TNPSC Modern World History Part - 7

121. In ________ Fourteen Points, the League of Nations was first mentioned.
a) Trotsky’s b) Woodrow Wilson's c)Truman’s d)Reagan’s

122. The League of Nations was established in ________
a) 1820 b) 1860 c) 1879 d) 1920

123. The League of Nations was dominated by ________ and France - the two key members.
a) Turkey b) Greece c) Germany d) Britain

124. The Assembly of the League of Nations met once a year in Geneva of ________
a) Sweden b) Switzerland c) Finland d) Bulgaria

125.  ________ president Woodrow Wilson who gave form and shape to the idea of The League of Nations.
a) American b) British c) French d) Italian

126. The League of Nations’ assembly consisted of three representatives of every member state which met once at ________
a) Geneva b) Turkey c) Genoa d) Hague

127. The League of Nations’ council consisted of nine members ________ of whom were permanent and rest temporary representing the smaller states.
a) two b)three c)four d)Five

128. The international court of justice of the League of Nations was set up at ________ to decide international disputes.
a) Hague b) Geneva c) Paris d) Rome

129. The international court of justice of the League of Nations consisted of fifteen judges elected by the assembly for a period of ________ years.
a) five b)Six c)Seven d)nine

130.The League of nations prevented a war between Greece and Bulgaria in ________ and it settled the Swedish Finnish dispute between Allan Isles.
a) 1825 b) 1865 c) 1905 d) 1925

131. On January 15, ________ a peaceful demonstration led by Father Gapon at St. Petersburg was fired upon by the Czarist troops.
a) 1805 b) 1815 c) 1905 d) 1922

132. On January 15, 1905, a peaceful demonstration led by ________ at St. Petersburg was fired upon by the Czarist troops.
a) Father Gapon b) Trotsky c)Tzar Nicholas d) Lenin

133. The Social Democratic Party was founded in 1893 and in 1903; this party was split into two; the Bolsheviks led by ________ and the Mensheviks led by Martov.
a) Nikolai Lenin b) Trotsky c) Stalin d) Kerensky

134.In the Russo-Japanese War of ________ Russia, a giant state, received a crushing defeat at the hands of Japan, a very small Asian power.
a) 1805 b) 1895 c) 1905 d) 1912

135. Czar ________ of Russia was under the influence of his Czarina Alexandra Fyodorovna.
a) Nicholas II b) Peter the Great c) Louis XV d) Lenin

136. Czarina Alexandra Fyodorovna was under the sway of the wicked and notorious monk ________ who claimed to have spiritual powers that could heal the young prince.
a) Peter the Great b) Trotsky c) Stalin d) Rasputin

137. A provisional coalition government came into existence in ________ by March 3, 1917, under the premiership of Prince George Lvov.
a) France b) Britain c) Russia d) Italy

138. The brilliant leadership and the moving spirit of ________ was responsible for the October Revolution in Russia.
a) Lenin b) Trotsky c) Stalin d) Kerensky e) George Lvov

139.Under ________ leadership, the Bolsheviks criticized and exposed the shortcomings of the Provisional Government.
a) Lenin’s b) Trotsky c) Kerensky d) George Lvov

140.A huge armed demonstration was held against the Provisional Government in ________ on July 17, 1917.
a) Archangel b) Ukraine c) Murmansk d) Petrograd

Answer Keys:
121.b 122.d 123.d 124.b 125.a 126.a 127.d 128.a 129.d 130.d
131.c 132.a 133.a 134.c 135.a 136.d  137.c 138.a 139.a 140.d

Click to comment