-->

TNPSC - General Studies Important Questins and Answers

1. Now a days, Yellow lamps are frequently used as street lights. Which among the following gases, is used in these lamps? 
a. Sodium 
b. Neon 
c. Hydrogen 
d. Nitrogen

Answer: Sodium 

2. Which one of the following minerals is found in Monazite Sand? 
a. Potassium 
b. Uranium 
c. Thorium 
d. Sodium 

Answer: Thorium 

3. Coronation of Shivaji took place in which year? 
a. 1627 
b. 1674
c. 1680
d. 1670 

Answer: 1674 

4. When was introduced the 'system of Dyarchy' ?
a. 1919
b. 1909 
c. 1945 
d. 1935 

Answer: 1919

4. The editor of Young India and Harijan was ____? 
a. Subhash Chandra Bose
b. Dr.Ambedkar 
c. Jawaharlal Nehru 
d. Mahatma Gandhi 

Answer: Mahatma Gandhi 

5. Who of the following attended all the three round table conferences (1930,1931 and 1932? 
a. Dr.B.R. Ambedkar 
b. M.M. Malviya 
c. Vallabh Bhai Patel 
d. Mahatma Gandhi

Answer: Dr.B.R.Ambedkar. 

6. Which is the largest living bird on Earth? 
a. Emu 
b. Ostrich 
c. Albatross 
d. Siberian Crane

Answer: Ostrich 

7. Rihand Dam project provides irrigation to ____? 
a. Gujarat & Maharastra 
b. Odisha and West Bengal 
c. Uttar Pradesh and Bihar 
d. Kerala and Karnataka 

Answer: Uttar Pradesh and Bihar 

8. The Headquarters of MCF (Master Control Facility) is 
a. Hyderabad 
b. Thumba 
c. Sri Harikota 
d. Hassan 

Answer: Hassan 

9. Which is the longest irrigation canal in India? 
a. Sir hind Canal 
b. Yamuna Canal 
c. Indira Gandhi Canal 
d. East Kosi Canal 

Answer: Indira Gandhi Canal 

10. Which plant is called ‘Herbal Indian Doctor” ? 
a. Amla 
b. Neem 
c. Tulsi 
d. Mango 

Answer: Amla 

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting