-->

Important Questions and Answers for All Competitive Examinaation

1. The busiest port in the world today is
(a) Port of Rotterdam 
(b) Port of Shangai
(c) Port of Singapore 
(d) Port of Dubai
Answer: Port of Singapore 

2. In recent months the monks of Myanmar marched the streets of Yangon in hundreds
(a) To spread the message of peace
(b) To celebrate Buddha purnima
(c) To protest against the government that was ruling
(d) To take the normal route for alms
Answer: To protest against the government that was ruling


3. To recover the national loss suffered by small investors in the IPO allotment scam from the National Securities Depository Services Ltd, Central Depository Services Ltd and eight depository participants, a second interim order was passed by
(a) SEBI 
(b) RBI 
(c) AFMI 
(d) Supreme Court
Answer: SEBI 

4. Zapak Digital Entertainment (a gaming venture) belongs to which business group?
(a) UTV
(b) Balaji Telefilm
(c) Zee TV
(d) Anil Dhirubhai Ambani Enterprises
Answer: Anil Dhirubhai Ambani Enterprises


5. In August 2007, Chennai High Court passed a landmark judgment that may have far reaching consequences on pharmaceuticals industry, dismissing a writ petition filed by
(a) Ranbaxy 
(b) Sandoz 
(c) Novartis 
(d) Glaxo
Answer: Novartis 

6. The busiest port in the world today is
(a) Port of Rotterdam 
(b) Port of Shangai
(c) Port of Singapore 
(d) Port of Dubai
Answer: Port of Singapore 

7. The leading brand of artificial sweetener in India, ‘Sugar Free’ is owned by
(a) Cipla 
(b) Cadila 
(c) Glaxo 
(d) Monsanto
Answer:Cadila 

8. Phishing is
(a) A Govt. plan
(b) A stem cell
(c) A fraudulent way of getting the PIN and bank passwords using emails
(d) None of these
Answer: A fraudulent way of getting the PIN and bank passwords using emails

9. In the sports world, the sobriquet ‘Indo-Pak Express’ is applied to
(a) Shree Santh and Shoaib Akhtar
(b) Rohan Bopanna and Aisam-Ul- Haq Quareshi
(c) Sania Mirza and Shahar Peer
(d) Rohan Bopanna and Shahar Peer
Answer:Rohan Bopanna and Aisam-Ul- Haq Quareshi

10. A film that has not been directed by Mira Nair is
(a) Earth
(b) Monsoon Wedding
(c) Kamasutra
(d) Salaam Bombay
Answer: Earth

11. In banking terminology, CRR means
(a) Credit Reserve Ratio 
(b) Cash Reserve Ratio 
(c) Credit Rating Ratio 
(d) Cash Rating Ratio
Answer: Cash Reserve Ratio 

12. Some of the large deals entered into by IT majors in India (all are billion dollar deals) are listed here as options. Which one is not?
(a) TCS-Nielson 
(b) Tech Mahindra-BT 
(c) Infosys-ABN AMRO 
(d) IBM-Bharti
Answer: Infosys-ABN AMRO 

13. Pakistan has signed Free Trade Agreement (FTA) and a five year investment package with
(a) USA 
(b) European Union 
(c) China 
(d) Russia
Answer:China 

14. Major oil finds in India have been reported in
(a) Krishna Godavari Basin
(b) Cauvery Basin
(c) Rajasthan Desert
(d) Lower Assam Valley.
Answer: Krishna Godavari Basin

15. The propagation of radio signals is greatly influenced by
(a) Troposphere 
(b) Ionosphere 
(c) Exosphere 
(d) Thermosphere
Answer: Ionosphere 

16. According to Dun and Bradsstreet which one of the following is the largest employer among Indian ITes and BPO companies?
(a) Genpact 
(b) Accenture Services 
(c) Wipro BPO 
(d) IBM Daksh
Answer: Genpact 

17. “In God we trust, the rest have to bring data on the table.” This statement was made by the famous industrialist.
(a) J.R.D. Tata 
(b) Aditya Birla 
(c) Dhirubhai Ambani 
(d) Narayan Murthy
Answer: Narayan Murthy

18. The runner-up in the recent Vice-Presidential election was
(a) Mr. Bhairon Singh Shekhawat
(b) Dr. Najma Heptullah
(c) Mr. Praful Patel
(d) Mr. Hameed Ansari
Answer: Dr. Najma Heptullah

19. When did Governor General’s rule end in India?
(a) 15th August 1947 
(b) 9th August 1948 
(c) 26th January 1950 
(d) 2nd October 1950
Answer: 26th January 1950 

20. The newspaper which was recently voted as the largest selling news paper in the world is
(a) The Los Angeles Times
(b) The Times of India
(c) The London Times
(d) The New York Times
Answer: The Times of India

21. Which of the following countries is the top source of FDI inflows into India at present?
(a) Singapore 
(b) USA 
(c) UK 
(d) Mauritius
Answer: Mauritius

22. Indian Broadcasting Service was renamed in 1936 as
(a) Akshwani 
(b) Nabhowani 
(c) Doorwani 
(d) All India Radio
Answer: All India Radio

