-->

Library and Information Science - Paper - II


Library and Information Science - Paper II - Original Questions and Answers




1. Who was the Chairman of ‘National Policy on Library & Information Systems’ 1986) ?

(A) D. N. Banerjee

(B) D. P. Chattopadhyay

(C) Sam Pitroda

(D) Kalpana Dasgupta



Answer: (B) 



2. The significance of the year 2011 for LIS education in India is

(A) Golden Jubilee year

(B) Platinum Jubilee year

(C) Diamond Jubilee year

(D) Centenary year



Answer: (D) 



3. Digital Reference Service can be offered through

(A) FAX

(B) OPAC

(C) Ask your librarian

(D) Consortia



Answer: (C) 



4. “Biotechnology” is formed as a result of

(A) Fusion

(B) Lamination

(C) Fission

(D) Agglomeration



Answer: (A) 



5. The order of significance of “Thing, Material and Action” among various components of a compound subject was expanded by

(A) J. Kaiser

(B) E. J. Coates

(C) J. R. Sharp

(D) J. E. L. Farradane



Answer: (B) 



6. Relational Database is 

(A) A work which has some relationship to another work

(B) A symbol representing relationship between two concepts

(C) Manipulation commands which relate records in different fields

(D) All of the above



Answer:(C) 



7. “Shodhganga” is a repository of

(A) E – Resources

(B) E – Thesis

(C) E – Journals

(D) E – Books



Answer: (B) 



8. Which of the following tests can be employed for hypothesis testing ?

(A) F – test

(B) Chi – square test

(C) t – test

(D) All of the above



Answer: (D) 



9. ‘RRRLF’ falls under the :

(A) Ministry of Human Resource Development

(B) Ministry of Information & Broadcasting

(C) Ministry of Culture

(D) Ministry of Science & Technology



Answer: (C) 



10. “Internet Public Library” is being maintained by

(A) MIT, Massachusettes

(B) University of Michigan

(C) University of Arizona

(D) Drexal University



Answer: (D) 



11. What are the major driving forces  behind an ‘Information society’ ?

(i) R T I (ii) I. C. T.

(iii) Internet (iv) I. T. ACT

Codes :

(A) (ii) & (i) are correct

(B) (ii) & (iv) are correct

(C) (i) & (iv) are correct

(D) (ii) & (iii) are correct



Answer: (D) 



12. Which libraries are functioning as depository libraries ?

(i) Delhi Public Library

(ii) Connemara Public Library

(iii) British Council Library

(iv) Central Reference Library

Codes :

(A) (i), (iii), (iv) are correct

(B) (i) & (iii) are correct

(C) (i) & (ii) are correct

(D) (ii) & (iii) are correct



Answer: (C) 



13. Which of the following are ‘Inclusive geographical sources’

(i) Maps

(ii) Atlases

(iii) Encyclopaedias

(iv) Yearbooks

Codes :

(A) (i) & (ii) are correct

(B) (iii) & (iv) are correct

(C) (ii) & (iii) are correct

(D) (ii) & (iv) are correct



Answer: (B) 



14. Which principles are corollary to Wallpicture principle ?

(i) Cow-calf principle

(ii) Principle of later-in-time

(iii) Whole – organ principle

(iv) All of the above

Codes :

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (ii) and (iii) are correct

(C) (i) and (iii) are correct

(D) (i) and (iv) are correct



Answer: (C) 



15. The factors that influence computer file organisation are

(i) Speed of access

(ii) Storage space

(iii) Fixed length fields

(iv) File volatility

Codes :

(A) (i), (ii) and (iii) are correct

(B) (i), (ii) and (iv) are correct

(C) (ii), (iii) and (iv) are correct

(D) (i), (iii) and (iv) are correct



Answer: (B) 



16. Major problems of ‘Information Communication Technology’ are

(i) Information overload

(ii) Information insecurity

(iii) Lack of innovative technologies

(iv) Lack of control over communication

Codes:

(A) (ii) and (iv) are correct

(B) (i) and (iv) are correct

(C) (i), (ii) and (iv) are correct

(D) (i), (ii) and (iii) are correct



Answer:(C) 



17. Which of the following are ‘Open Source Content Management Systems’ ?

(i) Drupal 

(ii) Atex

(iii) Joomla 

(iv) OpenCms

Codes :

(A) (i), (ii) and (iv) are correct

(B) (i), (ii) and (iii) are correct

(C) (ii), (iii) and (iv) are correct

(D) (i), (iii) and (iv) are correct



Answer: (D) 



18. Which of the following are not styles of citation ?

(i) Anglo American Cataloguing Rules

(ii) MLA Handbook for Writers of Research Papers

(iii) Chicago Manual of Style

(iv) Little Science Big Science

Codes :

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (iii) and (iv) are correct

(C) (i) and (iv) are correct

(D) (ii) and (iii) are correct



Answer: (C) 



19. Which of the following are Schools of Management thought ?

(i) Scientific Management School

(ii) Human Behavioural School

(iii) Classical School

(iv) School of Authority

Codes :

(A) (ii) and (iv) are correct

(B) (i), (ii) and (iv) are correct

(C) (iii) and (iv) are correct

(D) (i), (ii) and (iii) are correct



Answer:(D) 



20. Assertion (A) : Users can have access to large number of e-journals.

Reason (R) : Users are not aware of using e-journals.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is false, (R) is true

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)



Answer:(B) 



21. Assertion (A) : Book selection must be done judiciously. Reason (R) : Resource sharing is the need of the hour.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct statement of (A)

(B) (A) is false, but (R) is true

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) Both (A) and (R) are false



Answer: A



22. Assertion (A) : Primary sources provide most authentic information for research. Reason (R) : Primary sources are highly unorganised.

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true

(B) (A) is true, but (R) is false

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)

(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)



Answer: D



23. Assertion (A) : Abstracting services facilitate literature review. Reason (R) : Literature review summarises major findings of various studies.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) (A) is false, but (R) is true

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false



Answer: D



24. Assertion (A) : “Name Authority File” should be used in a library. Reason (R) : All works of an author should be collocated.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) Both (A) and (R) true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is false, but (R) is true

(D) Both (A) and (R) are false



Answer: B



25. Assertion (A) : Classification plays a significant role in online retrieval. Reason (R) : Classification played an important role in manual system.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) Both (A) and (R) are false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) (A) is false, but (R) is true



Answer: D



26. Assertion (A) : If changes cannot be adopted to its framework, the organisational equilibrium will be imbalanced. Reason (R) : Organisation works in an environment which is marked by dynamic characteristics.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) (A) is false, but (R) is true

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false



Answer: C



27. Assertion (A) : There is need to continuous evaluation and appreciation of value of libraries. Reason (R) : There is economic pressure on public budget.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true



Answer: A



28. Assertion (A) : System analysis identifies the flow of work.Reason (R) : System analysis is not necessary if the library is automated.

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true

(B) (A) is true, but (R) is false

(C) Both (A) and (R) are false

(D) Both (A) and (R) are true



Answer: B



29. Arrange the following associations according to their year of establishment :

(i) IASLIC 

(ii) ASLIB

(iii) ALA 

(iv) SLA

Codes :

(A) (iv), (ii), (iii), (i)

(B) (ii), (iii), (iv), (i)

(C) (iii), (iv), (ii), (i)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)



Answer: C



30. Arrange the following according to their year of enactment in India :

(i) Freedom of Information Act

(ii) Right to Information Act

(iii) Copyright Act (Revised)

(iv) Information Technology Act

Codes :

(A) (iv), (ii), (i), (iii)

(B) (iii), (iv), (i), (ii)

(C) (ii), (iii), (iv), (i)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)



Answer: B


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting