TNPSC: Important Questions of International Organisation - Part 6

151. Atoms of peace plan (1953) put forward by ________ ?
a) Eisenhower
b) Gorbachev
c) Bush
d) Kennedy

152. The five nuclear states under NPT are ________ 
a) China, France, the Russian Federation, India and United States
b) China, France, UK, India and the United States
c) China, France, the Russian Federation, the United Kingdom and United States
d) China, Japan UK, India and the United States

153. The countries outside NPT are ________ ?
a) China, France, UK, India and the United States
b) India, Israel and Pakistan
c) Japan and Russia
d) India and Pakistan

154. The Disarmament Commission was created in ________ ?
a) 1952
b) 1959
c) 2002
d) 2008

155. The Disarmament Commission consists of ________ states
a) 5
b) 193
c) 20
d) 55

156. The Resolution 678 (1990) of UN security Council deals with
a) Disarmament
b) Kashmir Issue
c) Korean Issue
d) Iraque Issue

157. Which method of pacific settlement of dispute is known as semi judicial technique of setting a dispute
a) Arbitration
b) Inquiry and conciliation
c) Good offices
d) Negotiation

158. The test of the collective security system in its in situational form was founded in which war?
a) Korean war
b) Gulf crisis,
c) Suez canal crisis
d) Kashmir war

159. Which of the following decisions in General Assemblies of United Nations requires two-third majority?
a) Peace and security
b) admission of new members
c) budgetary matters
d) all the above

160. The collective security system under the United Nations was put to a real test in ________ 
a) Cuban crisis
b) Gulf Crisis
c) Palestine Issue
d) Korean Crisis

161. The Korean issue was in the year
a) 1950
b) 1947
c) 1991
d) 2001

162. United Nations Joint Command on Korea consists of ________ states
a) 55
b) 44
c) 16
d) 15

163. Which article of the UN charter permits military action against aggression?
a) 42
b) 44
c) 16
d) 15

164. Seventh Chapter of UN charter deals with ________ 
a) Amendment of UN charter
b) Collective Security
c) Trusteeship
d) NIEO

165.  The General Agreement on Tariffs and Trade was replaced by _________
a) North American Free Trade Association
b) South Asian Free Trade Association
c) World Trade Organisation
d) None of the above

166. UNIDO was established in the Year ________ 
a) 1985
b) 1999
c) 2011
d) 1947

167. The Head Quarters of UNIDO is ________ 
a) Rome
b) Vienna
c) New York
d) London

168. To Ronald Regan the “ evil empire” was ________ 
a) Peoples Republic of China
b) Soviet Union
c) Iran
d) Libya

169. Prisoner’s dilemma is a phenomenon that fuels ________ 
a) Arms race
b) arms control
c) disarmament
d) peace

170. Camp David Peace Treaty is related to ________ 
a) The developmental practices in the third world countries
b) Korean problem
c) Pakistan problem
d) Palestine problem

171. The Geneva summit was initiated in the year ________ 
a) 1955
b) 1958
c) 1959
d) 1960

172. Which decade is known as first disarmament decade ________ 
a) 1970’s
b) 1980’s
c) 1990’s
d) 2000

173. Which decade is known as UN Literacy decade ________ 
a) 1970’s
b) 1993-2003
c) 2013-2023
d) 2003-2012

174. Dumbarton Oaks conference of 1944 emphasis on ________ 
a) Promotion of peace
b) international brotherhood
c) equality
d) promotion of human right and fundamental freedom

175. How many members are there in UN security Council ________ 
a) 15
b) 5
c) 193
d) 22

Answer Keys
151-a, 152-c, 153-b, 154-a, 155-b, 156-d, 157-a, 158-b, 159-a, 160-b 
161-a, 162-a, 163-a, 164-b, 165-c, 166-a, 167-b, 168-b, 169-a, 170-d 
171-a, 172-a, 173-d, 174-a, 175-a.

Click to comment