-->

PAPER -I FOR UGC NET JUNE 2009



1. Good evaluation of written material should not be based on:


(A) Linguistic expression


(B) Logical presentation


(C) Ability to reproduce whatever is read


(D) Comprehension of subject


Answer: (D)




2. Why do teachers use teaching aid?


(A) To make teaching fun­filled


(B) To teach within understanding level of students


(C) For students' attention


(D) To make students attentive


Answer: (B)




3. Attitudes, concepts, skills and knowledge are products of:


(A) Learning


(B) Research


(C) Heredity


(D) Explanation


Answer: (A)




4. Which among the following gives more freedom to the learner to interact?


(A) Use of film


(B) Small group discussion


(C) Lectures by experts


(D) Viewing country­wide classroom programme on TV


Answer: (B)




5. Which of the following is not a product of learning?


(A) Attitudes


(B) Concepts


(C) Knowledge


(D) Maturation


Answer: (D)




6. How can the objectivity of the research be enhanced?


(A) Through its impartiality


(B) Through its reliability


(C) Through its validity


(D) All of these


Answer: (D)




7. Action­research is:


(A) An applied research


(B) A research carried out to solve immediate problems


(C) A longitudinal research


(D) All the above


Answer: (B)




8. The basis on which assumptions are formulated:


(A) Cultural background of the country


(B) Universities


(C) Specific characteristics of the castes


(D) All of these


Answer: (A)




9. Which of the following is classified in the category of the developmental


research?


(A) Philosophical research


(B) Action research


(C) Descriptive research


(D) All the above


Answer: (D)




10. We use Factorial Analysis:


(A) To know the relationship between two variables


(B) To test the Hypothesis


(C) To know the difference between two variables


(D) To know the difference among the many variables


Answer: (C)




Read the following passage and answer the questions 11 to 15:



While the British rule in India was detrimental to the economic development of the country, it did help in starting of the process of modernizing  Indian society and formed several progressive institutions during that process. One of the most beneficial institutions, which were initiated by the British, was democracy. Nobody can dispute that despite its many shortcomings; democracy was and is far better alternative to the arbitrary rule of the rajas and nawabs, which prevailed in India in the pre­British days. However, one of the harmful traditions of British democracy inherited by India was that of conflict instead of cooperation between elected members. This was its essential feature. The party, which got the support of the majority of elected members, formed the Government while the others constituted a standing opposition. The existence of the opposition to those in power was and is regarded as a hallmark of democracy.









In principle, democracy consists of rule by the people; but where direct rule is not possible, it's rule by persons elected by the people. It is natural that there would be some differences of opinion among the elected members as in the rest of the society. Normally, members of any organizations have differences of opinion between themselves on different issues but they manage to work on the basis of a consensus and they do not normally form a division between some who are in majority and are placed in power, while treating the others as in opposition. The members of an organization usually work on consensus. Consensus simply means that after an adequate discussion, members agree that the majority opinion may prevail for the time being. Thus persons who form a majority on one issue and whose opinion is allowed to prevail may not be on the same side if there is a difference on some other issue.









It was largely by accident that instead of this normal procedure, a two party system came to prevail in Britain and that is now being generally taken as the best method of democratic rule. Many democratically inclined persons in India regret that such a two party system was not brought about in the country. It appears that to have two parties in India – of more or less equal strength ­ is a virtual impossibility. Those who regret the absence of a two­party system should take the reasons into consideration. When the two party system got established in Britain, there were two groups among the rules (consisting of a limited electorate) who had the same economic interests among themselves and who therefore formed two groups within the selected members of Parliament. There were members of the British aristocracy (which landed interests and consisting of lord, barons etc) and members of the new commercial class consisting of merchants and artisans. These groups were more or less of equal strength and they were able to establish their separate rule at different times.






Answer the following questions:


11. In pre­British period, when India was ruled by the independent rulers:


(A) Peace and prosperity prevailed in the society


(B) People were isolated from political affairs


(C) Public opinion was inevitable for policy making


(D) Law was equal for one and all


Answer: (B)




12. What is the distinguishing feature of the democracy practiced in Britain?


(A) End to the rule of might is right.


(B) Rule of the people, by the people and for the people.


