TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 15

1. Which Articles in the Indian Constitution represent emergency provisions?
(A) Article 348-354
(B) Article 352-360
(C) Article 359-361
(D) Article 368-380
Answer: B

2. Under which article of the Indian Constitution proclamation of emergency has been defined?
(A) Article 352
(B) Article 353
(C) Article 354
(D) Article 358
Answer: A

3. Which article in the Constitution of India defines effect of proclamation of Emergency?
(A) Article 356
(B) Article 353
(C) Article 354
(D) Article 257
Answer: B

4. Which Constitutional Article defines that only the union has the power to protect states against external aggression and internal disturbance?
(A) Article 359
(B) Article 360
(C) Article 355
(D) Article 361
Answer: C

5. Which Constitutional article defines the provisions in case of failure of constitutional machinary in States?
(A) Article 356
(B) Article 358
(C) Article 359
(D) Article 369
Answer: A

6. Which Constitutional article defines exercise of Legislative power after proclamation is issued under article 356
(A) Article 358
(B) Article 357
(C) Article 360
(D) Article 358
Answer: B

7. Which article defines suspension of the provisions of Article 18 during emergency?
(A) Article 344
(B) Article 345
(C) Article 343
(D) Article 358
Answer: D

8. Which constitutional article defines the provision in respect of financial emergency?
(A) Article 359
(B) Article 357
(C) Article 356
(D) Article 350
Answer: A

9. Which constitutional article defines the provision in respect of financial emergency?
(A) Article 348
(B) Article 351
(C) Article 360
(D) Article 362
Answer: C

10. Which constitutional article defines protection of President and Governors?
(A) Article 362
(B) Article 363
(C) Article 368
(D) Article 301
Answer: D

Click to comment