TNPSC Mathematics Questions with Answers

1. 552/15 of 315/? = 23 
(A) 421 
(B) 330 
(C) 504 
(D) 205 
Answer: C

2. 6666 – 666 – 66 = ? 
(A) 5934 
(B) 5943 
(C) 5994 
(D) 5933 
Answer: A

3. How much will Rs. 5,000 approximately amount to if lent at a rate of 11 per cent for a year at interest compounded half yearly? 
(A) Rs. 5,651 
(B) Rs. 5,565 
(C) Rs. 5,612 
(D) Rs. 5,982 
Answer: B

4. 39 × 13 + 326 = ? 
(A) 957 
(B) 653 
(C) 833 
(D) 745 
Answer: C

5. (888 + 777) » 15 = ? 
(A) 110 
(B) 105 
(C) 111 
(D) 112 
Answer: C

6. 6.36 + 33.6 + 66.3 + 6.36 = ? 
(A) 112.62 
(B) 114.67 
(C) 102.62 
(D) 113.26 
Answer: A

7. 14 × 17 × 13 = ? 
(A) 3596 
(B) 3046 
(C) 3094 
(D) 3409 
Answer: C

8. The sum of three consecutive even numbers is 132. What is the smallest number? 
(A) 44 
(B) 46 
(C) 48 
(D) 42 
Answer: D

9. A train covers a distance of 4800 kilo metres in 73 hours. What is the approximate speed of the train? 
(A) 52 km/hr 
(B) 66 km/hr 
(C) 48 km/hr 
(D) 71 km/hr 
Answer: B


10. A positive number when multi-plied by 7 times itself is equal to 2187. What is the number? 
(A) 7 
(B) 3 
(C) 11 
(D) 9 
Answer: B