(C) It has stood the test of time.


(D) Cooperation between elected members.


Answer: (B)




13. Democracy is practiced where:


(A) Elected members form a uniform opinion regarding policy matter.


(B) Opposition is more powerful than the ruling combine.


(C) Representatives of masses.


(D) None of these.


Answer: (B)


14. Which of the following is true about the British rule in India?


(A) It was behind the modernization of the Indian society.


(B) India gained economically during that period.


(C) Various establishments were formed for the purpose of progress.


(D) None of these.


Answer: (A)




15. Who became the members of the new commercial class during that time?


(A) British Aristocrats


(B) Lord and barons


(C) Political Persons


(D) Merchants and artisans


Answer: (D)




16. Which one of the following Telephonic Conferencing with a radio link is very popular throughout the world?


(A) TPS


(B) Telepresence


(C) Video conference


(D) Video teletext


Answer: (C)




17. Which is not 24 hours news channel?


(A) NDTV24x7


(B) ZEE News


(C) Aajtak


(D) Lok Sabha channel


 Answer: (D)




18. The main objective of F.M. station in radio is:


(A) Information, Entertainment and Tourism


(B) Entertainment, Information and Interaction


(C) Tourism, Interaction and Entertainment


(D) Entertainment only


Answer: (B)




19. In communication chatting in internet is:


(A) Verbal communication


(B) Non verbal communication


(C) Parallel communication


(D) Grapevine communication


Answer: (C)




20. Match List­I with List­II and select List­I    t the correct answer using the


codes gh List­II


(Artists)                                   (Art)


(a) Pandit Jasraj                  (i) Hindustani vocalist


(b) Kishan Maharaj                 (ii) Sitar


(c) Ravi Shankar                   (iii) Tabla


(d) Udai Shankar                   (iv) Dance


Codes: 


            (a)         (b)         (c)         (d) 


(A)       (i)         (ii)        (iii)       (iv) 


(B)       (i)         (iii)       (iv)        (ii) 


(C)       (i)         (iii)       (ii)        (iv) 


(D)       (iii)       (ii)        (i)         (iv) 


Answer: (C)




21. Insert the missing number in the following:


3, 8, 18, 23, 33, ?, 48


(A) 37


(B) 40


(C) 38


(D) 45


Answer: (C)




22. In a certain code, CLOCK is written as KCOLC. How would STEPS be


written in that code?


(A) SPEST


(B) SPSET


(C) SPETS


(D) SEPTS


Answer: (C)




23. The letters in the first set have a certain relationship. On the basis of this relationship mark the right choice for the second set: BDFH : OMKI : : GHIK : ?


(A) FHJL


(B) RPNL


(C) LNPR


(D) LJHF


Answer: (C)




24. What was the day of the week on 1st January 2001?


(A) Friday


(B) Tuesday


(C) Sunday


(D) Wednesday


Answer: (Wrong question)




25. Find out the wrong number in the sequence. 52, 51, 48, 43, 34, 27, 16


(A) 27


(B) 34


(C) 43


(D) 48


Answer: (B)




26. In a deductive argument conclusion is:


(A) Summing up of the premises


(B) Not necessarily based on premises


(C) Entailed by the premises


(D) Additional to the premises


Answer: (C)




27. 'No man are mortal' is contradictory of:


(A) Some man are mortal


B) Some man are not mortal


(C) All men are mortal


(D) No mortal is man


Answer: (A)




28. A deductive argument is valid if:


(A) premises are false and conclusion true


(B) premises are false and conclusion is also false


(C) premises are true and conclusion is false


(D) premises are true and conclusion is true


Answer: (D)




29. Structure of logical argument is based on:


(A) Formal validity


(B) Material truth


(C) Linguistic expression


(D) Aptness of examples


Answer: (A)




30. Two ladies and two men are playing bridge and seated at North, East, South and West of a table. No lady is facing East. Persons sitting opposite to each other are not of the same sex.  One man is facing South.  Which direction are the ladies facing to?


(A) East and West


(B) North and West


(C) South and East


(D) None of these


Answer: (B)




Questions 31 and 32 are based on the following venn diagram in which there are three intersecting circles representing Hindi knowing persons, English knowing persons and persons who are working as teachers. Different regions so obtained in the figure are marked as a, b, c, d, e, f and g.







