-->

UGC NET PAPER I


1.The assessment and accreditation of all technical institutions is done by

(A) NAAC

(B) AICTE

(C) NCTE

(D) NBA



Answer:D


2.Which of the following is called, ‘‘The Great Charter of Indian Education ’’?

(A) Butler Commission Report

(B) Calcutta University Commission Report

(C) Lord Macaulay’s Minutes (1835)

(D) Gajendragadkar Committee Report



Answer:C


3.Virtual memory is

(A) a form of ROM

(B) a form of RAM

(C) a secondary memory

(D) a coprocessor



Answer:B


4.HTML stands for

(A) Hyper Text Manipulation Language

(B) Hyper Text Mark-up Language

(C) Hyper Text Managing Links

(D) Hyper Text Manipulation Links



Answer:B


5.The main limitation of oral communication is

(A) That it may degenerate into directionless conversation

(B) That it may take up too much time

(C) That it cannot be used as a record for future reference

(D) That it needs people to come face to face with each other



Answer: C


6. Feedback is necessary in effective communication because

(A) It provides continuity to dialogue

(B) It inspires the sender to speak more

(C) It tells the sender whether the receiver has understood the message

(D) It shows the receiver’s intellectual capability



Answer:C


7.What is working bibliography?

(A) It is a list of books and other sources a researcher wishes to read for the thesis

(B) It is a list of books referred to by a researcher in the thesis

(C) It is a list of books which are considered major sources in research reading

(D) It is a list of books which are considered associated sources in research reading



Answer:A


8.The term, browsing in reading means

(A) To collect information

(B) To make desultory reading

(C) To read here and there in books

(D) To read from the computer screen



Answer:C


9.Which of the following is an instructional equipment?

(A) Overhead projector

(B) Audio casset

(C) Printed material

(D) Transparency sheets



Answer:A


10.The conventionally followed teaching method in higher education is

(A) Discussion method

(B) Lecture method

(C) Audio – Visual Aids

(D) Text book method



Answer:B

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting