-->

UGC-NET SOLVED PAPER - I DECEMBER-2014 (QUESTION AND ANSWER)


1. The term ‘Yellow Journalism’ refers to

(A) sensational news about terrorism and violence

(B) sensationalism and exaggeration to attract readers / viewers.

(C) sensational news about arts and culture

(D) sensational news prints in yellow paper.



2. In the classroom, the teacher sends the message either as words or images. The students are really

(A) Encoders

(B) Decoders

(C) Agitators

(D) Propagators



3. Media is known as

(A) First Estate (B) Second Estate

(C) Third Estate (D) Fourth Estate



4. The mode of communication that involves a single source transmitting information to a large number of receivers simultaneously, is called

(A) Group Communication

(B) Mass Communication

(C) Intrapersonal Communication

(D) Interpersonal Communication



5. A smart classroom is a teaching space which has

(i) Smart portion with a touch panel control system.

(ii) PC/Laptop connection and DVD/VCR player.

(iii) Document camera and specialized software

(iv) Projector and screen

 Select the correct answer from the codes given below :

(A) (i) and (ii) only

(B) (ii) and (iv) only

(C) (i), (ii) and (iii) only

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)



6. Digital Empowerment means

 (i) Universal digit literacy

 (ii) Universal access to all digital resources.

 (iii) Collaborative digital platform for participative governance.

 (iv) Probability of all entitlements for individuals through cloud.

 Choose the correct answer from the codes given below :

 (A) (i) and (ii) only (B) (ii) and (iii) only

 (C) (i), (ii) and (iii) only (D) (i), (ii), (iii) and (iv)



7. The next term in the series : 2, 7, 28, 63, 126, _______ is

 (A) 215 (B) 245

 (C) 276 (D) 296



8. The next term in the series :

 AB, ED, IH, NM, ________ is

 (A) TS (B) ST

 (C) TU (D) SU



9. If STREAMERS is coded as UVTGALDQR, then KNOWLEDGE will be coded as

 (A) MQPYLCDFD (B) MPQYLDCFD

 (C) PMYQLDFCD (D) YMQPLDDFC



10. A is brother of B. B is the brother of C. C is the husband of D. E is the father of A. D is related to E as

 (A) Daughter (B) Daughter-in-law

 (C) Sister-in-law (D) Sister



11. Two numbers are in the ratio 3 : 5. If 9 is subtracted from the numbers, the ratio becomes

12 : 23. The numbers are

 (A) 30, 50 (B) 36, 60

 (C) 33, 55 (D) 42, 70



12. The mean of the ages of father and his son is 27 years. After 18 years, father will be twice as old as his son. Their present ages are

 (A) 42, 12 (B) 40, 14

 (C) 30, 24 (D) 36, 18



Read the following passage carefully and answer questions 13 to 17 :


The literary distaste for politics, however, seems to be focused not so much on the largely murky practice of politics in itself as a subject of literary representation but rather more on how it is often depicted in literature, i.e., on the very politics of such representation. A political novel often turns out to be not merely a novel about politics but a novel with a politics of its own, for it seeks not merely to show us how things are but has fairly definite ideas about how things should be, and precisely what one should think and do in order to make things move in that desired direction. In short, it seeks to convert and enlist the reader to a particular cause or ideology; it often is (in an only too familiar phrase) not literature but propaganda. This is said to violate the very spirit of literature which is to broaden our understanding of the world and the range of our sympathies rather than to narrow them down through partisan commitment. As John Keats said, ‘We hate poetry that has a palpable design upon us’.





