Tamil Nadu GK (General Knowledge) Important Questions with Answers - 1

1. In how many zones, the Greater Chennai Police Commissionerate has been divided in Tamil Nadu? 
(A) Three 
(B) Four 
(C) Five 
(D) Six
Answer: B

2. “Amma Unavagam” scheme provides?
(A) Subsidized fertilizers at low prices 
(B) Free Purified Water for families
(C) Subsidized food at low prices 
(D) Free meals for pilgrims at Temples 
Answer: C

3. Who amongst the following is acknowledged as “king Maker” ?
(A) M Karunanidhi 
(B) K Kamraj
(C) C Rajagopalachari 
(D) None of these 
Answer: B

4. The DANIDA-TNAHCP initiative of Tamil nadu is related to which among the following sectors? 
(A) Infrastructure 
(B) Health 
(C) Education 
(D) Industry
Answer: B

5. In Which year AIADMK party is founded ?
(A) 1967 
(B) 1974 
(C) 1971 
(D) 1972 
Answer: D

6. What is the name of seat of Corporation of Chennai? 
(A) Chelmsford Building 
(B) Ripon Building 
(C) Cornwallis Building 
(D) Dalhousie Building
Answer: B

7. Who is the founder of AIADMK ?
(A) C Annadurai 
(B) M G Ramachandran 
(C) J Jayalalithaa 
(D) None of these 
Answer: B

8. In which year, Madras State was renamed as Tamilnadu? 
(A) 1960 
(B) 1963 
(C) 1969 
(D) 1972
Answer: C

9.Which of the following dam is built on Kaveri river ?
(A) Mettur dam 
(B) Dudhawa dam 
(C) Almatti dam 
(D) Mullaperiyar dam 
Answer: A

10. Which Chief minister have been appointed maximum number of times ?
(A) M Karunanidhi 
(B) M G Ramachandran 
(C) J Jayalalithaa 
(D) C Raja gopalachari 
Answer: A

11. In which year, name Chennai from Madras was officially changed ? 
(A) 1993 
(B) 1995 
(C) 1997 
(D) 1998
Answer: B

12. Tamilnadu Capital City Chennai is formerly known as ?
(A) Madras 
(B) Chennapur 
(C) Chennapatti 
(D) None of these 
Answer: A

13. Which water body is to the east of Tamil Nadu?
(A) Gulf of Kutch 
(B) Bay of Bengal 
(C) Gulf of Cambay 
(D) Arabian Sea 
Answer: B

14. Which state is to the west of Tamil Nadu?
(A) Orissa 
(B) Kerala 
(C) Maharashtra 
(D) Nagaland 
Answer: B

15. Which ocean is to the south of Tamil Nadu?
(A) Atlantic 
(B) Pacific 
(C) Indian 
(D) Antarctic 
Answer: C

16. Which strait separates Tamil Nadu from Sri Lanka?
(A) Cook 
(B) Torres 
(C) Davis 
(D) Palk 
Answer: D

17. In how many zones, the Greater Chennai Police Commissionerate has been divided in Tamil Nadu?
(A) Three 
(B) Four 
(C) Five 
(D) Six 
Answer: B

18. In which of the following district Indira Gandhi wild life sanctuary & National park is located ? 
(A) Dharmapuri 
(B) Coimbatore
(C) Karur 
(D) Theni 
Answer: B

19. How was Tamil Nadu formerly known?
(A) Madras 
(B) Ootacamund 
(C) Golconda 
(D) Vanga 
Answer: A

20. Which is the southernmost point of Tamil Nadu?
(A) Blair Point 
(B) Cape Horn 
(C) Castle Point 
(D) Cape Comorin 
Answer: D

21. Which is the highest point in Tamil Nadu?
(A) Kudremukh 
(B) Pachmarhi 
(C) Doda Betta 
(D) Guru Peak 
Answer: C

22. Which party came to power in Tamil Nadu in 1967?
(A) CPI 
(B) TDP 
(C) PWP 
(D) DMK 
Answer: D

23. Who was Tamil Nadu’s first non-Congress chief minister?
(A) C. Rajagopalachari 
(B) M. Karunanidhi 
(C) C. Annadurai 
(D) K. Kamaraj 
Answer: C

Click to comment