

Answer:  3   4    1    2

8. What purpose of Garib Rath’?
(A)  A portal
(B)  The first AC train for the poor
(C)  A project launched by Ministry of HRD
(D)  A low price car

Answer: The first AC train for the poor

9. What is Guantanamo?
(A)  An atomic energy centre of North Korea
(B)  A military prison of U.S.A.
(C)  A satellite of China
(D)  A new agency of Brazil

Answer: A military prison of U.S.A.

10. Who was the second woman of Indian origin to go into space?
(A)  Walentina 
(B)  Sunita Williams
(C)  Anita Williams
(D)  None of them

Answer: Sunita Williams

11. ‘India : Issues in Development’ is a book written by___
(A)  Judith Rodriguez
(B)  Nilanjana S. Roy
(C)  M. Guruswamy
(D)  None of these

Answer: M. Guruswamy

12. Report of the Sachar Committee is related with___
(A)  Economic status of Backward Classes in India
(B)  Status of the Scheduled Castes in India
(C)  Social, economic and educational status of the Muslim community
(D)  None of these

Answer: Social, economic and educational status of the Muslim community

13. Rastogi Panel was set up by Finance Ministry to review issues related with___
(A)  Service tax
(B)  Sales tax
(C)  Income tax
(D)  None of these

Answer: Service tax

14. CARTOSAT-2A is___
(A)  A comet
(B)  A tank of Indian army
(C)  Earth observing satellite in a sun synchronous orbit
(D)  An army communication network

Answer: Earth observing satellite in a sun synchronous orbit

15. Alexander was attacked India in the year___
(A) 320 B.C.
(B) 326 B.C.
(C) 261 A.D.
(D) 256 A.D.

Answer: 326 B.C.

16. In the Maurya empire, who was the superintendent of Ports? 
(A) Pattanadhyaksha 
(B) Manadhyaksha 
(C) Kosadhyaksha 
(D) Ganikadhyaksha 

Answer: Pattanadhyaksha

17. Which of the following is used to make bread soft?
(A)  Alcohol
(B)  Chlorella
(C)  Agar
(D)  Yeast

Answer: Yeast

18. In the Mauryan period, the duties of Mudradhyaksha were concerned with___
(A) Passports 
(B) Forest produce 
(C) Commerce 
(D) Economics

Answer: Passports 

19. The book ‘Indomitable Spirit’ is written by___
(A)  Tushar Gandhi
(B)  Khushwant Singh
(C)  Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(D)  Dilip Kumar

Answer: Dr. A.P.J. Abdul Kalam

20. During whose reign the Third Buddhist Council was organized? 
(A) Ajatsatru 
(B) Ashoka 
(C) Kanishka 
(D) Kalasoka 

Answer: Ashoka

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting