TNPSC Group 2 Model Questions with Answers

1. Assertion (A): The Zamindari Settlement was introduced by Lord Cornwallis.
Reason (R): The British desired to create a landed class in India for support.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Answer: a

2. Which of the following rivers has a ‘bird’s foot’ delta ?
(a) The Amazon
(b) The Brahmaputra
(c) The Mississippi
(d) The Nile
Answer: c

3. Which one of the following commodities has the highest production in India ?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Tobacco
(d) Gram
Answer: a

4. Assertion (A): The Indian Constitution closely follows the British parliamentary model.
Reason (R): In India the Upper House of the Parliament has judicial powers.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is NOT a correct explanation-of A
(c) A is true but R is false
(d)A is false but R is true
Answer: c

5. Assertion (A): Earthworms are useful to man.
Reason (R): Earthworms help in Nitrogen Fixation in plants.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Answer: a

6. Match the columns :
         List 1                                      List 2
A. Madan Mohan Malviya   1. Ghadr Movement
B. Sohan Singh Bhakna       2. Swatantra Party
C. Annie Besant                   3. Hindu Mahasabha
D. Rajagopalachari              4. Theosophical Society of India
(a) 2 4 5 1
(b) 3 1 4 2
(c) 3 4 2 1
(d) 4 5 2 3
Answer: b

7. The‘Char Minar’ is in
(a) Hyderabad
(b) Ahmednagar
(c) Ahmedabad
(d) Fatehpur Sikri
Answer: a

8. Regional Rural Banks are designed to work in which one of the following ideals ?
(a) Work on basics of Commercial Banks
(b) Help the targeted groups
(c) Keep lending rates lower than cooperative institutions
(d) Work on innovative and adaptive ideals
Answer: b

9. Diet is the name of the Parliament in _______
(a) U.K.
(b) U.S.A.
(c) India
(d) Japan
Answer: d

9. National People Congress is the name of the Parliament in _______
(a) China
(b) U.S.A.
(c) India
(d) Japan
Answer: a

Click to comment