TNPSC General Studies Group 1 Exams - Part 11

1. In the Constitution of India, promotion of international peace and security is included in the 
(a) Preamble to the Constitution 
(b) Directive Principles of State Policy 
(c) Fundamental Duties 
(d) Ninth Schedule
Answer: b

2. Which of the following is / are the function/functions of the Cabinet Secretariat? 
1. Preparation of agenda for Cabinet Meetings 
2. Secretarial assistance to Cabinet Committees 
3. Allocation of financial resources to the Ministries 
Select the correct answer using the code given below. 
(a) 1 only 
(b) 2 and 3 only 
(c) 1 and 2 only 
(d) 1, 2 and 3
Answer: c

3. Which of the following are the discretionary powers given to the Governor of a State? 
1. Sending a report to the President of India for imposing the President's rule 
2. Appointing the Ministers 
3. Reserving certain bills passed by the State Legislature for consideration of the President of India 
4. Making the rules to conduct the business of the State Government 
Select the correct answer using the code given below. 
(a) 1 and 2 only 
(b) 1 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only 
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: b

4. In medieval India, the designations 'Mahattara' and 'Pattakila' were used for 
(a) military officers 
(b) village headmen 
(e) specialists in Vedic rituals 
(d) chiefs of craft guilds
Answer: b

5. Which of the following are some important pollutants released by steel industry in India?      
1. Oxides of sulphur                 
2. Oxides of nitrogen                 
3. Carbon monoxide                 
4. Carbon dioxide 
Select the correct answer using the code given below. 
(a) 1, 3 and 4 only                 
(b) 2 and 3 only                 
(e) 1 and 4 only                 
(d) 1,2, 3 and 4
Answer: d

6. Which of the following Kingdoms were associated With the life of the Buddha? 
1. Avanti 
2. Gandhara 
3. Kosala 
4. Magadha 
Select the correct nswer using the code given below. 
(a) 1, 2 and 3 
(b) 2 and 4 
(c) 3 and 4 only
(a) 1, 3 and 4
Answer: c

7. The sales tax you pay while purchasing a toothpaste is a 
(a) tax imposed by the Central Government 
(b) tax imposed by the Central Government but collected by the State Government 
(c) tax imposed by the State Government but collected by the Central Government 
(d) tax imposed and collected by the State Government
Answer: d

8. What does venture capital mean? 
(a) A short­term capital provided to industries 
(b) A long­term start­up capital provided to new entrepreneurs 
(c) Funds provided to industries at times of incurring losses 
(d) Funds provided for replacement and renovation of industries
Answer: b

9. The main objective of the 12th Five­Year Plan is
(a) inclusive growth and poverty reductions 
(b) inclusive and sustainable growth 
(c) sustainable and inclusive growth to reduce unemployment 
(d) faster, sustainable and more inclusive growth.
Answer: d

10. With reference to Balance of Payments, which of the following constitutes/constitute the Current
Account? 
1. Balance of trade 
2. Foreign assets  
3. Balance of invisibles
4. Special Drawing Rights
Select the correct answer using the code given below. 
(a) 1 only 
(b) 2 and 3 
(c) 1 and 3  
(d) 1, 2 and 4
Answer: c

Click to comment