TNPSC General Studies Group 1 Exams - Part 8

1. Consider the following statements :
1. The Rajya Sabha has no power either to reject or to amend a Money Bill.
2. The Rajya Sabha cannot vote the Demands for Grants.
3. The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3 
Answer: b

2. The Partition of Bengal made by Lord Curzon in 1905 lasted until
(a) the First World War when Indian troops were needed by the British and the partition was ended.
(b) King George V abrogated Curzon's Act at the Royal Darbar in Delhi in 1911 
(c) Gandhiji launched his Civil Disobedience Movement 
(d) the Partition of India, in 1947 when East Bengal became East Pakistan
Answer: b

3.  The 1929 Session of Indian, National Congress is of significance in the history of the Freedom Movement because the 
(a) attainmentof Self­Government was declared as the objective of the Congress 
(b) attainment of Poorna Swaraj Was adopted as the goal of the Congress 
(c) Non­Cooperation Movement was launched
(d) decision to participate in the Round Table Conference in London was taken
Answer: b

4. The Ghadr (Ghadar) was a
(a) revolutionary association of Indians with headquarters at San Francisco. 
(b) nationalist organization operating from Singapore 
(c) militant organization with headquarters at Berlin 
(d) communist movement for India's freedom with head­quarters at Tashkent
Answer: a

5. Consider the following pairs :
1. Garba : Gujarat 
2. Mohiniattam : Odisha 
3. Yakshagana : Karnataka 
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1, 2 and 3
Answer: c

6. A community of people called Manganiyars is well­known for their 
(a) martial arts in North­East India 
(b) musical tradition in North­West India 
(c) classical vocal music in South India 
(d) pietra dura tradition in Central India
Answer: b

7. What was/were the object/objects of Queen Victoria's Proclamation (1858)? 
1. To disclaim any intention to annex Indian States 
2. To place the Indian administration under the British Crown 
3. To regulate East India Company's trade with India 
Select the correct answer using the code given below. 
(a) 1 and 2 only 
(b) 2 only 
(c) 1 and 3 only 
(d) 1, 2 and 3
Answer: a

8. With reference to 'Eco­Sensitive Zones', which of the following statements is/are correct? 
1. Eco­Sensitive Zones are the areas that are declared under the Wildlife (Protection) Act, 1972 . 
2. The purpose of the declaration of Eco­Sensitive Zones is to prohibit all kinds of human activities, in those
zones except agriculture. 
Select the correct answer using the code given below. 
(a) 1 only 
(b) 2 only 
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: d

9. Consider the following statements: 
1. Animal Welfare Board of India is established under the Environment (Protection) Act, 1986. 
2. National Tiger Conservation Authority is a statutory body. 
3. National Ganga River Basin Authority is chaired by the Prime Minister. 
Which of the statements given above is/ are correct? 
(a) 1 only 
(b) 2 and 3 only 
(c) 2 only 
(d) 1, 2 and 3
Answer: b

10.   Consider the following pairs :     
Vitamin                 Deficiency disease
1. Vitamin C          Scurvy 
2. Vitamin D          Rickets 
3. Vitamin E          Night blindness 
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only 
(b) 3 only 
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer: a

Click to comment