Another reason why politics does not seem amenable to the highest kind of literary representation seems to arise from the fact that politics by its very nature is constituted of ideas and ideologies. If political situations do not lend themselves to happy literary treatment, political ideas present perhaps an even greater problem in this regard. Literature, it is argued, is about human experiences rather than about intellectual abstractions; it deals in what is called the ‘felt reality’ of human flesh and blood, and in sap and savour (rasa) rather than in arid and lifeless ideas. In an extensive discussion of the matter in her book Ideas and the Novel, the American novelist Mary McCarthy observed that ‘ideas are still today felt to be unsightly in the novel’ though that was not so in ‘former days’, i.e., in the 18th and 19th centuries. Her formulation of the precise nature of the incompatibility between ideas on the one hand and the novel on the other betrays perhaps a divided conscience in the matter and a sense of dilemma shared by many writers and readers : ‘An idea cannot have loose ends, but a novel, I almost think, needs them. Nevertheless, there is enough in common for the novelists to feel the attraction of ideas while taking up arms against them – most often with weapons of mockery.’



13. According to the passage, a political novel often turns out to be a

 (A) Literary distaste for politics (B) Literary representation of politics

 (C) Novel with its own politics (D) Depiction of murky practice of politics



14. A political novel reveals

 (A) Reality of the things (B) Writer’s perception

 (C) Particular ideology of the readers (D) The spirit of literature



15. The constructs of politics by its nature is

 (A) Prevalent political situation (B) Ideas and Ideologies

 (C) Political propaganda (D) Understanding of human nature



16. Literature deals with

 (A) Human experiences in politics (B) Intellectual abstractions

 (C) Dry and empty ideas (D) Felt reality of human life



17. The observation of the novelist, Mary McCarthy reveals

 (A) unseen felt ideas of today in the novel

 (B) dichotomy of conscience on political ideas and novels

 (C) compatibility between idea and novel

 (D) endless ideas and novels



18. When in a group of propositions, one proposition is claimed to follow from the others, that

group of propositions is called

 (A) An argument (B) A valid argument

 (C) An explanation (D) An invalid argument



19. Namita and Samita are brilliant and studious. Anita and Karabi are obedient and irregular.Babita and Namita are irregular but brilliant. Samita and Kabita are regular and obedient. Who among them is/are brilliant, obedient, regular and studious ?

 (A) Samita alone (B) Namita and Samita

 (C) Kabita alone (D) Anita alone



20. Warrior is related to sword, carpenter is related to saw, farmer is related to plough. In the same way, the author is related to

 (A) Book (B) Fame

 (C) Reader (D) Pen



21. Given below is a diagram of three circles A, B and C over-lapping each other. The circle A represents the class of honest people, the circle B represents the class of sincere people and circle C represents the class of politicians. p, q, r, s, U, X, Y represent different regions. Select the code that represents the region indicating the class of honest politicians who are not sincere.



Codes :

 (A) X (B) q

 (C) p (D) s



22. “A man ought no more to value himself for being wiser than a woman if he owes his advantage to a better education, than he ought to boast of his courage for beating a man when his hands were tied.”  The above passage is an instance of

 (A) Deductive argument (B) Hypothetical argument

 (C) Analogical argument (D) Factual argument



23. By which of the following proposition, the proposition ‘wise men are hardly afraid of death’ is contradicted ?

 (A) Some wise men are afraid of death.

 (B) All wise men are afraid of death.

 (C) No wise men is afraid of death.

 (D) Some wise men are not afraid of death.



For a country CO2 emissions (million metric tons) from various sectors are given in the following table. Answer the questions (24 to 29) based on the data given :







24. What is the percentage (%) growth of CO2  emissions from power sector during 2005 to 2009 ?

 (A) 60 (B) 50

 (C) 40 (D) 80



25. Which sector has recorded maximum growth in CO2  emissions during 2005 to 2009 ?

 (A) Power (B) Industry

 (C) Commercial (D) Agriculture



26. By what percentage (%), the total emissions of CO2  have increased from 2005 to 2009 ?

 (A) ~89.32% (B) ~57.62%

 (C) ~40.32% (D) ~113.12%



27. What is the average annual growth rate of CO2 emissions in power sector ?

 (A) ~12.57% (B) ~16.87%

 (C) ~30.81% (D) ~50.25%



28. What is the percentage contribution of power sector to total CO2  emissions in the year

2008 ?