31. If you want to select Hindi and English knowing teachers, which of the following is to be selected?


(A) g


(B) b


(C) c


(D) e


Answer: (C)


32. If you want to select persons, who do not know English and are not teachers, which of the region is to be selected?


(A) e


(B) g


(C) b


(D) a


 Answer: (B)




Study the following graph carefully and answer questions 33 to 35.




33. In which year the quantity of engineering goods' exports was maximum?


(A) 2005


(B) 2006


(C) 2004


(D) 2007


Answer: (B)




34. In which year the value of engineering goods decreased by 50 percent compared to the previous year?


(A) 2004


(B) 2007


(C) 2005


(D) 2006


Answer: (B)




35. In which year the quantity of exports was 100 percent higher than the quantity of previous year?


(A) 2004


(B) 2005


(C) 2006


(D) 2007


Answer: (C)




36. What do you need to put your web pages on the www?


(A) a connection to internet


(B) a web browser


(C) a web server


(D) all of the above


Answer: (D)




37. Which was the first company to launch mobile phone services in India?


(A) Essar


(B) BPL


(C) Hutchison


(D) Airtel


Answer: (B)




38. Chandrayan I was launched on 22nd October, 2008 in India from:


(A) Bangalore


(B) Sri Harikota


(C) Chennai


(D) Ahmedabad


Answer: (B)




39. What is blog?


(A) Online music


(B) Intranet


(C) A personal or corporate website in the form of an online journal


(D) A personal or corporate Google search


Answer: (C)




40. Which is not online Indian Matrimonial website?


(A) www.jeevansathi.com


(B) www.bharatmatrimony.com


(C) www.shaadi.com


(D) www.u.k.singlemuslim.com


Answer: (D)




41. Environmental impact assessment is an objective analysis of the probable changes in:


(A) physical characteristics of the environment


(B) biophysical characteristics of the environment


(C) socio­economic characteristics of the environment


(D) all the above


Answer: (D)




42. Bog is a wetland that receives water from:


(A) nearby water bodies


(B) melting


(C) rain fall only


(D) sea only


Answer: (C)




43. Which of the following region is in the very high risk zone of earthquakes?


(A) Central Indian Highland


(B) Coastal region


(C) Himalayan region


(D) Indian desert


Answer: (C)




44. Match List­I with List­II and select the correct answer using the codes given below:


List­I                                                                           List­II


(Institutes)                                                                  (Cities)


(a) Central Arid Zone Institute                                  (i) Kolkata


(b) Space Application Centre                                    (ii) New Delhi


(c) Indian Institute of Public Administration          (iii) Ahmedabad


(d) Headquarters of Indian Science Congress         (iv) Jodhpur


Codes:     


            (a)        (b)        (c)        (d)     


(A)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)     


(B)       (iv)       (ii)        (i)         (iii)     


(C)       (iii)      (i)         (ii)        (iv)     


(D)       (i)        (ii)        (iv)        (iii)     


Answer: (A) 




45. Indian coastal areas experienced Tsunami disaster in the year:


(A) 2005


(B) 2004


(C) 2006


(D) 2007


Answer: (B)




46. The Kothari Commission's report was entitled on:


(A) Education and National Development


(B) Learning to be adventure


(C) Diversification of Education


(D) Education and socialization in democracy


Answer: (A)




47. Which of the following is not a Dualmode University?


(A) Delhi University


(B) Bangalore University


(C) Madras University


(D) Indira Gandhi National Open University


Answer: (D)




48. Which part of the Constitution of India is known as "Code of


Administrators”?


(A) Part I


(B) Part II


(C) Part III


(D) Part IV


Answer: (D)




49. Which article of the constitution provides safeguards to Naga Customary and their social practices against any act of Parliament?


(A) Article 371 A


(B) Article 371 B


(C) Article 371 C


(D) Article 263


Answer: (A)




50. Which one of the following is not the tool of good governance?


(A) Right to information


(B) Citizens' Charter


(C) Social Auditing


(D) Judicial Activism


Answer: (D)





Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting