TNPSC: Important Questions of International Organisation - Part 1

1. In which year was “League of Nations” formed?
a) 1917 AD
b) 1918 AD
c) 1919 AD
d) 1920 AD

2. The first Hague Convention was in the year
a) 1900 AD
b) 1918 AD
c) 1645 AD
d) 1899 AD

3. League of Nations was the result of _______?
a) First world war
b) second world war
c) Russian revolution,
d) French revolution

4. The fundamental principle of the League of nation was _______?
a) Collective defense
b) international peace
c) collective security
d) international brotherhood

5. Which of the following countries did not became member of the League of Nations?
a) Britain
b) France
c) U.S.A
d) Germany

6. The United Nation Organization came into existence as a result of
a) Two world war
b) a desire of nations to have durable peace
c) efforts to make world free from wars
d) all the above

7. The Book ‘Perpetual peace A Philosophical Sketch ‘ was written by
a) Immanuel Kant
b) Woodrow Wilson
c) Hans J Morgethau
d) Harold Laski

8. The Book ‘Perpetual peace A Philosophical Sketch ‘ was written in the year
a) 1984
b) 1849
c) 1795
d) 2011

9. The Inter Parliamentary Union was founded in the year
a) 1984
b) 1849
c) 1795
d) 1889

10. William Randal Cremer is associated with
a) Inter Parliamentary Union
b) League of Nations
c) UN
d) Hague Conventions

11. The First World war started in the year
a) 1984
b) 1849
c) 1914
d) 1889

12. During the First World War who was the President of USA
a) Franklin Roosvelt
b) Kennedy
c) Winston Churchil
d) Woodrow Wilson

13. The term Fourteen Points of Peace is associated with
a) Woodrow Wilson
b) Franklin Roosvelt
c) Kennedy
d) Winston Churchil

14. The League of Nations was established as a part of
a) Hague Conventions
b) Treaty Versailles
c) Treaty of westaphalia
d) Philadelphia conventions

15. In which year was “United Nation organization” formed?
a) 1945
b) 1946
c) 1947
d) 1950

16. The head quarters of the U.N.O is located at
a) Paris
b) London
c) Newyork
d) Berlin

17. The United Nation Organization replaced
a) The League of Nations
b) the Moscow Declaration
c) the Warsaw pact
d) the panztrenty

18. The united Nations charter contains the
a) Aims of organization
b) Rates of membership fee
c) amount of aid to be granted to each country
d) financial gain for its members

19. The United Nations charter was signed at
a) Newyork
b) Sanfrancisco
c) Pans
d) Geneva

20. The main aims of United Nations are to promote …………..
a) Universal cooperation improving economic social and cultural problems
b) harmonizing relations amongst nations
c) maintains of international security
d) all the above

21. The U.N.O tries to solve the problems of the world by
a) Oppression
b) using its military force
c) co-operation
d) reducing financial aids preventing import and export

22. The money for the activities of U.N.O is provided by
a) Means of membership from its members
b) the U.S.A
c) sharing expenses by all the members
d) way of imposing taxes

23. “veto” in U.N security council is
a) The positive vote of all the members
b) the negative vote by a permanent member
c) the negative vote for a central country
d) the negative vote for the security council

24. Which day every year is celebrated as the U.N. day?
a) July 18
b) August 20
c) October 24
d) November 26

25. The number of permanent members of the U.N. security council is
a) 2
b) 4
c) 5
d) 6

26. Which country among the following is not included in “big five” members of the U.N Security Council?
a) China
b) France
c) India
d) U.K

27. In which year Atlantic Charter was published
a) 1941
b) 1919
c) 1995
d) 1950

28. Who among the following is associated with Atlantic Charter
a) Stalin
b) Woodrow Wilson
c) Winston Churchil
d) Kofi Annan

29. Final draft of the UN charter was signed by
a) 193 states
b) 44states
c) 50 states
d) 51 states

30. Which among the following is not an official language of UN
a) French
b) Russian
c) Spanish
d) Italian

Answer Keys
01-d, 02-d, 03-a, 04-b, 05-c, 06-d, 07-a, 08-c, 09-d, 10-1, 
11-c, 12-c, 13-a, 14-a, 15-a, 16-c, 17-a, 18-a, 19-b, 20-d, 
21-c, 22-c, 23-b, 24-c, 25-c, 26-c, 27-a, 28-c, 29-d, 30-d,

Click to comment