 (A) ~30.82% (B) ~41.18%

 (C) ~51.38% (D) ~60.25%



29. In which year, the contribution (%) of industry to total sectoral CO2  emissions was minimum ?

 (A) 2005 (B) 2006

 (C) 2007 (D) 2009



30. Symbols A-F are used in which one of the following ?

 (A) Binary number system

 (B) Decimal number system

 (C) Hexadecimal number system

 (D) Octal number system



31. Which one of the following is not a search engine ?

 (A) Google (B) Chrome

 (C) Yahoo (D) Bing



32. CSS stands for

 (A) Cascading Style Sheets

 (B) Collecting Style Sheets

 (C) Comparative Style Sheets

 (D) Comprehensive Style Sheets



33. MOOC stands for

 (A) Media Online Open Course

 (B) Massachusetts Open Online Course

 (C) Massive Open Online Course

 (D) Myrind Open Online Course



34. Binary equivalent of decimal number 35 is

 (A) 100011 (B) 110001

 (C) 110101 (D) 101011



35. gif, jpg, bmp, png are used as extensions for files which store

 (A) audio data (B) image data

 (C) video data (D) text data



36. Which of the anthropogenic activity accounts for more than 23rd of global water consumption ?

 (A) Agriculture

 (B) Hydropower generation

 (C) Industry

 (D) Domestic and Municipal usage



37. One of the anthropogenic sources of gaseous pollutants chlorofluorocarbons (CFCs) in air is

 (A) Cement industry

 (B) Fertiliser industry

 (C) Foam industry

 (D) Pesticide industry



38. In terms of total CO2  emissions from a country, identify the correct sequence :

 (A) U.S.A. > China > India > Russia

 (B) China > U.S.A. > India > Russia

 (C) China > U.S.A. > Russia > India

 (D) U.S.A. > China > Russia > India



39. Match List – I and List – II and identify the correct code :

List – I                    List – II

a. World Health Day      i. 16th September

b. World Population Day  ii. 1st December

c. World Ozone Day       iii. 11th July

d. World AIDS Day        iv. 7th April

 Codes :

     a  b  c  d

 (A) i ii iii iv

 (B) iv iii i ii

 (C) ii iii iv i

 (D) iii iv ii i



40. The cyclone ‘Hudhud’ hit the coast of which State ?

 (A) Andhra Pradesh (B) Karnataka

 (C) Kerala (D) Gujarat



41. Which of the following is not a renewable natural resource ?

 (A) Clean air (B) Fresh water

 (C) Fertile soil (D) Salt



42. The maximum number of fake institutions / universities as identified by the UGC in the year 2014 are in the State / Union territory of

 (A) Bihar (B) Uttar Pradesh

 (C) Tamil Nadu (D) Delhi



43. Which of the following institutions are empowered to confer or grant degrees under the UGC Act, 1956 ?

 1. A university established by an Act of Parliament.

 2. A university established by an Act of Legislature.

 3. A university / institution established by a linguistic minority.

 4. An institution which is a deemed to be university.

 Select the correct answer from the codes given below :

 (A) 1 and 2 (B) 1, 2 and 3

 (C) 1, 2 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4



44. Which of the following are the tools of good governance ?

 1. Social Audit

 2. Separation of Powers

 3. Citizen’s Charter

 4. Right to Information

 Select the correct answer from the codes given below :

 (A) 1, 3 and 4 (B) 2, 3 and 4

 (C) 1 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4



45. Which of the following powers, the President has in relation to Lok Sabha ?

 1. Summoning

 2. Adjournment – sine die

 3. Prorogation

 4. Dissolution

 Select the correct answer from the codes given below :

 (A) 1 and 4

 (B) 1, 2 and 3

 (C) 1, 3 and 4

 (D) 1, 2, 3 and 4



46. The interval between two sessions of parliament must not exceed

 (A) 3 months

 (B) 6 months

 (C) 4 months

 (D) 100 days



47. Right to Privacy as a Fundamental Right is implied in

 (A) Right to Freedom

 (B) Right to Life and Personal Liberty

 (C) Right to Equality

 (D) Right against Exploitation



48. Which of the following organizations deals with ‘capacity building program’ on

Educational Planning ?