23. Which of the following is not a principal organ of the UNO?
(a) General Assembly 
(b) Trusteeship Council
(c) Security Council 
(d) World Health Organization
Answer: Trusteeship Council

24. Who was the composer of the classical composition ‘Moonlight Sonata’?
(a) Ludwig Van Beethoven 
(b) Joseph Haydn 
(c) Johann Bach 
(d) Handel
Answer: Ludwig Van Beethoven 

25. The human cell contains
(a) 44 chromosomes
(b) 48 chromosomes 
(c) 46 chromosomes 
(d) 23 chromosomes
Answer: 46 chromosomes 

26. In year 2006, the three largest economies in the world were
(a) USA, Japan & Germany
(b) USA, China & Japan
(c) USA, Uk & Germany
(d) USA, UK & France
Answer: USA, Japan & Germany

27. Starbucks, the coffee chain retailer’s name is inspired from which book?
(a) The Scarlet Letter
(b) Mobydick
(c) Uncle Tom’s Cabin
(d) None of the above
Answer: Mobydick


28. A major US toy manufacturer which suffered a breakdown in supply chain from China on account of legally unacceptable toxic substances in its products is
(a) Leo Toys 
(b) Mattel Toys 
(c) Universal Toys 
(d) Funskool Toys
Answer: Mattel Toys 


29. Bollywood name has been granted as a trademark to which US based Media and Entertainment company by Indian Trademark Registry?
(a) Viacom 
(b) Universal Studios 
(c) Disney Enterprises 
(d) Miramax
Answer: Disney Enterprises

30. Lakshmi Mittal, the famous NRI industrialist, is partnering with Govt. of India for which of the following big projects?
(a) Oil Refinery 
(b) Atomic Power Plant 
(c) Biotechnology 
(d) Mining
Answer: Oil Refinery 

31. Tyeb Mehta, Nand Lal Bose and Majit Bewa are
(a) Classical Singers 
(b) English Poets 
(c) Photographers 
(d) Painters
Answer: Painters

32. The human cell contains
(a) 44 chromosomes
(b) 48 chromosomes 
(c) 46 chromosomes 
(d) 23 chromosomes
Answer: 46 chromosomes 

33. In year 2006, the three largest economies in the world were
(a) USA, Japan & Germany
(b) USA, China & Japan
(c) USA, Uk & Germany
(d) USA, UK & France
Answer: USA, Japan & Germany

34. Starbucks, the coffee chain retailer’s name is inspired from which book?
(a) The Scarlet Letter
(b) Mobydick
(c) Uncle Tom’s Cabin
(d) None of the above
Answer: Mobydick

35. Zapak Digital Entertainment (a gaming venture) belongs to which business group?
(a) UTV
(b) Balaji Telefilm
(c) Zee TV
(d) Anil Dhirubhai Ambani Enterprises
Answer: Anil Dhirubhai Ambani Enterprises


36. In August 2007, Chennai High Court passed a landmark judgment that may have far reaching consequences on pharmaceuticals industry, dismissing a writ petition filed by
(a) Ranbaxy 
(b) Sandoz 
(c) Novartis 
(d) Glaxo
Answer: Novartis 

37. Indian Broadcasting Service was renamed in 1936 as
(a) Akshwani 
(b) Nabhowani 
(c) Doorwani 
(d) All India Radio
Answer: All India Radio

38. Which of the following is not a principal organ of the UNO?
(a) General Assembly 
(b) Trusteeship Council
(c) Security Council 
(d) World Health Organization
Answer: Trusteeship Council

39. Who was the composer of the classical composition ‘Moonlight Sonata’?
(a) Ludwig Van Beethoven 
(b) Joseph Haydn 
(c) Johann Bach 
(d) Handel
Answer: Ludwig Van Beethoven 

40. Egg is a rich source of nutrients except
(a) Vitamin C 
(b) Protein
(c) Vitamin D 
(d) None of the above
Answer: Vitamin C 

41. Monsoon is caused by
(a) Movements of cloud
(b) Impact of Summer temperature on the sea
(c) Rise in temperature
(d) Seasonal reversal of winds
Answer: Seasonal reversal of winds

42. An Indian company manufacturing automobiles for Mitsubishi is
(a) Tata Motors 
(b) Bajaj Tempo 
(c) Mahindra 
(d) Hindustan Motors
Answer:Hindustan Motors

43. The name “Koneru Humpy” is associated with which of the following sport?
(a) Badminton 
(b) Cricket 
(c) Chess 
(d) Weight Lifting
Answer: Chess 

44. The new coin ‘Rupiya’ was issued for the first time by
(a) Sher Shah Suri 
(b) Akbar 
(c) Ala ud din Khilhi 
(d) Mohammed Shah Tughlaq
Answer: Sher Shah Suri 


45. One of the following allows an individual to start and continue to share regularly any of his/her own personal experience, knowledge, opinion or thought with the internet community?
(a) Portal 
(b) Email 
(c) Blog 
(d) Chat
Answer: Blog 

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting