TNPSC Group 4 Model questions with answers

1.What is the name of the new drug developed by scientists recently as an alternative to antibiotics? Name the drug that is supposed to be an alternative for antibiotics?
(A) Orbactiv
(B) Dalvance
(C) Sivextro
(D) Staphefekt
Answer: (D)

2. Inertia is a property of a body by virtue of which the body is
(A) Unable to change by itself the state of rest.
(B) Unable to change by itself the state of uniform motion in a straight line.
(c) Unable to change by itself the direction of motion.
(D) Unable to change by itself the state of rest or uniform motion in a straight line.
Answer: (D)

3.On 11 February 2016 The LIGO Scientific Collaboration announced the detection of -
(A) electromagnetic waves
(B) seismic waves
(C) gravitational waves
(D) radio waves
Answer:(C)

4.Which one of the following is the powerhouse of a cell?
(A) nucleus
(B) chloroplast
(C) mitochondrion
(D) none of the above
Answer: (C)

5. Water potential of pure water is
(A) zero
(B) one
(C) negative
(D) two
Answer: (A)

6.The SI unit of charge is __________.
(A) Ampere
(B) Coulomb
(C) Ohm
(D) Volt
Answer: (B)

7. Who coined the term cell?
(A) Golgi
(B) Robert Hooke
(C) Robert Brown
(D) Porter
Answer: (B)

8. Iodine crystals can be separated from sand by-
(A) sublimation
(B) decantation
(C) suspension
(D) none of the above
Answer:(A)

9. The respiratory problem most common in smokers is
(A) tuberculosis
(B) emphysema
(C) asthma
(D) cancer
Answer:B

10.The distance between the two points depends upon-
(A) shortest path
(B) direction
(C) motion
(D) the path chosen
Answer: (D)

Click to comment