TNPSC: Important Questions of International Organisation - Part 3

61. Who is the present Secretary General of U.N?
a) Ban ki moon
b) Sasi Tharoor
c) Kofi Annan
d) Dileema

62. UDHR was declared in the year?
a) 1935 AD
b) 1948 AD
c) 1950 AD
d) 1960 AD

63. WIPO stands for
a) World Institute for Peace and Organization
b) World Intellectual Property Organization
c) World Institute for Police Organization
d) World Institute for International Protocol Office

64. UNICEF was created by the U.N General Assembly to help?
a) Children after world war second in Europe
b) Children of third world countries
c) Children suffering with malnutrition
d) None of the above

65. Which of the following is a key role of UNO?
a) A think tank for the UN system
b) An International community of scholars
c) A builder of capacities, among countries
d) All the above

66. FAO stands for _________ ?
a) Food and Agricultural Organizations
b) Famines Assurance Organizations
c) Free Trade Agreement
d) Financial and Agricultural Organizations

67. ICJ stands for _________ ?
a) International Court of Justice
b) Indian Council of Judiciary
c) International Criminal Justice
d) Indian Court of Justice

68. Which one is called the head quarters office of the United Nations?
a) Secretariat
b) General Assembly
c) Trusteeship Council
d) Economic and Social Council

69. Which organization of U.N familiar in name of International Civil Service?
a) Secretariat
b) General Assembly,
c) Economic and Social Council
d) Trusteeship Council

70. Which are the specialized agencies of U.N known as Breton world sisters?
a) UNESCO and UNICEF
b) IMF and WHO
c) IBRD and UNESCO
d) IMF and World Bank

71. Which organ of U.N is regarded as the direct heritage of the mandate
system of the League of Nations
a) Trusteeship system
b) Economic and social council
c) The international court of justice
d) The General Assembly

72. The declaration of human right contains _________ Articles?
a) 31
b) 40
c) 30
d) 15

73. Judge of the International Court are elected for
a) 5 year term
b) 9 year term
c) 3 year term
d) 2 year term

74. The president of International Court of Justice is elected by
a) Security Council
b) General assembly
c) Secretary General
d) International Court of Justice

75. The UN secretary General is appointed by
a) Security Council
b) General assembly
c) General assembly with Security Council
d) The Big Five

76. The UN secretary General is appointed for a period of _________ years
a) 5
b) 10
c) 4
d) 8

77. How many major departments are there in UN Secretariat
a) 5
b) 8
c) 4
d) 8

78. As a general norm the Secretary General cannot come from
a) India
b) Brazil
c) Japan
d) None of the above

79. Who was the first Secretary General of the UN
a) U-Thant
b) Ban Ki Moon
c) Trygve Lie
d) Winston Churchil

80. Identify the UN Secretary General who died in office
a) Dag Hammarskjold
b) Ban Ki Moon
c) Trygve Lie
d) Winston Churchil

81. I.L.O stands for _________ ?
a) International Liberation Organization
b) International Library Office
c) International Labour Organization
d) Institute of Labour Organizations

82. In which year I.L.O was formed
a) 1944
b) 1919
c) 1946
d) 1948

83. I.L.O is situated in _________ ?
a) Geneva
b) London
c) Paris
d) Vienna

84. World Health Organization was founded in the year..
a) 1944
b) 1919
c) 1946
d) 1948

85. The Head Quarters of UNESCO is at _________ ?
a) Geneva
b) London
c) Paris
d) Vienna

86. The General Committee of United Nations is composed of
a) The President
b) 21 Vice Presidents
c) Chairman of 6 main committees
d) all the above

87. FAO was founded in the year..
a) 1945
b) 1919
c) 1946
d) 1948

88. The Head Quarters of FAO is at  _________ ?
a) Geneva
b) London
c) Paris
d) Rome

89. UNICEF was founded in the year..
a) 1945
b) 1946
c) 1946
d) 1948

90. UNICEF became a permanent body of UN in n..
a) 1950
b) 1946
c) 1946
d) 1948

Answer Keys
61-a, 62-b, 63-b, 64-a, 65-d, 66-a, 67-a, 68-a, 69-a, 70-d,
71-c, 72-c, 73-b, 74-d, 75-c, 76-a, 77-d, 78-d, 79-c, 80-a, 
81-c, 82-b, 83-a, 84-d, 85-c, 86-d, 87-a, 88-d, 89-b, 90-a,

Click to comment