 (A) NCERT

 (B) UGC

 (C) NAAC

 (D) NUEPA



49. “Education is the manifestation of perfection already in man” was stated by

 (A) M.K. Gandhi (B) R.N. Tagore

 (C) Swami Vivekanand (D) Sri Aurobindo



50. Which of the following is not a prescribed level of teaching ?

 (A) Memory (B) Understanding

 (C) Reflective (D) Differentiation



51. Maximum participation of students during teaching is possible through

 (A) Lecture method (B) Demonstration method

 (C) Inductive method (D) Textbook method



52. Diagnostic evaluation ascertains

 (A) Students performance at the beginning of instructions.

 (B) Learning progress and failures during instructions.

 (C) Degree of achievement of instructions at the end.

 (D) Causes and remedies of persistent learning problems during instructions.



53. Instructional aids are used by the teacher to

 (A) glorify the class (B) attract the students

 (C) clarify the concepts (D) ensure discipline



54. Attitude of the teacher that affects teaching pertains to

 (A) Affective domain (B) Cognitive domain

 (C) Connative domain (D) Psychomotor domain



55. When planning to do as social research, it is better to

 (A) approach the topic with an open mind

 (B) do a pilot study before getting stuck into it

 (C) be familiar with literature on the topic

 (D) forget about theory because this is a very practical



56. When academicians are called to deliver lecture or presentation to an audience on certain

topics or a set of topics of educational nature, it is called

 (A) Training Program (B) Seminar

 (C) Workshop (D) Symposium



57. The core elements of a dissertation are

 (A) Introduction; Data Collection; Data Analysis; Conclusions and Recommendations

 (B) Executive Summary; Literature review; Data gathered; Conclusions; Bibliography

 (C) Research Plan; Research Data; Analysis; References

 (D) Introduction; Literature Review; Research Methodology; Results; Discussion and

Conclusion



58. What is a Research Design ?

 (A) A way of conducting research that is not grounded in theory.

 (B) The choice between using qualitative or quantitative methods.

 (C) The style in which you present your research findings e.g. a graph.

 (D) A framework for every stage of the collection and analysis of data.



59. ‘Sampling Cases’ means

 (A) Sampling using a sampling frame

 (B) Identifying people who are suitable for research

 (C) Literally the researcher’s brief case

 (D) Sampling of people, newspapers, television programmes etc.



60. The frequency distribution of a research data which is symmetrical in shape similar to a normal distribution but center peak is much higher, is

 (A) Skewed (B) Mesokurtic

 (C) Leptokurtic (D) Platykurtic





Answer Key



| 1 B | 26 A | 51 B

| 2 B | 27 A | 52 D

| 3 D | 28 B | 53 C

| 4 B | 29 A | 54 A

| 5 D | 30 C | 55 C

| 6 D | 31 B | 56 B

| 7 A | 32 A | 57 D

| 8 A | 33 C | 58 D

| 9 B | 34 A | 59 D

| 10 B | 35 B| 60 C

| 11 C | 36 A

| 12 A | 37 C

| 13 C | 38 B

| 14 B | 39 B

| 15 B | 40 A

| 16 D | 41 D

| 17 A | 42 B

| 18 A | 43 C

| 19 A | 44 A

| 20 D | 45 C

| 21 D | 46 B

| 22 C | 47 B

| 23 B | 48 D

| 24 A | 49 C

| 25 D | 50 D 

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting